Едно столетие с Бергман: страст, емоция и топлина

2018-а маркира 100 години от рождението на Бергман. Точната дата е 14 юли
Колаж Даниела Манолова

„Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина“ - така го определя Франсис Форд Копола. Вече 100 години светът живее с присъствието на Бергман, с неговите разговори за детството, родителите, любовта, живота, смъртта и особено за демоните, които води както в малкото интервюта, които по принцип е ненавиждал да дава, така и във филмите, радиопиесите и пиесите и изобщо не на последно място във фотографиите, които е позволил да бъдат направени и особено онези, които сам е харесвал.

Слава богу, Радиотеатърът на БНР може да се похвали с една сериозна колекция върху произведения на Бергман, повечето от които са драматизации или радиоверсии на неговите литературни сценарии, един особен жанр, който дойде на белия свят с името на своя създател. Още през 1978 г. по текста на радиопиесата на Бергман „The City“, написана през 1951 г., е направена най-старата радио постановка „Градът“от режисьора Асен Шопов. Следва интензивна поредица от продукции през първото десетилетие на нашия век и последна в тази хронология е „Есенна соната“ от 2013 г. с режисьор Милена Кубарелова. Творенията на Бергман са в основата си изключително податливи и обещаващи за радио, естествено радиофонични поради своята фрагментарност, монтажен тип конструкция, диалогичност, и многопластовост, която е постигната чрез простия кинематографичен трик на скок във времето и пространството, който радиото така добре владее. Дори тези, които първоначално излизат като романи, а после стават киносценарии, леко и охотно се превръщат в радио.

И така, една Среднощна панорама ще ви отведе/върне към/помогне да преоткриете Бергман, който би бил на 100 години, ако беше жив, и за когото можем много да говорим и тези наши разговори имат сериозната гаранция да бъдат състоятелни, а не просто поредното обичайно празно-глуповато бръщолевене.

Петте части на „Из живота на марионетките“ (From the Life of the Marionettes , Aus dem Leben der Marionetten) в превода на Вера Ганчева, драматизация: Петър Дамянов, с участието на: Петя Силянова, Ивайло Герасков, Катя Зехирева, Борис Луканов и режисьор: Петър Дамянов ще чуете в пет последователни недели от 0.30 часа. „Из живота на марионетките“ е британско-немска филмова продукция от 1980 г. с режисьор и продуцент Ингмар Баргман. Филмът е направен в Западна Германия, с немски език и саундтрак, докато Бергман е бил в "данъчно изгнание" от родната му Швеция. Той е заснет в черно и бяло, с изключение на две последователни цветни кадъра в началото и края на филма. Мястото на действието е Мюнхен.

Заглавието е взето от пасаж на „Приключенията на Пинокио“ ​​от Карло Колоди:
За голямо съжаление в живота на марионетките винаги има едно НО, което разваля всичко.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Теодор Иванов

Галерия

През цялата време на записите на всички тези случили се, но вече отлетели във времето и все пак, запазени като аудио, неповторими ситуации от, около, преди и след създаването на едно художествено творение, на една пиеса, стъпка по стъпка, ние, 2-мата автори на този проект, маневрирахме често с 7 вида техника в ръце: 1 сериозна техника за запис,..

публикувано на 11.07.18 в 15:07

Едно столетие с Бергман: за детството, родителите, любовта и демоните

Панорамата на Бергман продължава и във времето на Запазена марка Радиотеатър от 9 до 13 юли, седмицата преди 100-годишния рожден ден на великия създател на филми, радио и театър. В понеделник и вторник са 2-те части на Лични разговори . Постановката на Радиотеатъра е направена върху драматизацията на Яна Добрева с участието на Александра..

публикувано на 09.07.18 в 09:05
Колаж Даниела Манолова

Съдебно-криминалните афери с пишещи машини според Жан Кокто

Радиотеатърът представя Ицко Финци, Катя Зехирева и Венелин Пехливанов в "Пишещата машина" от Жан Кокто в неделния следобед на 8 юли от 16.00.    "Пишещата машина" е написана за сцена и първото й представление е било на 19 април 1941 г. в театър Hebertot в Париж.  Режисьорът на първата й постановка е Реймон Руло и елементи от нейния театрален афиш можете..

публикувано на 07.07.18 в 08:20

Драмата на една жена, чиято трагична съдба е белязана от Възродителния процес

През 2013 г. Силвия Чолева издаде сборника си с разкази „Гошко“. Майсторски разказни истории за уж на пръв поглед дребни, ежедневни неща, зад които обаче се крие дълбокия смисъл на всеки наш ден. Един от тези разкази беше „Името“. Две години по-късно този разказ се превърна в драматургичен текст и бе поставен от редакция „Радиотеатър“. Много пъти по време..

публикувано на 30.06.18 в 09:05

Неопределено количество дни след премиерата

„На всяка цена без сантименталност“ , казва Израел Хоровиц, и това е единствената, единствената ремарка, която дава като пътен знак на режисьорите на бъдещите постановки на „Да си паркираш колата в двора на Харвард“ . Разбира се, ние можем и да я подминем, да се възползваме от правото си на мултифункционални автори и да изберем необременен и свободен..

публикувано на 29.06.18 в 17:18