Екологът Георги Стефанов – колко е лесно да се върнем към корените си и към земята

Снимка: Петя Генова

Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации най-често като сърдити млади хора с вечно насочен пръст към нас, готови веднага да изрекат „А вие защо унищожавате природата“... Не е от тези Георги Стефанов – той е еколог по образование, по душа и по сърце. Повече от 15 години се  занимава с наука, с преподаване на опазване на околната среда, но не в прашна зала, а в селска среда. В крайна сметка е и земеделец, и отделно – отглежда пчели… Както сам казва – дори и името му е свързано със земята – Георги.
В момента Георги е преподавател в Нов български университет и членува в Дунавско-карпатската програма Ве Ве Ес… Сегашният туризъм според него вреди много на природата, но има начини туризмът и туристите естествено, и дори без да го искат, да се превърнат в защитници на природата, при това да се забавляват и си почиват така както и досега. Той  видял това по време на пътуванията си в САЩ, където е обиколил доста места. Тогава, по време на пребиваването си, е бил доста изненадан от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки местни растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.
Когато се върнал в България Георги Стефанов паралелно с научната си работа, разработил и план за съживяването на родния край на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища наоколо. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат само на един екоентусиазъм и помощ от студенти, приятели и някои местни хора… разбира се. Лятната академия, т. е. заниманието на десетки млади хора със земеделие и местни занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – с помощта на два техни университета.
Научната работа на Георги е в сферата на алтернативната енергетика и на феномена „климатични промени“, към които е най-добре да се адаптираме и да не си задаваме често излишни въпроси за капризите на времето. Последното над което работи е цялостна стратегия за развитие на икономиката и енергетика именно по повод на климатичните промени. Той смята, че при това природо-географско разнообразие на българската територия е много важно всеки проект, и всяка нова идея да бъде насочено към съответния регион – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…
Ето такъв екоентусиаст в XXI в. е Георги Стефанов – той не прилича на онези нестандартни хора, които или летят във въздуха, или обикалят Световния океан. Нестандартното той е намерил в своите приключения в Северозападния край, а там животът на един градски човек е истинско приключение.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести и майчини сълзи – в очакване на сметката

Протестът на майките на деца с увреждания продължава, а заедно с него – странните реакции, спекулациите в публичното пространство и измиването на ръцете – дори не по Понтий Пилат. Приемането на Закон за личната помощ е само върхът на айсберга и началото на процеса на реформи, счита протестиращата майка и член на работните групи по време на преговори Мая..

публикувано на 25.06.18 в 16:44
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51

За реколтата и протестите около нея

От земеделското министерство обявиха, че близо 90 % от посевите със зърнени култури са в много добро състояние. Жътвата започна. Очаква се реколта над 6 млн. тона. С високо качество. Изкупните цени в момента са над 300 лв. на тон. Фючърсните – 350. В края на годината обичайно още по-високи. Неблагоприятните климатични условия в Русия и Украйна, основните..

публикувано на 25.06.18 в 12:30

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

За тайните на старите майстори

Знаете ли какво означава „мещра“? А знаете ли, че у нас преди време е съществувал таен дюлгерски език, от който днес много малко думи са останали. Като бялчо за сняг, малец за дете, духань за тютюн, нуска за жена и жуф за господар. Този таен език на старите майстори се използвал да се предава важна информация – съдържал професионални термини, с които..

публикувано на 23.06.18 в 09:00