Едно столетие с Бергман: страст, емоция и топлина

2018-а маркира 100 години от рождението на Бергман. Точната дата е 14 юли
Колаж Даниела Манолова

„Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина“ - така го определя Франсис Форд Копола. Вече 100 години светът живее с присъствието на Бергман, с неговите разговори за детството, родителите, любовта, живота, смъртта и особено за демоните, които води както в малкото интервюта, които по принцип е ненавиждал да дава, така и във филмите, радиопиесите и пиесите и изобщо не на последно място във фотографиите, които е позволил да бъдат направени и особено онези, които сам е харесвал.

Слава богу, Радиотеатърът на БНР може да се похвали с една сериозна колекция върху произведения на Бергман, повечето от които са драматизации или радиоверсии на неговите литературни сценарии, един особен жанр, който дойде на белия свят с името на своя създател. Още през 1978 г. по текста на радиопиесата на Бергман „The City“, написана през 1951 г., е направена най-старата радио постановка „Градът“от режисьора Асен Шопов. Следва интензивна поредица от продукции през първото десетилетие на нашия век и последна в тази хронология е „Есенна соната“ от 2013 г. с режисьор Милена Кубарелова. Творенията на Бергман са в основата си изключително податливи и обещаващи за радио, естествено радиофонични поради своята фрагментарност, монтажен тип конструкция, диалогичност, и многопластовост, която е постигната чрез простия кинематографичен трик на скок във времето и пространството, който радиото така добре владее. Дори тези, които първоначално излизат като романи, а после стават киносценарии, леко и охотно се превръщат в радио.

И така, една Среднощна панорама ще ви отведе/върне към/помогне да преоткриете Бергман, който би бил на 100 години, ако беше жив, и за когото можем много да говорим и тези наши разговори имат сериозната гаранция да бъдат състоятелни, а не просто поредното обичайно празно-глуповато бръщолевене.

Петте части на „Из живота на марионетките“ (From the Life of the Marionettes , Aus dem Leben der Marionetten) в превода на Вера Ганчева, драматизация: Петър Дамянов, с участието на: Петя Силянова, Ивайло Герасков, Катя Зехирева, Борис Луканов и режисьор: Петър Дамянов ще чуете в пет последователни недели от 0.30 часа. „Из живота на марионетките“ е британско-немска филмова продукция от 1980 г. с режисьор и продуцент Ингмар Баргман. Филмът е направен в Западна Германия, с немски език и саундтрак, докато Бергман е бил в "данъчно изгнание" от родната му Швеция. Той е заснет в черно и бяло, с изключение на две последователни цветни кадъра в началото и края на филма. Мястото на действието е Мюнхен.

Заглавието е взето от пасаж на „Приключенията на Пинокио“ ​​от Карло Колоди:
За голямо съжаление в живота на марионетките винаги има едно НО, което разваля всичко.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."                                                                                                                                                            Леонид Андреев Те са три сестри, които се опитват да стигнат до своята Обетована..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Как радиотеатърът изпревари киното

В минутите, отредени за неделен радиотеатър в неделя (4 ноември. 2018), имате възможността да чуете пиесата „А лъже, че е водна лилия“ от Никола Русев. Нека загадъчното заглавие да не ви обърква, този драматургичен текст вероятно е познат на повечето любители на българските комедии от втората половина на миналия век, само че под друго заглавие и друга,..

публикувано на 03.11.18 в 08:35

Абсурд, гъст като овчо руно

Представете си човек, който иска да си подстриже сакото, защото търпи подигравки от приятелите си. Скоро обаче се оказва мним собственик на овца, а преди да успее да ѝ плати данъка, тя се превръща във водоплаваща птица. Така започва пиесата, която можете да чуете тези неделя, 30 минути след полунощ. Много от вас вече са се досетили, че става дума за „Сако..

публикувано на 02.11.18 в 16:10

Един български фичър от Топ 5 на Европа

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва..

публикувано на 26.10.18 в 14:52