Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Моцартови празници“, Правец 2018

Тази година изданието на Моцартовите празници, Правец е посветено на паметта на Христина Ангелакова
Снимка: mozartfest.eu

За 14-и път музикалните празници в Правец ще се проведат от 12 до 15 юли. Фестивалът тази година е посветен на Христина Ангелакова. Тя дълги години беше основната движеща сила на това събитие, което преобръща спокойния живот в градчето за няколко дни. Програмата отдавна е съставена, поканени са и много специални гости. Така се осъществява отколешна мечта на Ангелакова, която казваше „Решихме да отидем отвъд границите на един оперен спектакъл само с кукли – световната история познава такива примери. Ще се опитаме да отидем по-далеко, ще се опитаме да одушевим куклата и да я заредим с много философия, фантазия и мечти…“.
Тази година темата е марионетката. Марионетката като самостоятелно действащо лице и марионетката в компанията на оперните певци. Ще бъдат отбелязани годишнините на Джакомо Пучини, Шарл Гуно, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн. Основен партньор е Старозагорската опера.

Снимка

След дълги преговори най-после у нас ще гостува уникалната в света марионетна опера от Линдау, Германия, създадена през 2000 година от Бернхард Лайсмюлер. Те ще представят операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт и балета „Лебедово езеро“ (на снимката) на Чайковски. Представленията ще бъдат на сцената на читалище „Заря“, като за всеки от фестивалните дни е предвидено по едно.
Марионетките присъстват и в операта „Турандот“ на Джакомо Пучини продукция на операта и кукления театър на Стара Загора. Под диригентството на Владимир Бошнаков ще пеят Драгана Радакович, Дарио ди Виетри, Цветелина Василева, Юлиан Константинов.

Специално за фестивала се подготвя музикално танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно и текстове на Волфганг Гьоте с режисьор Боян Крачолов и хореограф Филип Миланов, и с участието на певците Ивайло Михайлов, Евгения Ралчева, Ивайло Джуров, и актьорите Димитър Крумов, Иван Николов, Надя Керанова.
В традиционната „Среща с автограф“ ще гостува тенорът Калуди Калудов, който в последната фестивална вечер ще изпълни и партията на Канио от операта „Палячи“ на Руджеро Леонкавало копродукция с трупата на академичен цирк „Балкански“. Диригент е Ивайло Кринчев.
Владигеров, Бърнстейн и Гершуин ще присъстват в програмата на знаменития квартет Теодора Късметска-Сороков –- цигулка, Ружа Семова – пиано, Александър Владигеров – тромпет, Константин Владигеров – пиано и кларинет.

„Искам да поканя всички, които са били с нас през годините, които са били преки участници, които са ни помагали. Нека да бъдем заедно, защото това е може би единственият начин да запазим духа, който внесе тази изключителна артистка Христина Ангелакова“, казва Сийка Лапачка – арт мениджър на фестивала.ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова и Пламен Джуров начело на радиосимфониците – петък, 18 януари, зала „България“

Първият за 2019-а година концерт от юбилейния 70-и сезон на радиосимфониците ще премине под наслов „Три епохи“. Той обещава вълнуващо музикално преживяване с двамина великолепни български музиканти: виртуозната цигуларка Лия Петрова и диригентът Пламен Джуров. В програмата са включени: „Токата“ от Димитър Ненов, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла..

обновено на 18.01.19 в 17:02

„Манон”, опера в пет действия (шест картини) от Жул Масне (съдържание)

Либрето: Анри Мелиак и Филип Жил Действуващи лица: • Манон Леско – сопран • Пусет – сопран • Жавот – сопран • Розет – мецосопран • Граф Де Грийо – бас • Кавалер Де Грийо, негов син – тенор • Леско, братовчед на Манон – баритон • Гийо-Морфонтен – тенор • Де Бретини – баритон Действието се развива в началото на XVIII в. във Франция. Първо действие..

публикувано на 18.01.19 в 11:23
Ива Дойчинова и Атанас Пенев от Б.Т.Р. в студиото на

Атанас Пенев: На България днес й трябва малко повече доверие и малко повече общество

На Атанасовден специален гост в студиото на „Нашият ден“ беше Атанас Пенев, по-известен като Наско от Б.Т.Р. Разговорът в студиото започна с връщане към историята и началото на Б.Т.Р. Първият им албум, който излиза през 1993 година е правен за Франция и затова е на английски език. „Тогава беше една джунгла - спомня си Наско – не се знаеше кой е..

публикувано на 18.01.19 в 11:15

Живот, посветен на музиката

В „Студио „Музика“ отдаваме почит на една много популярна и светла личност в русенското музикантство Силви Стамболиев, чийто живот премина изцяло в служба на музикалната култура. Един от първите професионални музиканти сред цигуларите в оркестъра, по-късно и негов директор. За лекторските му качества на образователните концерти се говори и..

публикувано на 17.01.19 в 09:25

Енрико Пиеранунци

В „Джаз клуб“ звучат изпълнения на „Енрико Пиеранунци трио“ (Enrico Pieranunzi). Сред тях е пиесата „Ничия земя“. Италианският пианист ни я представя с двама американци: контрабасистът Марк Джонсън (Marc Johnson) и Стийв Хаутън (Steve Houghton), познат на света като барабанист, преподавател, автор на учебници и книги в областта на ударните инструменти и..

публикувано на 16.01.19 в 14:25