С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Рут Колева
Снимка: Джаз фест Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско.
Juke joint royals

След Juke Joint Royals на сцената на площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”. Голямата звезда тук е изключително популярният в цял свят барабанист Омар Хаким, син на джаз тромбониста Хасан Хаким, който свири с Луис Армстронг, Каунт Бейси и Дюк Елингтън. Той още на 10 години участва в джем сешъни с прочутия си баща и неговите приятели. Омар завършва висше музикално училище, след което започва да набира опит и да търси свой собствен стил. Забелязан е в музикалните среди след участието си в знаменитата група на Джо Завинул "Уедър рипорт". Прочува се по цяла Америка особено по време на турнето за представянето на албума на Стинг Bring On the Night. В края на 90-те години гастролира с Мадона и Лайнъл Ричи, създава нови композиции с "Ърбан найтс", по-късно свири с Брайън Фери, Лий Ритенур, Киели Минучи, "Рипингтонс", Боби Макферин и др., участва в оригиналните проекти на групата "Чик" и създава свой бенд. Свирил е също така с Дейвид Бауи (включително в Let’s Dance), Майлс Дейвис и Джордж Бенсън. Днес Омар е един от най-търсените барабанисти, негови изпълнения звучат в повече от 200 албума, записани от световноизвестни джаз, поп и рок звезди. От 2010 г. той се съсредоточава върху собствените си проекти, включително с "Оз икспириънс", с който пристига в Банско заедно с известната пианистка Рейчъл Зи. Рут Колева, която със своя бенд закрива фестивала, каза по повод гостуването на звездния музикант на фестивала в Банско – не мога да повярвам, че ще свиря в една вечер с Омар Хаким.
Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”

21-ият Международен джаз фестивал в Банско ще бъде закрит с концерт на Ruth Koleva Live Band. Отскоро Рут Колева, която е една от изгряващите звезди на българската поп и джаз сцена, има собствена група - Ruth Koleva Live Band, с която тя ще се представи на фестивала в Банско. Така се реализира замисълът на директора на фестивала д-р Емил Илиев Джаз феста в Банско да бъде открит от една утвърдена звезда на българската поп сцена и закрит от едно от новите имена, които сега бурно навлизат на нея и на които пренадлежи бъдещето.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер от закриването на Джаз феста в Банско.


Събота, 11 август, от 19.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15