Флясаш ли мещренски? или мраченишкият мещренски таен език

| обновено на 12.09.19 в 10:10
Село Мраченик
Снимка: bg.wikipedia

Мраченик е село в Карловско, а „мештръ“ е майстор строител на същия този таен мещренски език. Той е само един от говорите на зидарските дружини от различни краища на България, които обикаляли градове и села по несигурните пътища на Османската империя, без да знаят къде ще замръкнат, на какви „инвеститори“ ще попаднат и пред чии уши ще се пазарят. Това породило необходимостта от общуване в групата, неразбираемо за околните. Думите, с които се разбирали помежду си зидарите, не са много, затова пък са многозначни. Доста от тях са заети от други балкански езици, някои съвпадат с понятия от други подобни тайни говори, но има и доста различия. Ако майстор от Лещен например иска да пийне една ракия, ще каже: „Випе ми една чучела!“, а мраченишкият му колега ще помоли: „Прятай ми една чонка!“. Думите от мраченишкия мещренски език са събрани от Никола Попов, коментарът е на Илияна Гаравалова, доцент в Института за български език.
• Езикови справки по радиото: село Дивля – дивно или диво?


ВИЖТЕ ОЩЕ
Народна библиотека „Св. св Кирил и Методий''

Съхранението на документа – къде, как, защо

Кръгла маса на тема „По дирите на безценни документи“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда на 24 октомври.  На кръглата маса експерти от НБКМ презентират по темата „Опознаване на книжовното наследство – традиции и перспективи“. От изложението се разбира как документите, преминали през бурите на времето, „извървяват“ пътя до..

публикувано на 23.10.19 в 17:15

Телефон 116 111 – „Един глас, един номер“

„Един глас, един номер“ е мотото, под което глобалната мрежа на телефонните линии за деца Child Helpline International обединява 178 организации, работещи за защита правата на децата. Част от тази мрежа е и фондация „Асоциация Анимус“, която администрира нашата националната телефонна линия 116 111 . Само преди седмица линията навърши 10 години. Всеки,..

публикувано на 23.10.19 в 09:45

Шкембе чорба, кафе машина, офис мениджър

Прави впечатление, че в последните десетилетия употребяваме все повече съчетания, в които съществителното е определено от друго предхождащо го съществително, а не от прилагателно име или предложно съчетание. Не казваме „интернетна връзка“, „джендърно изследване“, „клуб по тенис“, а интернет връзка, джендър изследване, тенис клуб, голф турнир и т.н...

публикувано на 22.10.19 в 17:15
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев за света, световете и зануленото време

От 10 години той е автор и водещ на предаването „Без маски“ по радио „Алма Матер“. Зад гърба си има вече три книги, последната от които „Геният и зануленото време“ – е биографична и е посветена на режисьора Слави Шкаров. Освен всичко останало, Йордан Георгиев е и поет. Носител е на една от наградите на поетичния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи..

публикувано на 22.10.19 в 15:45
Хармония и покой по японски

В Токио не можеш да си купиш кола, ако нямаш паркомясто

Щом искате да тръгнете надалеч и бързо, вземете по-малко багаж. Разтоварете се от завистта, суетата, егоизма и страховете си. Ако сте го сторили, значи сте готови за „Покана за пътуване“, известна още като ефирният пробиотик. Студен чай и студен ориз се понасят, но студен поглед и студена дума – са непоносими. Тази японска поговорка е прелюдия към..

публикувано на 21.10.19 в 08:35