Забавен радиотеатър в началото на август

Автор:
Драматизацията на повестта „Българи от старо време“ от Любен Каравелов може да слушате на 8 август от 10 часа.

Новата седмица от ваканционната програма на програма „Христо Ботев“ ви предлага още радиотеатър. Винаги можем да послушаме още радиопиеси, а четирите, които ви предлагаме от 7 до 10 август от 10 часа, са весели, летни и много приятни за слушане. Започваме с…

Вторник, 7 август
– „Коза“ – драматизация по романа на руския сатирик Михаил Зошченко. Драматизацията е на Анна Петрова. Режисьор е Цветан Цветков. Участват великолепни актьори: Константин Коцев, Васил Михайлов, Светослав Пеев, Доротея Тончева, Кръстьо Младенов и Илияна Райчева.

Сряда, 8 август
– имате възможност да чуете „Българи от старо време“ – драматизация по повестта на Любен Каравелов. Автор на драматизацията – Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор – Георги Морянов.
Много ще се смеете и много ще се чудите дали всъщност е чак толкова смешна приликата ни, нашата – на българите от съвремието ни, с онези българи от времето на Каравелов. Но каквото и да решите, едно е сигурно – миналото винаги е препратка и коректив на сегашното, дори когато почти нищо не се променя.

Четвъртък, 9 август – „Обител на волността“. Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес. Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.
Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра, чието премиерно повторение имате възможност да чуете в четвъртък от 10 часа: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.

И петък, 10 август – „Издирвано лице“ от Фани Цуракова. Тя е психиатър и писателка.
Издала е книги с разкази и новели, автор е и на радиопиеси. В творчеството й често става дума за издирване и издирвани, но всъщност основното не е криминалният момент. Фани Цуракова по-скоро се занимава с границите на човека и доколко и докъде той е способен да ги престъпва.

Това са предложенията ни за тази седмица. Надявам се, че правим лятото ви по-богато и ведро.

Приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на лятото Радиотеатърът представя "Вино от глухарчета" от Рей Бредбъри

Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато и запушено с тапа. А сега, след като Дъглас вече знаеше, наистина знаеше, че е жив, и неспирно се движеше из този свят, за да го докосва и да го проучва от край до край, струваше му се съвсем редно и уместно част от новото му познание, една частица от този особен жътвен ден да бъде запечатана, за да я..

публикувано на 13.10.18 в 08:45

Напред-назад в годините

Не съвсем от самото начало. Но от 1988 година. Ина Вълчанова създава документалната си радиопиеса „От самото начало“ през 1997 г., стъпвайки върху записи от 1988 г. и 1990 г., направени в Русе по време на големите химически обгазявания, както и върху записи от първия голям митинг пред „Свети Александър Невски“ през 1989 година. Самата авторка се опитва..

публикувано на 12.10.18 в 09:25

И въпреки това аз продължавам да пиша

Всеки пътува за някъде и се връща от някъде. Всеки. Освен Емили. Емили винаги е тук. Винаги тук. В Амхърст. Емили Дикинсън (1830-1886). Четеш поезията й и недоумяваш, че светът не я е открил навреме - едва доста години след смъртта й научава, че е пропуснал живота на световноизвестна поетеса. Но сякаш самата Емили Дикинсън се е отнасяла с недоверие към..

публикувано на 06.10.18 в 09:30
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Радиотеатърът с премиера: световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод – Огнян Стамболиев. Адаптация – Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 05.10.18 в 10:00

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46