Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия

БНР Новини
45
Фотоколаж: Теодор Иванов

През цялата време на записите на всички тези случили се, но вече отлетели във времето и все пак, запазени като аудио, неповторими ситуации от, около, преди и след създаването на едно художествено творение, на една пиеса, стъпка по стъпка, ние, 2-мата автори на този проект, маневрирахме често с 7 вида техника в ръце: 1 сериозна техника за запис, въоръжена с микрофони, стойка, слушалки, цяла раница кабели и изискваща време за десетки проби, 2 джобни записвачки от прилична класа, 1 супер добър фотоапарат и 1 много по-лош, но все още непредаващ се на забвение, 2 сравнително умни телефона. Понякога по средата на нещото, което се развиваше пред очите и около ушите ни, трябваше да превключваме от аудио към фото и видео, от аудио висок клас, обаче фиксирано в пространството, към аудио среден клас, обаче в движение, от видео към фото и обратно. И, разбира се, на суровия аудио материал, който е повече от 70 GB и роди 71 аудиофайла с общо времетраене 700 минути, съответстват стотици снимки, този път не звукови. Плюс видео. 

И така Park your Car в нашата Галерия.

В тези 45 снимки ще ви разкажем още една история. Тя е неминуемо различна от дигиталното аудио и няма амбицията да го илюстрира. Разходката в нашата Галерия ще ви отведе по свой път, стъпка по стъпка, в действителността на нашето аудио. А за тези, които още не са го чули, тя ще бъде добра интродукция към Да паркираш колата си в двора на Харвард, БНР и Народния Театър, един трансмедиен проект за правенето на театър.

Снимки: Даниела Манолова и Теодор Иванов

Към главния проект


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02