Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавен радиотеатър в началото на август

БНР Новини
Драматизацията на повестта „Българи от старо време“ от Любен Каравелов може да слушате на 8 август от 10 часа.

Новата седмица от ваканционната програма на програма „Христо Ботев“ ви предлага още радиотеатър. Винаги можем да послушаме още радиопиеси, а четирите, които ви предлагаме от 7 до 10 август от 10 часа, са весели, летни и много приятни за слушане. Започваме с…

Вторник, 7 август
– „Коза“ – драматизация по романа на руския сатирик Михаил Зошченко. Драматизацията е на Анна Петрова. Режисьор е Цветан Цветков. Участват великолепни актьори: Константин Коцев, Васил Михайлов, Светослав Пеев, Доротея Тончева, Кръстьо Младенов и Илияна Райчева.

Сряда, 8 август
– имате възможност да чуете „Българи от старо време“ – драматизация по повестта на Любен Каравелов. Автор на драматизацията – Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор – Георги Морянов.
Много ще се смеете и много ще се чудите дали всъщност е чак толкова смешна приликата ни, нашата – на българите от съвремието ни, с онези българи от времето на Каравелов. Но каквото и да решите, едно е сигурно – миналото винаги е препратка и коректив на сегашното, дори когато почти нищо не се променя.

Четвъртък, 9 август – „Обител на волността“. Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес. Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.
Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра, чието премиерно повторение имате възможност да чуете в четвъртък от 10 часа: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.

И петък, 10 август – „Издирвано лице“ от Фани Цуракова. Тя е психиатър и писателка.
Издала е книги с разкази и новели, автор е и на радиопиеси. В творчеството й често става дума за издирване и издирвани, но всъщност основното не е криминалният момент. Фани Цуракова по-скоро се занимава с границите на човека и доколко и докъде той е способен да ги престъпва.

Това са предложенията ни за тази седмица. Надявам се, че правим лятото ви по-богато и ведро.

Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30