Мариуш Шчигел и изкуството на репортажа

Мариуш Шчигел
Снимка: Полски културен институт

„Аз съм един небрежен чехофил, тази книга не е компетентен пътеводител нито за чешката култура, нито за Чехия.

Не е обективна.

Няма никакви претенции.

Тя е само това, което ме е развълнувало през последните десет години, откакто за първи път пристигнах в тази страна.“

Това пише полският писател и журналист Мариуш Шчигел за сборника си „Направи си рай“. Тази книга е своеобразно продължение на предишната му „чешка“ книга – „Готланд“, издадена у нас през 2013 г. Шчигел е автор на шест книги, преведени на 20 езика, има многобройни отличия, основател е на Институт за репортаж във Варшава за обучение за журналисти, наричат го майстор на художествения репортаж.

Въпросът е защо един полски журналист се вглежда в историите и парадоксите на чешката култура и дали полският език продължава да бъде „езикът на свободата“, както го наричат преди 1989 г.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открива се международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка”

12-ото издание на фестивала „Славянска прегръдка” се открива довечера (25 юни) във Варна. Тази година фестът е в края на юни, а не в края на май, тъй като идеята е поетичният форум да предшества Деня на река Дунав (29 юни) – реката, която „прегръща” много славянски брегове и която за българите, има свято историческо значение. Именно от варненския бряг..

публикувано на 25.06.18 в 16:46

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните японски марионетки повече от 7 години. Той е единственият артист, получил името Такеда от своя ментор..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Маргарита Младенова: Очаква ни изключително силен „Малък сезон” в „Сфумато”

В разгара на лятото, когато повечето театри спускат завеса, Театралната работилница „Сфумато“ отново ще бъде домакин на така наречения „Малък сезон“. Тазгодишното му издание започва на 25 юни и ще продължи до 5 юли с многобройни представления, изложби, концерти, дискусии, прожекции, ателиета и четения, за да даде възможност за изява на най-младите творци..

публикувано на 25.06.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Основи на хайку

Владислав Христов за книгата: „Какво ни е нужно да напишем едно добро хайку? Със сигурност са ни необходими талант и познания за спецификата на този поетичен жанр, имащ милиони почитатели от цял свят. И ако първото условие е дар свише, то второто всеки любознателен читател може да овладее. „Основи на хайку” ни дава точно това – познания за хайку, които са..

публикувано на 25.06.18 в 13:15
Алла Георгиева.  „Мамини рокли / Alla Vitta vs. Jan van Eyck”, 2013

Животът е песен... но каква?

Изложбата „Животът е песен” на Алла Георгиева е открита в столичната галерия „Структура” до 28 юли. Названието сякаш подвежда да мислим, че е лека и цветна лятна изложба. И тя наистина е цветна, разнообразна, с живопис, обекти, рисунки, бродерии... Разказва обаче за нещата, за които рядко и трудно говорим – болестта, болката, страданието, загубата на..

публикувано на 25.06.18 в 09:20