С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Рут Колева
Снимка: Джаз фест Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско.
Juke joint royals

След Juke Joint Royals на сцената на площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”. Голямата звезда тук е изключително популярният в цял свят барабанист Омар Хаким, син на джаз тромбониста Хасан Хаким, който свири с Луис Армстронг, Каунт Бейси и Дюк Елингтън. Той още на 10 години участва в джем сешъни с прочутия си баща и неговите приятели. Омар завършва висше музикално училище, след което започва да набира опит и да търси свой собствен стил. Забелязан е в музикалните среди след участието си в знаменитата група на Джо Завинул "Уедър рипорт". Прочува се по цяла Америка особено по време на турнето за представянето на албума на Стинг Bring On the Night. В края на 90-те години гастролира с Мадона и Лайнъл Ричи, създава нови композиции с "Ърбан найтс", по-късно свири с Брайън Фери, Лий Ритенур, Киели Минучи, "Рипингтонс", Боби Макферин и др., участва в оригиналните проекти на групата "Чик" и създава свой бенд. Свирил е също така с Дейвид Бауи (включително в Let’s Dance), Майлс Дейвис и Джордж Бенсън. Днес Омар е един от най-търсените барабанисти, негови изпълнения звучат в повече от 200 албума, записани от световноизвестни джаз, поп и рок звезди. От 2010 г. той се съсредоточава върху собствените си проекти, включително с "Оз икспириънс", с който пристига в Банско заедно с известната пианистка Рейчъл Зи. Рут Колева, която със своя бенд закрива фестивала, каза по повод гостуването на звездния музикант на фестивала в Банско – не мога да повярвам, че ще свиря в една вечер с Омар Хаким.
Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”

21-ият Международен джаз фестивал в Банско ще бъде закрит с концерт на Ruth Koleva Live Band. Отскоро Рут Колева, която е една от изгряващите звезди на българската поп и джаз сцена, има собствена група - Ruth Koleva Live Band, с която тя ще се представи на фестивала в Банско. Така се реализира замисълът на директора на фестивала д-р Емил Илиев Джаз феста в Банско да бъде открит от една утвърдена звезда на българската поп сцена и закрит от едно от новите имена, които сега бурно навлизат на нея и на които пренадлежи бъдещето.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер от закриването на Джаз феста в Банско.


Събота, 11 август, от 19.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“

Специално за концерта на 20 октомври най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Инструментът, на който тя ще свири   (280 Vienna Concert)  съчетава  брилянтната нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. От 8 години Дора Делийска..

публикувано на 19.10.18 в 16:11

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25