"Морски бриз" отвъд очевидното

Снимка: sofia-art-galleries.com

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като акварели. През септември я очакваме лично да посети България.

Рената Вале е родена във Форталеза, живее в Сао Паоло. Известно време работи за Beto Studart Foundation for Incentive to Talent, организация, ръководена от собственото й семейство, която играе важна роля в подпомагането на развитието на млади бразилски таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Ето какво споделя за темата на изложбата си „Морски бриз“:

„Морето, голямата любов на живота ми, се превърна в сценарий за първите ми стъпки в полето на фотографията; това море, присъствало винаги в живота ми, погледнато от друг ъгъл, по-рано неизследван от мен, и което ми показа, че нищо в живота не е очевидно, че от всичко може да очакваме нещо ново.“

Освен изложбата „Морски бриз“ Културният институт „Зенон“ осъществява и други арт събития както у нас, така и в различни градове в Бразилия. Институтът е своеобразен културен мост между Бразилия и България, осъществявайки художествен обмен и в двете направления. От България в Бразилия през 2017 година институтът организира Първа панорама на българските изкуства, представяйки киното, литературата, музиката за пиано, фотография и българското визуално изкуство в град Форталеза, област Сеара с участието на 50 художници и продуценти. От юли до септември тази (2018) година институтът „Зенон“ представя: „Диалог с България“ – тройна изложба на български гравюри, колажи и традиционни символи в гоблен, в град Витория, област Еспирито Санто.
А по посока Бразилия за България „Зенон“ популяризира редица бразилски изложби, литература, кино, музика, танци и гастрономия в градовете София и Варна. През есента очаквайте за трети път Бразилската седмица на културата и киното в София, фокусирана върху афро-бразилската тема. А през октомври у нас ще гостува с концерт известният бразилски пианист Диого Монзо. Изпълнителен директор на Културен институт „Зенон“ е г-жа Нара Васконселос, която живее в България повече от десетилетие. А с какво България не я пуска да си тръгне, можете да чуете от разговора в предаването „Артефир“.

Морски бриз.                   Снимка: sofia-art-galleries.com

ВИЖТЕ ОЩЕ
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05

Зрителите ще погледнат през очите на актьорите по време на шестата „Нощ на театрите“ на 17 ноември 2018 година

Класиката и новите технологии ще се гледат „очи в очи“ по време на най-масовото гледане на театър в последните години. Наред с легендарната машина, която върти всеки квадратен метър от сцената на Народния театър, ще застане чатботът на Владимир Карамазов – Владроб Кънекто, който ще бъде основен дигитален информатор за програмата. За пръв..

публикувано на 13.08.18 в 12:06
Ива Дойчинова и Кремена Димитрова в студиото на

За удоволствието, страстта и любовта в новата книга на Исабел Алиенде

„Удоволствието, любовта, страстта, са основните движещи сили в творчеството на Исабел Алиенде. Улавя се много силен автобиографичен елемент в книгата „Отвъд зимата“, последната творба на авторката. И то не само в главната героиня, но и в темата за съдбата на латиноамериканските емигранти“, сподели Кремена Димитрова от издателство „Колибри“ в студиото на..

публикувано на 08.08.18 в 13:19
Актьорите Линда Русева и Дарчо Радев (Божидар Томов) по време на запис на предаването.

Робърт Бърнс и споделените мисли на една блондинка

В новото „Дамско парти“, едно предаване на редакция „Хумор и сатира“ си говорим за любов, смешна или пък не чак толкова, говорим и за света около нас – свят от дребни неща, като чорапите, мернали се в стихотворението на Робърт Бърнс, или философията на донжуанството, анализирана от Макс Фриш и иронично преразказана от Тефи, най-любимата смешна..

публикувано на 31.07.18 в 09:25