Едно столетие с Бергман: страст, емоция и топлина

2018-а маркира 100 години от рождението на Бергман. Точната дата е 14 юли
Колаж Даниела Манолова

„Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина“ - така го определя Франсис Форд Копола. Вече 100 години светът живее с присъствието на Бергман, с неговите разговори за детството, родителите, любовта, живота, смъртта и особено за демоните, които води както в малкото интервюта, които по принцип е ненавиждал да дава, така и във филмите, радиопиесите и пиесите и изобщо не на последно място във фотографиите, които е позволил да бъдат направени и особено онези, които сам е харесвал.

Слава богу, Радиотеатърът на БНР може да се похвали с една сериозна колекция върху произведения на Бергман, повечето от които са драматизации или радиоверсии на неговите литературни сценарии, един особен жанр, който дойде на белия свят с името на своя създател. Още през 1978 г. по текста на радиопиесата на Бергман „The City“, написана през 1951 г., е направена най-старата радио постановка „Градът“от режисьора Асен Шопов. Следва интензивна поредица от продукции през първото десетилетие на нашия век и последна в тази хронология е „Есенна соната“ от 2013 г. с режисьор Милена Кубарелова. Творенията на Бергман са в основата си изключително податливи и обещаващи за радио, естествено радиофонични поради своята фрагментарност, монтажен тип конструкция, диалогичност, и многопластовост, която е постигната чрез простия кинематографичен трик на скок във времето и пространството, който радиото така добре владее. Дори тези, които първоначално излизат като романи, а после стават киносценарии, леко и охотно се превръщат в радио.

И така, една Среднощна панорама ще ви отведе/върне към/помогне да преоткриете Бергман, който би бил на 100 години, ако беше жив, и за когото можем много да говорим и тези наши разговори имат сериозната гаранция да бъдат състоятелни, а не просто поредното обичайно празно-глуповато бръщолевене.

Петте части на „Из живота на марионетките“ (From the Life of the Marionettes , Aus dem Leben der Marionetten) в превода на Вера Ганчева, драматизация: Петър Дамянов, с участието на: Петя Силянова, Ивайло Герасков, Катя Зехирева, Борис Луканов и режисьор: Петър Дамянов ще чуете в пет последователни недели от 0.30 часа. „Из живота на марионетките“ е британско-немска филмова продукция от 1980 г. с режисьор и продуцент Ингмар Баргман. Филмът е направен в Западна Германия, с немски език и саундтрак, докато Бергман е бил в "данъчно изгнание" от родната му Швеция. Той е заснет в черно и бяло, с изключение на две последователни цветни кадъра в началото и края на филма. Мястото на действието е Мюнхен.

Заглавието е взето от пасаж на „Приключенията на Пинокио“ ​​от Карло Колоди:
За голямо съжаление в живота на марионетките винаги има едно НО, което разваля всичко.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не..

публикувано на 14.09.18 в 09:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора , неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме. В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя..

публикувано на 13.09.18 в 11:40

На 9 септември по Радиотеатъра – Бомбената вечеря от Греъм Грийн

Греъм Грийн (1904-1991) е един от най-четените английски автори през XX век, знаменит пътешественик, който се озовава в най-горещите конфликтни точки по света, за да ги отразява в своите романи. Приключенията и напрежението на действието са характерни за неговото писане. Много от книгите му са успешно филмирани. Макар няколко пъти да е предлаган за..

публикувано на 08.09.18 в 13:55
Фотоколаж: Теодор Иванов

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио. PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 15-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и..

публикувано на 05.09.18 в 11:09

Или докато смъртта ни раздели…

„Или докато смъртта ни раздели“ е подзаглавието на „Юлия и нейният лейтенант“ от унгареца Акош Немет. Авторът, който през 2010 г. произнесе слово при представянето на сборника със съвременни български пиеси в театър „Мерлин”, Будапеща, и го нарече „Защо не обичаме българска драма?“. Според него унгарците не я обичат, защото не я познават,..

публикувано на 01.09.18 в 15:50