Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морският жаргон

БНР Новини
Розата на ветровете в Несебър със специфичните местни наименования на ветровете

Особен „народ“ са моряците. „Първо, те обитават една уникална територия – морето, и второ, говорят на свой език, който е напълно неразбираем за човека от сушата.“ – пише в книгата си „Sociologia del mare или фрагменти от морския живот“ доц. Иван Евтимов – социолог, но и бивш помощник-капитан далечно плаване. За съжаление, пак според него, антрополозите и фолклористите не са наблюдавали и описали моряшкия свят и неговите легенди и предания, тъй като той не е свързан с народностното, а е някак си „обидно космополитен“. Все пак се намират хора, съдбовно свързани с морето, които сами решават да съберат и представят на сухоземните специфичната реч на морските хора. В сайта zamoreto.com откриваме добра сбирка от морския жаргон на Несебър – плод на личните познания и дългогодишен труд на Стати Михайлов, подкрепен от съгражданина си Антон Костадинов. Думите са предимно от гръцки и италиански, останали от старите мореплаватели и вплетени в местната реч и фолклор. „Корабът потъва, той за бандерата се притеснява“ ще чуете от някой стар несебърец. Според капитан далечно плаване Христо Мушков, председател на бургаското Сдружение на моряците ветерани, екипажът обикновено научава езика на капитана. В крайна сметка многонационалните екипажи намират начин да се разбират на своя пъстър език с помощта и на жестове, ако е необходимо, така добре, че и да разказват драматични и смешни, истински и измислени истории. Разказвали са, сега май вече не е така…
• Езикови справки по радиото: „пряност, негли, невнятен, тма“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00