Забавен радиотеатър в началото на август

Автор:
Драматизацията на повестта „Българи от старо време“ от Любен Каравелов може да слушате на 8 август от 10 часа.

Новата седмица от ваканционната програма на програма „Христо Ботев“ ви предлага още радиотеатър. Винаги можем да послушаме още радиопиеси, а четирите, които ви предлагаме от 7 до 10 август от 10 часа, са весели, летни и много приятни за слушане. Започваме с…

Вторник, 7 август
– „Коза“ – драматизация по романа на руския сатирик Михаил Зошченко. Драматизацията е на Анна Петрова. Режисьор е Цветан Цветков. Участват великолепни актьори: Константин Коцев, Васил Михайлов, Светослав Пеев, Доротея Тончева, Кръстьо Младенов и Илияна Райчева.

Сряда, 8 август
– имате възможност да чуете „Българи от старо време“ – драматизация по повестта на Любен Каравелов. Автор на драматизацията – Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор – Георги Морянов.
Много ще се смеете и много ще се чудите дали всъщност е чак толкова смешна приликата ни, нашата – на българите от съвремието ни, с онези българи от времето на Каравелов. Но каквото и да решите, едно е сигурно – миналото винаги е препратка и коректив на сегашното, дори когато почти нищо не се променя.

Четвъртък, 9 август – „Обител на волността“. Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес. Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.
Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра, чието премиерно повторение имате възможност да чуете в четвъртък от 10 часа: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.

И петък, 10 август – „Издирвано лице“ от Фани Цуракова. Тя е психиатър и писателка.
Издала е книги с разкази и новели, автор е и на радиопиеси. В творчеството й често става дума за издирване и издирвани, но всъщност основното не е криминалният момент. Фани Цуракова по-скоро се занимава с границите на човека и доколко и докъде той е способен да ги престъпва.

Това са предложенията ни за тази седмица. Надявам се, че правим лятото ви по-богато и ведро.

Приятно слушане!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

По случай 80-годишнината на Радиотеатъра на 21 декември във Второ студио на БНР ще бъде представена пред публика първата радиопиеса в седемканален съраунд . Пиесата се нарича „Болен“ и неин автор е актрисата, драматург и режисьор Ана Васева. Експериментите за изработване на радиопиеси в пространствен звук започват още с въвеждането на стереозаписа в..

публикувано на 18.12.18 в 13:01

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на..

публикувано на 01.12.18 в 10:10