Унгарската звезда Балаж Бади и вокалистката Криста Почай ще открият на 10 август джаз вечерта в Банско

Balázs Bágyi New Quartet
Снимка: http://banskojazzfest.com

Балаж Бади e известен унгарски барабанист и композитор. Балаж Бади е едно от най-представителните имена на унгарската джаз сцена, който има свой собствен състав вече повече от две десетилетия. Групата, с която свири сега, съществува от 2012 година. През 2016 техният съвместен албум с вокалиската Криста Почай, печели наградата Грамофон, присъдена им от международното жури, а унгарското онлайн списание JazzMa.hu ги обявява за група на годината.
Лиса Симон
След унгарските музиканти на сцената ще излезе американката Лиса Симон. Тя е дъщеря на прочутата певица, пианистка и личност с активна гражданска позиция - Нина Симон. Лиса Симон има зад гърба си три издадени албума (последният от тях My World - 2016) и за първи път ще застане пред българска публика.
Matt Bianco
Вечерта ще бъде закрита с концерт на звездния джаз квартет Мат Бианко от Великобритания. Групата е създадена през 1983 година и печели огромна популярност през 80-те със своите джаз изпълнения в латино стил. Всъщност Мат Бианко е измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси. Той е роден като закачка от въображението на членовете на бандата, които много харесвали криминалните и шпионски филми, и впоследствие станал  име на групата. Мнозина обаче смятат, че Мат Бианко е реална личност и патрон на основния и несменяем член на групата, нейният фронтмен - Марк Райли. И ако може да се спори, какъв е произходът на името на прочутия британски джаз квартет - това, което е безспорно е, че те свирят енергичен латино, поп джаз със силно електронно звучене, който много допада на публиката.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер на Джаз феста в Банско.

Петък, 10 август, от 19.00 часа

Тук можете да видите кои  концерти от Международния джаз фестивал в Банско можете да чуете в ефира на програма "Христо Ботев".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15