Срещата между бизнеса и науката

Снимка: БГНЕС

Много малък процент от 17 000 тона родни билки, които се берат годишно остават у нас, защото няма достатъчно българско производство. Малките фирми нямат ресурс, за да правят разработки, затова на помощ идват учените от БАН. Проф. Владимир Димитров е ръководител на проекта за Център за компетентност „Устойчиво оползотворяване на био-ресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“. Проблемът ще намери решение с изграждането на център за близо 24 млн. лв, в който специалисти ще работят за това билките да се преработват в България.
От хилядолетия растенията са използвани и като източник на ефективни средства за лечение на много заболявания. Днес между 25% и 50% от продаваните лекарства дължат своя произход на естествените природни продукти. Растенията като цяло са незаменим източник на природни съединения, които са широко използвани за подпомагане на здравето на хората. Химичните вещества, съдържащи се в растенията и използвани като терапевтични средства, до голяма степен са вторични метаболити, които са получени биосинтетично от първичните растителни метаболити, и не участват пряко в растежа, развитието, или размножаването на растенията. Растения са източник на разнообразни биологично активни молекули с все още неизвестна структура, чиито потенциал като лечебни и подпомагащи здравето вещества предстои да бъде изследван.

Повече по тези идеи и проблеми чуйте в звуковия файл от проф. дхн. Владимир ДимитровВИЖТЕ ОЩЕ

Кумири на днешното време: Боян Петров. Съни

Как се раждат кумирите в днешно време и как успяват да се огледат хората в тях? Ученият и алпинист Боян Петров завинаги свързва отпътуването си от земния живот с Шиша Пангма, преследвайки поредната Пътека Нагоре, и завещава на отчаяните и обезверените, че всичко е възможно и е важно да се продължи. С добро. И дори да е този път и завинаги. През живота си..

публикувано на 21.06.18 в 16:25
Президентът Румен Радев и Орфей Миндов, директор на Тревненска школа

В училището-храм – „Тревненска школа“

Българското национално радио беше гост в Деня на отворените врати в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, в град Трявна. Там бяха представени авторски мебели, пластики, икони и дърворезби, създадени от учениците по време на учебния процес в училището, и включени в изложбата с дипломни работи на „Випуск 2018“. В предаването..

публикувано на 21.06.18 в 15:25

За седемнайсетият директор на едната единствена здравна касичка

За седемнайсет години единствената у нас Здравна каса смени седемнайсети директор. Което като начало би трябвало да означава, че няма нужда от такава длъжност. Или по-точно има, за да се легитимира погрешната за здравеопазването и пациентите система. Която, както и да я погледнем, е акумулатор на пари, разхищавани или по-точно точени от определени..

публикувано на 21.06.18 в 12:30
Доц. Орлин Спасов, Николета Атанасова и проф. Нели Огнянова (отляво надясно)

Функцията на обществените медии

С проф. Нели Огнянова и доц. Орлин Спасов говорим в „Мрежата“ за функцията на обществените медии не само у нас, но и в страните от ЕС. Поводът е Словакия, където 12 журналисти подадоха оставка от тяхната обществена телевизия. В разговора ни коментираме и цензурата, законодателните рамки, спецификата, мисията на обществените медии и „връща ли се културата..

публикувано на 21.06.18 в 11:55
Тодор, Ася и Радослав Рачеви (отляво надясно)

Моето семейство: Ася, Радослав и Тодор Рачеви

Ася и Радослав Рачеви се запознават по време на студентските си години във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където изучават Актьорско майсторство за куклен театър при доц. Димитър Стоянов. Следват много общи проекти в театъра и озвучаването на редица сериали, филми и анимации. Те бързо се превръщат в познати гласове от малкия и големия екран, а през 1991 г. се..

публикувано на 21.06.18 в 11:35