Мечта за социална държава

Снимка: БГНЕС

На всички сигурно е известно вече, че министър-председателят Бойко Борисов е приел вчера след обяд оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Получило се е две в едно – подадена и веднага приета оставка. В разговор с премиера  г-н Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания.
Ако си спомняте на 1 юни родители на деца с увреждания направиха палатков лагер в градинката пред служебния вход на Народното събрание. Инициативата носи името „Системата ни убива“ и от първи юни до днес тя се е разширила и е обхванала освен София и градовете Варна, Бургас и Русе, а целта и е да бъде направен нов закон за хората с увреждания и нова система за оценка на увреждането, така че и хората със специални потребности да имат достъп до образователни институции и да могат да работят. Сред исканията им са и адекватна финансова помощ за семействата с деца с увреждания. Протестите на родителите доведоха до повишаване на напрежението и в парламента. Преди три седмици управляващите и опозицията дискутираха около два часа за това коя от парламентарните групи милее повече за хората с увреждания.
Както разбирате два часа си е много време да се дебатират проблемите на хората със специални нужди. В парламента.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Атанасова и Илиян Василев в студиото на програма „Христо Ботев”

Илиян Василев: „Quo Vadis Bulgaria...?”

С Илиян Василев говорим в „Мрежата“ за пътя, който извървя и по който върви България след промените до днес. Поводът е книгата му „Quo Vadis Bulgaria 2018. Втората вълна на прехода” през която търсим отговори на въпроси, които засягат последните 25 години от опита на България да промени онези модели на управление, които все я оставят на последните места в..

публикувано на 18.06.18 в 13:15

За една добре губеща общинска икономика

Общинските компании в София са на загуба от над 30 млн. лв. И то без болниците и поликлиниките. В тези цифри е дейността на 19 фирми. С добре платени бордове, в които по правило участват партийни лидери, не успели да се доредят до депутатски листи или до държавните компании. Загубите се увеличават всяка година. Доходите на съветници, общинари и..

публикувано на 18.06.18 в 12:30

В търсене на Божието царство

Христос никога не казва: „Търсете само царството на Бога“, а „първом търсете царството на Бога“, от което става пределно ясно, че християните следва да се грижат и за земните неща. Как да съумеем да постигнем тази хармония между земното и небесното? Разговор с д-р Венцислав Каравълчев, гл. асистент на Богословския факултет на Софийския университет..

публикувано на 17.06.18 в 08:05
Д-р Петър Берон в студиото на програма „Христо Ботев“

История и геополитика: Д-р Петър Берон за Българския преход и патриотизма

Във връзка с 30-годишнината от създаването на Комитета за екологична защита на гр. Русе разговаряме с д-р Петър Берон за измеренията на безкрайния български преход и възможните перспективи пред България. Д-р Берон е един от най-неконвенционалните и атрактивни участници в политическите събития от последните 30 години. Роден през 1940 г. в семейство със..

публикувано на 16.06.18 в 15:35

Блумсдей – денят на Джеймс Джойс се отбелязва и у нас

Bloomsday чества живота и творчеството на ирландския писател Джеймс Джойс. На този ден се преживяват събитията от неговия експериментален роман „Одисей“ – „романа на ХХ век“, според сп. „Тайм”. Целият роман се случва в един единствен ден – 16 юни 1904 година. Джойс избира за романа си датата 16 юни 1904 г., защото това е датата на първата среща с..

публикувано на 15.06.18 в 15:45