Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Етюди и приятели“ на три сцени в София

БНР Новини
Една от фотографиите на Ани Колиер от серията „Куба“ (фрагмент)

Столичната галерия „Етюд“, пространството за съвременен танц и пърформанс – ДНК и танцовият център „Дерида“ посрещат участниците и гостите на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“ тази година. От 2016 година насам фестивалът изгражда мост между артисти, хореографи и танцьори от България и различни страни чрез съвременните форми на сценичните изкуства.
Галерия „Етюд“ отваря врати за три пърформанса – премиерата на „An Inretview with the Soul“ на Юлияна Сайска на 18 юни, „Мадам Кифла“ на Мирослава Захова на 22 юни и „Историята на вчерашния ден“ на Галина Борисова на 24 юни. На следващия 25 юни ДНК ще даде сцената си на „Гилгамеш“ на университетския театър на Нов български университет, вдъхновен от шумеро-акадския епос със същото име. На 26 юни на същата сцена ще гледаме концерт с шест кратки хореографии, специално подготвени за фестивала от Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, Галина Борисова, Антония Докева, Ани Колиер и Цвета Касабова. Фестивалът ще завърши на 27 юни със спектакъла „Shamebox“ на Ива Свещарова и Вили Прагер (с награда Икар), които изследват срама и неговите различни прояви.
Организаторите на „Етюди и приятели“ разказаха в „Артефир“ за селектираните спектакли и поканиха публиката на новата фотографска изложба „Куба Антарктида Танц и още“ на Ани Колиер, която може да разгледаме в галерия „Етюд“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30