За силата и правото от двете страни на Дунава

Снимка: БГНЕС

Тези дни на север от Дунав се случиха две неща, които имат некосвено отношение към тукашното политическо съществуване.
Беше уволнен директорът на Дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Дългогодишното намерение на сегашните управляващи стана реалност след процедурни и околозаконови хватки, в които охотно участва и доминираният от приближени на настоящето парламентарно мнозинство в Букурещ, Конституционен съд. Директорът Кьовеши стана символ на борбата с корупцията в Румъния и работата й често беше давана за пример от евроинституциите и атлантическите ни партньори и на нашите управници. Според тълкуванието на конституционните съдии, волята на министъра на правосъдието е решаваща при определяне на ръководителите на румънската магистратура и президентът е само подписвач на донесени му от управляващите документи.
Втората случка някак си мина почти незабелязано у нас. А тя е по-важната.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още думи трябват

25-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт в Борисовата градина от младежи, които “прочиствали парка от гейове”, на 30 септември 2008 г. Точно 10 години по-късно след жестокото убийство извършителите влязоха в затвора с намалени присъди след решение на Върховния касационен съд. През юни 2018 г. те бяха осъдени на 10 и на 4.5 години затвор...

публикувано на 18.09.18 в 11:30

Кои са Будителите за 2018-а година

След продължителен дебат и достойни номинации за Будител 2018, жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова определиха 10-те имена в кампанията „Будител на годината“ за 2018 на програма „Христо Ботев“ на БНР. Изборът беше..

обновено на 17.09.18 в 18:12
Мартина Кръстева, Ива Дойчинова и Мина (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Моето семейство: Ива Дойчинова и дъщеря ѝ Мина

Водещата Ива Дойчинова ни разказва за пъстротата, обичта и изненадите, които са неизменна част от всекидневието на нейното семейство. Заедно с дъщеря си Мина, тя ни позволява да погледнем отвъд завесата на публичния ѝ образ и да я видим в една друга светлина – на разбираща и либерална майка, за която личния избор и свободата на нейните деца са най-важното..

публикувано на 17.09.18 в 16:05

Димо Бенев: Децата търсят физическата активност

Физическата активност е тема, за която все повече забравяме, особено когато говорим за възпитанието на своите деца. Въпреки стремежа да се храним здравословно и да подобрим качеството си на живот чрез движение, изпълнението на тези цели невинаги е лесно. Венцислав Врагов е председател на сдружение „СК Респорт“ и треньор по самбо и джудо на състезатели  и..

публикувано на 17.09.18 в 15:25

Юбилейна седмица на православната книга във Варна

Заедно със стафрофорен иконом Ангел Ангелов предстоятел на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска епархия, доц. Димитър Попмаринов и доц. Мариан Стоядинов, преподаватели в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще се опитаме да направим съпричастни слушателите на провелата се 20-та..

публикувано на 16.09.18 в 08:05