Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно столетие с Бергман: за детството, родителите, любовта и демоните

БНР Новини

Панорамата на Бергман продължава и във времето на Запазена марка Радиотеатър от 9 до 13 юли, седмицата преди 100-годишния рожден ден на великия създател на филми, радио и театър.

В понеделник и вторник са 2-те части на Лични разговори. Постановката на Радиотеатъра е направена върху драматизацията на Яна Добрева с участието на Александра Василева, Стоян Алексиев, Велислав Павлов и Мимоза Базова под режисурата на Григор Антонов. „Лични разговори“ (на шведски Enskilda samtal или Private Confessions) са най-напред създадени под формата на роман, а след това стават на филм с премиера в Швеция на 25 декември 1996 г. и с прожекция на фестивала в Кан през 1997 г. в категорията Un Certain Regard/Един особен поглед.

„Лични разговори“ не е название, което да прибавя акцента на интимност или задушевност, а според Ернст Ингмар Бергман това е специално практика, специално разработена процедура, наричана още Частни беседи или Частни изповеди според вариантите на превод. Тази духовна практика води до споделяне и дискутиране на греха и въпроси на морала със съветник. Те имат за цел постигането на обяснение, оправдаване и надмогване на греха чрез упование във вярата. Главната героиня Ана, обременена от чувство за вина и притисната от каноните и предразсъдъците на средата си, следва съвета на своя изповедник и признава акта на неверност последователно на майка си, на приятелка, на съпруга си в търсенето на опрощение.

В наративно-белетристичен план личният разговор на Бергман е едно от онези изключителни постижения, които според Кшиштоф Кешловски представляват внимателно, съсредоточено, прозорливо и ясно, ясно проведено и ясно дефинирано анализиране на човешкия характер.

В сряда е Есенна соната на Ингмар Бергман, постановка на Милена Кубарелова от 2013 г. с участието на Касим Ноал Ашер, Рут Спасова, Васил Димитров, Богдан Глишев, Мая Бабурска, Валентин Воскресенски, Ивайло Минчев. Още един литературен сценарий, който е толкова художествено плътен и интригуващ като драматургия, характери и език, че адаптирането му в радио произведения е лек и плодотворен процес.

В четвъртък и петък са двете части на Лице срещу лице, превод: Васа Ганчева, радиоадаптация и режисура: Стилиян Петров. Участват: Деляна Хаджиянкова, Петър Пейков, Невена Мандаджиева.

Четири основни заглавия в аудиоверсии ще представят гениалния кинодраматург и автор на радиопиеси в седмицата, когато целият свят отбелязва едно столетие с Ингмар Бергман.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30