Екологът Георги Стефанов – колко е лесно да се върнем към корените си и към земята

Снимка: Петя Генова

Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации най-често като сърдити млади хора с вечно насочен пръст към нас, готови веднага да изрекат „А вие защо унищожавате природата“... Не е от тези Георги Стефанов – той е еколог по образование, по душа и по сърце. Повече от 15 години се  занимава с наука, с преподаване на опазване на околната среда, но не в прашна зала, а в селска среда. В крайна сметка е и земеделец, и отделно – отглежда пчели… Както сам казва – дори и името му е свързано със земята – Георги.
В момента Георги е преподавател в Нов български университет и членува в Дунавско-карпатската програма Ве Ве Ес… Сегашният туризъм според него вреди много на природата, но има начини туризмът и туристите естествено, и дори без да го искат, да се превърнат в защитници на природата, при това да се забавляват и си почиват така както и досега. Той  видял това по време на пътуванията си в САЩ, където е обиколил доста места. Тогава, по време на пребиваването си, е бил доста изненадан от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки местни растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.
Когато се върнал в България Георги Стефанов паралелно с научната си работа, разработил и план за съживяването на родния край на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища наоколо. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат само на един екоентусиазъм и помощ от студенти, приятели и някои местни хора… разбира се. Лятната академия, т. е. заниманието на десетки млади хора със земеделие и местни занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – с помощта на два техни университета.
Научната работа на Георги е в сферата на алтернативната енергетика и на феномена „климатични промени“, към които е най-добре да се адаптираме и да не си задаваме често излишни въпроси за капризите на времето. Последното над което работи е цялостна стратегия за развитие на икономиката и енергетика именно по повод на климатичните промени. Той смята, че при това природо-географско разнообразие на българската територия е много важно всеки проект, и всяка нова идея да бъде насочено към съответния регион – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…
Ето такъв екоентусиаст в XXI в. е Георги Стефанов – той не прилича на онези нестандартни хора, които или летят във въздуха, или обикалят Световния океан. Нестандартното той е намерил в своите приключения в Северозападния край, а там животът на един градски човек е истинско приключение.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35