Срещата между бизнеса и науката

Снимка: БГНЕС

Много малък процент от 17 000 тона родни билки, които се берат годишно остават у нас, защото няма достатъчно българско производство. Малките фирми нямат ресурс, за да правят разработки, затова на помощ идват учените от БАН. Проф. Владимир Димитров е ръководител на проекта за Център за компетентност „Устойчиво оползотворяване на био-ресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“. Проблемът ще намери решение с изграждането на център за близо 24 млн. лв, в който специалисти ще работят за това билките да се преработват в България.
От хилядолетия растенията са използвани и като източник на ефективни средства за лечение на много заболявания. Днес между 25% и 50% от продаваните лекарства дължат своя произход на естествените природни продукти. Растенията като цяло са незаменим източник на природни съединения, които са широко използвани за подпомагане на здравето на хората. Химичните вещества, съдържащи се в растенията и използвани като терапевтични средства, до голяма степен са вторични метаболити, които са получени биосинтетично от първичните растителни метаболити, и не участват пряко в растежа, развитието, или размножаването на растенията. Растения са източник на разнообразни биологично активни молекули с все още неизвестна структура, чиито потенциал като лечебни и подпомагащи здравето вещества предстои да бъде изследван.

Повече по тези идеи и проблеми чуйте в звуковия файл от проф. дхн. Владимир ДимитровВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Шпатов

Александър Шпатов и литературните маршрути на София

За парадоксите в литературната история и за това по кои улици са вървели и в кои кафенета са се отбивали големите писатели – това ни разказва писателят Александър Шпатов, в един литературен маршрут в центъра на града. И ни учи как да откриваме литературата в градските пейзажи. Истината е, че разказът на Александър Шпатов за литературните маршрути в..

публикувано на 23.10.18 в 10:05
Десислава Димитрова (вляво), Калина Колева и Борислав Борисов

Неделни илюзии, фокуси и магии

В рубриката „Радиоавтограф“ ни гостуват Борислав Борисов, по-известен в артистичните среди като Боби Шоу и неговата дъщеря Десислава Димитрова – Шехерезада. И двамата са илюзионисти, майстори на магиите. Само с поглед могат да накарат масата да полети във въздуха, от нищото да се появят различни предмети и с едно намигване да накарат някой да изчезне...

публикувано на 23.10.18 в 09:30
Изглед от Франкфурт

Една неделна сутрин във Франкфурт

„Срещите в скайпа“ ни отвеждат в града на банките и най-голямото летище в Европа – Франкфурт. Разположен на брега на река Майн е петият по големина град в Германия. Пълен с много млади хора. Една от тях е Мелина Борисова, която 7 години живее там. Когато завършва училище тук, се насочва да продължи да учи в чужбина. Тогава сред многото университети, тя..

публикувано на 22.10.18 в 15:51
Симеон Идакиев на островите Галапагос

Симеон Идакиев като главен герой

Едва ли е нужно да представям Симеон Идакиев – дългогодишен журналист и пътешественик, автор на много филми и радиопредавания, на няколко книги и въобще – човек, който не обича да стои на едно място. В началото на този месец Симеон Идакиев отбеляза и два юбилея - 50 години „Атлас“ и 50 години журналистическа дейност. А юбилеите винаги са повод и за..

публикувано на 22.10.18 в 13:31
Доц. д-р Алексей Пампоров

За гордостта, омразата и раненото ни общество

Кой какво пише и какво казва? Какви знаци и какви белези остава това във времето? Ако изберем трите водещи стълба от последните дни, то те биха могли да се подредят така: „Локо София“ е над всичко, джендърите и соросоидите са адови създания, а едни „кресливи жени…“ и техните „…. уж болни деца“ клатят държавата... Заплахи, грубост и примитивизъм,..

публикувано на 22.10.18 в 12:28