Унгарската звезда Балаж Бади и вокалистката Криста Почай ще открият на 10 август джаз вечерта в Банско

Balázs Bágyi New Quartet
Снимка: http://banskojazzfest.com

Балаж Бади e известен унгарски барабанист и композитор. Балаж Бади е едно от най-представителните имена на унгарската джаз сцена, който има свой собствен състав вече повече от две десетилетия. Групата, с която свири сега, съществува от 2012 година. През 2016 техният съвместен албум с вокалиската Криста Почай, печели наградата Грамофон, присъдена им от международното жури, а унгарското онлайн списание JazzMa.hu ги обявява за група на годината.
Лиса Симон
След унгарските музиканти на сцената ще излезе американката Лиса Симон. Тя е дъщеря на прочутата певица, пианистка и личност с активна гражданска позиция - Нина Симон. Лиса Симон има зад гърба си три издадени албума (последният от тях My World - 2016) и за първи път ще застане пред българска публика.
Matt Bianco
Вечерта ще бъде закрита с концерт на звездния джаз квартет Мат Бианко от Великобритания. Групата е създадена през 1983 година и печели огромна популярност през 80-те със своите джаз изпълнения в латино стил. Всъщност Мат Бианко е измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси. Той е роден като закачка от въображението на членовете на бандата, които много харесвали криминалните и шпионски филми, и впоследствие станал  име на групата. Мнозина обаче смятат, че Мат Бианко е реална личност и патрон на основния и несменяем член на групата, нейният фронтмен - Марк Райли. И ако може да се спори, какъв е произходът на името на прочутия британски джаз квартет - това, което е безспорно е, че те свирят енергичен латино, поп джаз със силно електронно звучене, който много допада на публиката.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер на Джаз феста в Банско.

Петък, 10 август, от 19.00 часа

Тук можете да видите кои  концерти от Международния джаз фестивал в Банско можете да чуете в ефира на програма "Христо Ботев".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“

Специално за концерта на 20 октомври най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Инструментът, на който тя ще свири   (280 Vienna Concert)  съчетава  брилянтната нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. От 8 години Дора Делийска..

публикувано на 19.10.18 в 16:11

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25