За един европакет и страстите български

Снимка: БГНЕС

Страстите около т. нар. пакет за мобилност са предопределени да са дълги и горещи. Не само заради съдбата на над 50 000 шофьори, които карат в чужбина като български служители.
Пакетът за мобилност даде възможност на българските евродепутати да напомнят, че ги има. По-точно вредилите се предишния път на по-първите места из партийните листи да напомнят на централи и електорат, че пак искат да са там. В добре плащаната им и с много лични привилегии Европа. И тръгнаха много шумно, с лакти и нокти, да плакатират лични и на партийната си група успехи. На какво?
На едно предварително гласуване на една комисия в Европарламента. Още повече, че и след пленарна зала отделните страни могат да хармонизират собствените си действия със собственото си законодателство. Но важното е да има победи. Какви?
Шофьорите вече няма да се връщат задължително след три седмици. Могат да почиват на места, но при изпълнени десет условия за почивка на тези места. Такива паркинги още няма. Впрочем, водачът може и да не се връща. Но камионът трябва.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кумири на днешното време: Боян Петров. Съни

Как се раждат кумирите в днешно време и как успяват да се огледат хората в тях? Ученият и алпинист Боян Петров завинаги свързва отпътуването си от земния живот с Шиша Пангма, преследвайки поредната Пътека Нагоре, и завещава на отчаяните и обезверените, че всичко е възможно и е важно да се продължи. С добро. И дори да е този път и завинаги. През живота си..

публикувано на 21.06.18 в 16:25
Президентът Румен Радев и Орфей Миндов, директор на Тревненска школа

В училището-храм – „Тревненска школа“

Българското национално радио беше гост в Деня на отворените врати в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, в град Трявна. Там бяха представени авторски мебели, пластики, икони и дърворезби, създадени от учениците по време на учебния процес в училището, и включени в изложбата с дипломни работи на „Випуск 2018“. В предаването..

публикувано на 21.06.18 в 15:25

За седемнайсетият директор на едната единствена здравна касичка

За седемнайсет години единствената у нас Здравна каса смени седемнайсети директор. Което като начало би трябвало да означава, че няма нужда от такава длъжност. Или по-точно има, за да се легитимира погрешната за здравеопазването и пациентите система. Която, както и да я погледнем, е акумулатор на пари, разхищавани или по-точно точени от определени..

публикувано на 21.06.18 в 12:30
Доц. Орлин Спасов, Николета Атанасова и проф. Нели Огнянова (отляво надясно)

Функцията на обществените медии

С проф. Нели Огнянова и доц. Орлин Спасов говорим в „Мрежата“ за функцията на обществените медии не само у нас, но и в страните от ЕС. Поводът е Словакия, където 12 журналисти подадоха оставка от тяхната обществена телевизия. В разговора ни коментираме и цензурата, законодателните рамки, спецификата, мисията на обществените медии и „връща ли се културата..

публикувано на 21.06.18 в 11:55
Тодор, Ася и Радослав Рачеви (отляво надясно)

Моето семейство: Ася, Радослав и Тодор Рачеви

Ася и Радослав Рачеви се запознават по време на студентските си години във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където изучават Актьорско майсторство за куклен театър при доц. Димитър Стоянов. Следват много общи проекти в театъра и озвучаването на редица сериали, филми и анимации. Те бързо се превръщат в познати гласове от малкия и големия екран, а през 1991 г. се..

публикувано на 21.06.18 в 11:35