Мечта за социална държава

Снимка: БГНЕС

На всички сигурно е известно вече, че министър-председателят Бойко Борисов е приел вчера след обяд оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Получило се е две в едно – подадена и веднага приета оставка. В разговор с премиера  г-н Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания.
Ако си спомняте на 1 юни родители на деца с увреждания направиха палатков лагер в градинката пред служебния вход на Народното събрание. Инициативата носи името „Системата ни убива“ и от първи юни до днес тя се е разширила и е обхванала освен София и градовете Варна, Бургас и Русе, а целта и е да бъде направен нов закон за хората с увреждания и нова система за оценка на увреждането, така че и хората със специални потребности да имат достъп до образователни институции и да могат да работят. Сред исканията им са и адекватна финансова помощ за семействата с деца с увреждания. Протестите на родителите доведоха до повишаване на напрежението и в парламента. Преди три седмици управляващите и опозицията дискутираха около два часа за това коя от парламентарните групи милее повече за хората с увреждания.
Както разбирате два часа си е много време да се дебатират проблемите на хората със специални нужди. В парламента.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Пресечни точки между България и Албиона

Пресечните точки между България и Албиона, Великобритания и ЕС и България в контекста на Съюза коментира директорът на Института за икономика и международни отношения, бившият зам.-външен министър на България и дългогодишен посланик във Великобритания Любомир Кючуков. Какви са посланията във визитата на президента Румен Радев във Великобритания и защо..

публикувано на 18.10.18 в 12:18

Войната за мръсните газове

За войната за мръсните газове, за замърсяващите бедни, за това да пазиш природата, когато доходите ти не го позволяват, и за прехвърлянето на отговорността между двете Европи говорим в „Нашият ден“ с Никола Газдов, ескперт по разработване на проекти и бизнес развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и инженеринговите услуги. Ще разберете..

публикувано на 18.10.18 в 10:00

България през метафората за Гъливер

В „Нашият ден“ продължаваме да търсим начини да видим по-ясно обществото, в което живеем. Затова заедно с политолога Явор Сидеров оглеждаме днешния ни свят през метафората за Гъливер. Ще разберем работят ли и днес метафорите от книгата, която от 18 век насам забавлява несериозните и потиска мислещите хора, дали неприязънта между партиите, често..

публикувано на 18.10.18 в 09:30
 Д-р Людмила Емилова

Не закусвай!

Знаете ли, че до 12.00 ч на обяд организмът ни се самопречиства и затова не трябва да го товарим с храна? А че прословутата кетонна диета всъщност е подходяща само за онези от нас, които страдат от епилепсия? Тези и други ценни факти, свързани с храненето ни ще научите от разговора с д-р Людмила Емилова.

публикувано на 17.10.18 в 14:46
Проф. Николай Цанков и доц. Жана Казанджиева

Една трудна професия и две съдби в един житейски път

Това са нашите семейни гости - дерматолозите доц. Жана Казанджиева и проф. Николай Цанков. Лекарската професия ги събира и мотивира да изживяват своя съвместен път и да работят заедно по много медицински теми.

публикувано на 16.10.18 в 15:45