Забавен радиотеатър в началото на август

Автор:
Драматизацията на повестта „Българи от старо време“ от Любен Каравелов може да слушате на 8 август от 10 часа.

Новата седмица от ваканционната програма на програма „Христо Ботев“ ви предлага още радиотеатър. Винаги можем да послушаме още радиопиеси, а четирите, които ви предлагаме от 7 до 10 август от 10 часа, са весели, летни и много приятни за слушане. Започваме с…

Вторник, 7 август
– „Коза“ – драматизация по романа на руския сатирик Михаил Зошченко. Драматизацията е на Анна Петрова. Режисьор е Цветан Цветков. Участват великолепни актьори: Константин Коцев, Васил Михайлов, Светослав Пеев, Доротея Тончева, Кръстьо Младенов и Илияна Райчева.

Сряда, 8 август
– имате възможност да чуете „Българи от старо време“ – драматизация по повестта на Любен Каравелов. Автор на драматизацията – Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор – Георги Морянов.
Много ще се смеете и много ще се чудите дали всъщност е чак толкова смешна приликата ни, нашата – на българите от съвремието ни, с онези българи от времето на Каравелов. Но каквото и да решите, едно е сигурно – миналото винаги е препратка и коректив на сегашното, дори когато почти нищо не се променя.

Четвъртък, 9 август – „Обител на волността“. Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес. Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.
Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра, чието премиерно повторение имате възможност да чуете в четвъртък от 10 часа: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.

И петък, 10 август – „Издирвано лице“ от Фани Цуракова. Тя е психиатър и писателка.
Издала е книги с разкази и новели, автор е и на радиопиеси. В творчеството й често става дума за издирване и издирвани, но всъщност основното не е криминалният момент. Фани Цуракова по-скоро се занимава с границите на човека и доколко и докъде той е способен да ги престъпва.

Това са предложенията ни за тази седмица. Надявам се, че правим лятото ви по-богато и ведро.

Приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32

Аудиото Цитаделата – връх в арт продукцията на БНР

Когато пиша рецензия за предстояща фм радиопиеса за bnr.bg, обикновено се опитвам да не създавам прекалено големи очаквания, прекалено голяма кошница за надеждите на слушателите, че срещата с драматургичното аудио изкуство ще е сериозна, естетски издържана и запомняща се. Дори поради простия факт, че слушането на радио фм, даже с апаратите от 21 век, не..

публикувано на 14.08.18 в 16:10

„Коприна” на Алесандро Барико – романът като музика

„Коприна” на Алесандро Барико – италианския писател, преподавател по творческо писане, киносценарист, драматург, режисьор и музикант, е книга, която оставя без дъх. Оставя без дъх и заради историята, която разказва, и заради езика, с който разказва. Език музикален: ако решим, че музиката, тази хармония на сферите, е заедно с това и повторение с..

публикувано на 12.08.18 в 17:25

Диамантите на белгийската огърлица

Мишел де Гелдерод и Морис Метерлинк са представени с общо 6 пиеси през идващата седмична панорама на „Запазена марка Радиотеатър“. Тъй като се очертава това да е една от последните нощни театрални седмици по програма „Христо Ботев“, слушайте тези необичайни и много добре направени аудиоадаптации на едноактни и пълнометражни драматургични текстове, които..

публикувано на 12.08.18 в 09:35

Аудио за един поетично-ваканционен следобед

Тази радиопиеса се слуша леко. Оставяш ѝ се като на ласкаво приплясващи морски вълни. Усещаш се измит, прохладен и унесът ти харесва. Тук историите текат от гледна точка на вътрешни монолози и като тръгнеш след тях, хем ти е уютно от богатото и точно използване на думите, хем си като хванат на въдицата от нюансите на гласовете, хем едно общо релаксиращо..

публикувано на 12.08.18 в 09:05