Екологът Георги Стефанов – колко е лесно да се върнем към корените си и към земята

Снимка: Петя Генова

Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации най-често като сърдити млади хора с вечно насочен пръст към нас, готови веднага да изрекат „А вие защо унищожавате природата“... Не е от тези Георги Стефанов – той е еколог по образование, по душа и по сърце. Повече от 15 години се  занимава с наука, с преподаване на опазване на околната среда, но не в прашна зала, а в селска среда. В крайна сметка е и земеделец, и отделно – отглежда пчели… Както сам казва – дори и името му е свързано със земята – Георги.
В момента Георги е преподавател в Нов български университет и членува в Дунавско-карпатската програма Ве Ве Ес… Сегашният туризъм според него вреди много на природата, но има начини туризмът и туристите естествено, и дори без да го искат, да се превърнат в защитници на природата, при това да се забавляват и си почиват така както и досега. Той  видял това по време на пътуванията си в САЩ, където е обиколил доста места. Тогава, по време на пребиваването си, е бил доста изненадан от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки местни растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.
Когато се върнал в България Георги Стефанов паралелно с научната си работа, разработил и план за съживяването на родния край на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища наоколо. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат само на един екоентусиазъм и помощ от студенти, приятели и някои местни хора… разбира се. Лятната академия, т. е. заниманието на десетки млади хора със земеделие и местни занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – с помощта на два техни университета.
Научната работа на Георги е в сферата на алтернативната енергетика и на феномена „климатични промени“, към които е най-добре да се адаптираме и да не си задаваме често излишни въпроси за капризите на времето. Последното над което работи е цялостна стратегия за развитие на икономиката и енергетика именно по повод на климатичните промени. Той смята, че при това природо-географско разнообразие на българската територия е много важно всеки проект, и всяка нова идея да бъде насочено към съответния регион – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…
Ето такъв екоентусиаст в XXI в. е Георги Стефанов – той не прилича на онези нестандартни хора, които или летят във въздуха, или обикалят Световния океан. Нестандартното той е намерил в своите приключения в Северозападния край, а там животът на един градски човек е истинско приключение.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обзор на Стоян Кирчев от БТА и Магдалена Гигова от БНР на най-забавните куриози на 2018 година

Класацията за куриоз на 2018 година на Стоян Кирчев от БТА се оглавява от Антинобела в областта на нутриционистиката – науката за хранене. Това е научната разработка на тема „Защо канибалската диета през неолита е с по-малко калории от съвременния начин на хранене“. Значително по-назад се класира друга научна разработка, този път от областта на..

публикувано на 18.12.18 в 16:15

Направи добро и го покажи на всички!

Нужно ли е една кампания за добри дела да бъде предизвикателство? Отговорът е положителен според организаторите на проект „Доброделие“ в гр. Габрово, които доказват ,че доброто е мисия на младите хора. От помощта за възрастните, почистването на градските пространства и местата на отдих до благотворителните базари и разходките с кауза- всичко това са..

публикувано на 18.12.18 в 15:13
Петър Руевски, Ива Дойчинова и Любомир Бабуров в студиото на

„Рацио“ – науката като приказка или "Няма глупави въпроси" преди Коледа

Третата среща от поредицата „Няма глупави въпроси“ ще се състои днес (18  декември) от 20.00 часа в клуб „Строежа“. По този повод гости в „Нашият ден“ бяха Любомир Бабуров - основният инициатор за създаването на организацията за популяризиране на науката – „Рацио“, и Петър Руевски, инженер и програмист, с интереси в областта на физиката. В „Нашият..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Доброто е като любовта – няма измерение

Понякога нехайно и необмислено, друг път съзнателно и отговорно – всеки е вършил добрини. И тъй като добрината не очаква похвали и декларации и е донякъде нещо лично, затова ще говоря за добрината на другите. Вярвайте ми, доброто се помни много повече, отколкото лошото. От детството си помня, че ме изпратиха да купя яйца. Тичайки на връщане паднах и..

публикувано на 17.12.18 в 16:57
Веселка Стамболиева, Калина Йонидова и Емил Йонидов

Гости в "Моето семейство" Веселка Стамболиева, Емил Йонидов и дъщеря им Калина Йонидова

Веселка Стамболиева и Емил Йонидов са родени на една и съща дата, което става повод да се запознаят, но истински ги сближава любовта към музиката. Веселка Стамболиева е народната певица, нейната дъщеря, Калина Йонидова, също пее, макар и не фолклорни песни. Двете обаче ще ви заразят с любовта си към музиката и фолклорните традиции. Чуйте какво още..

публикувано на 17.12.18 в 15:51