"Морски бриз" отвъд очевидното

Снимка: sofia-art-galleries.com

Малката експозиция „Морски бриз“ в галерия „Фотосинтезис арт център“ в София е дебют на бразилската фотографка Рената Вале. Авторката ни доближава по един поетичен начин до атмосферата на бразилското крайбрежие с колекция от снимки, въздействащи като акварели. През септември я очакваме лично да посети България.

Рената Вале е родена във Форталеза, живее в Сао Паоло. Известно време работи за Beto Studart Foundation for Incentive to Talent, организация, ръководена от собственото й семейство, която играе важна роля в подпомагането на развитието на млади бразилски таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Ето какво споделя за темата на изложбата си „Морски бриз“:

„Морето, голямата любов на живота ми, се превърна в сценарий за първите ми стъпки в полето на фотографията; това море, присъствало винаги в живота ми, погледнато от друг ъгъл, по-рано неизследван от мен, и което ми показа, че нищо в живота не е очевидно, че от всичко може да очакваме нещо ново.“

Освен изложбата „Морски бриз“ Културният институт „Зенон“ осъществява и други арт събития както у нас, така и в различни градове в Бразилия. Институтът е своеобразен културен мост между Бразилия и България, осъществявайки художествен обмен и в двете направления. От България в Бразилия през 2017 година институтът организира Първа панорама на българските изкуства, представяйки киното, литературата, музиката за пиано, фотография и българското визуално изкуство в град Форталеза, област Сеара с участието на 50 художници и продуценти. От юли до септември тази (2018) година институтът „Зенон“ представя: „Диалог с България“ – тройна изложба на български гравюри, колажи и традиционни символи в гоблен, в град Витория, област Еспирито Санто.
А по посока Бразилия за България „Зенон“ популяризира редица бразилски изложби, литература, кино, музика, танци и гастрономия в градовете София и Варна. През есента очаквайте за трети път Бразилската седмица на културата и киното в София, фокусирана върху афро-бразилската тема. А през октомври у нас ще гостува с концерт известният бразилски пианист Диого Монзо. Изпълнителен директор на Културен институт „Зенон“ е г-жа Нара Васконселос, която живее в България повече от десетилетие. А с какво България не я пуска да си тръгне, можете да чуете от разговора в предаването „Артефир“.

Морски бриз.                   Снимка: sofia-art-galleries.com

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05
Дьорд Арато, г-жа Дьорди Димитров, Дьорд Сонди, Дарина Маринова, Тошо Дончев в студиото на „Артефир“ (отляво надясно).

70 години от създаването на Унгарския културен институт в София

Унгарският културен институт в София отбелязва 70-годишнината от създаването си. Събитията в Унгарския институт винаги са били част от културния афиш на българската столица. От 19 до 22 октомври в България гостуват - Дьорд Арато, Дьорд Сонди и Тошо Дончев - директори на УКИ през различни години между 1994 и 2014 година. С откриване на изложба и..

обновено на 19.10.18 в 17:23
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”

Антарктика – поглед от другата страна на света

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на..

публикувано на 19.10.18 в 17:10

Емануела Шкодрева взе награда за най-добра актриса на театралния фестивал в Зайчар

От 14 до 22 октомври в Зайчар – родния град на една от най-големите сръбски театрални и кинозвезди Зоран Радмилович за 27 път се организира театрален фестивал на неговото име. Програмата на фестивала е основно балканска, но събитието ще бъде закрито на 22 октомври от фолклорна група от Китай. Извън трупите от бившите югорепублики в програмата на..

публикувано на 19.10.18 в 14:40

Иван Теофилов слуша тишината

Иван Теофилов е един от най-талантливите български поети. След вълнуващите „Монолози“, „Вселената на яйцето“ и „Митология на погледа“, новата му книга „Гласът на тишината“ не просто е продължение на неговите записки, спомени, мисли, преводи, а по думите му – изключително важна за него: „Тази книга е съставена от вариации на тема минало, памет, съдба...

публикувано на 19.10.18 в 14:25