Едно столетие с Бергман: за детството, родителите, любовта и демоните

Панорамата на Бергман продължава и във времето на Запазена марка Радиотеатър от 9 до 13 юли, седмицата преди 100-годишния рожден ден на великия създател на филми, радио и театър.

В понеделник и вторник са 2-те части на Лични разговори. Постановката на Радиотеатъра е направена върху драматизацията на Яна Добрева с участието на Александра Василева, Стоян Алексиев, Велислав Павлов и Мимоза Базова под режисурата на Григор Антонов. „Лични разговори“ (на шведски Enskilda samtal или Private Confessions) са най-напред създадени под формата на роман, а след това стават на филм с премиера в Швеция на 25 декември 1996 г. и с прожекция на фестивала в Кан през 1997 г. в категорията Un Certain Regard/Един особен поглед.

„Лични разговори“ не е название, което да прибавя акцента на интимност или задушевност, а според Ернст Ингмар Бергман това е специално практика, специално разработена процедура, наричана още Частни беседи или Частни изповеди според вариантите на превод. Тази духовна практика води до споделяне и дискутиране на греха и въпроси на морала със съветник. Те имат за цел постигането на обяснение, оправдаване и надмогване на греха чрез упование във вярата. Главната героиня Ана, обременена от чувство за вина и притисната от каноните и предразсъдъците на средата си, следва съвета на своя изповедник и признава акта на неверност последователно на майка си, на приятелка, на съпруга си в търсенето на опрощение.

В наративно-белетристичен план личният разговор на Бергман е едно от онези изключителни постижения, които според Кшиштоф Кешловски представляват внимателно, съсредоточено, прозорливо и ясно, ясно проведено и ясно дефинирано анализиране на човешкия характер.

В сряда е Есенна соната на Ингмар Бергман, постановка на Милена Кубарелова от 2013 г. с участието на Касим Ноал Ашер, Рут Спасова, Васил Димитров, Богдан Глишев, Мая Бабурска, Валентин Воскресенски, Ивайло Минчев. Още един литературен сценарий, който е толкова художествено плътен и интригуващ като драматургия, характери и език, че адаптирането му в радио произведения е лек и плодотворен процес.

В четвъртък и петък са двете части на Лице срещу лице, превод: Васа Ганчева, радиоадаптация и режисура: Стилиян Петров. Участват: Деляна Хаджиянкова, Петър Пейков, Невена Мандаджиева.

Четири основни заглавия в аудиоверсии ще представят гениалния кинодраматург и автор на радиопиеси в седмицата, когато целият свят отбелязва едно столетие с Ингмар Бергман.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."                                                                                                                                                            Леонид Андреев Те са три сестри, които се опитват да стигнат до своята Обетована..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Как радиотеатърът изпревари киното

В минутите, отредени за неделен радиотеатър в неделя (4 ноември. 2018), имате възможността да чуете пиесата „А лъже, че е водна лилия“ от Никола Русев. Нека загадъчното заглавие да не ви обърква, този драматургичен текст вероятно е познат на повечето любители на българските комедии от втората половина на миналия век, само че под друго заглавие и друга,..

публикувано на 03.11.18 в 08:35

Абсурд, гъст като овчо руно

Представете си човек, който иска да си подстриже сакото, защото търпи подигравки от приятелите си. Скоро обаче се оказва мним собственик на овца, а преди да успее да ѝ плати данъка, тя се превръща във водоплаваща птица. Така започва пиесата, която можете да чуете тези неделя, 30 минути след полунощ. Много от вас вече са се досетили, че става дума за „Сако..

публикувано на 02.11.18 в 16:10

Един български фичър от Топ 5 на Европа

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва..

публикувано на 26.10.18 в 14:52