Цончо Чапанов пръв развява българския флаг на Антарктида преди повече от 50 години

Паметна плоча на Цончо Чапанов на мястото където е живял като дете в Ботевград
Снимка: Wikipedia

Цончо Чапанов, един позабравен метеоролог, е първият българин, стъпил на Антарктида още през далечната 1967 година и развял българския флаг на ледения континент…

Как е станало това – той е бил включен като участник в международна антарктическа експедиция под егидата на учените от тогавашния Съветски съюз и заедно с колегите си посещава трите полярни бази на континента… Поради екстремни атмосферни условия част от състава на антарктическата експедиция, в която е и Цончо Чапанов, е принудена да се завърне на шестия месец от предвидения 18-месечен престой в базата „Мирни“.

В България, разбира се, Чапанов е посрещнат като герой, той обаче смята, че трябва отново да пътува до ледения континент и мечтае някога там да има българска база. След ранната му смърт през 1971 г. бързо го забравят… За него ни разказа един негов далечен роднина – Борис Станимиров, който написа няколко статии за Цончо Чапанов и реши да накара повече хора да си спомнят за него…

Борис Станимиров също е полярник, участник в 24-ата българска арктическа експедиция. Интересът на бившия депутат от Реформаторския блок към ледения континент е и основната причина да изследва живота на Цончо Чапанов, а не чак толкова родствената им връзка… 

С указ на президента на Република България от 31 май 2016 г. на името на първия български полярник е наречен връх Цончо Чапанов на Антарктическия полуостров в Антарктида.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев (вляво) и Румен Дечев

Брекзит – какво не знаем?

На проведения референдум на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз, което трябва да стане факт през 2019 година. Повечето медии акцентираха върху „безкрайните“ негативни последици, които Обединеното кралство уж ще понесе. Остава открит въпросът, защо тогава Великобритания напуска? Защо британската..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

Изгражда се първият у нас център за компетентност

Тази седмица беше представен проектът за първия в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „Квазар“. Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас и три института на БАН. Идеята на този център, единствен по рода си не само у нас, но и в ЕС, е да..

публикувано на 19.10.18 в 19:05
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи..

публикувано на 19.10.18 в 15:00
Марина Стефанова, Ива Дойчинова и Иванка Шалапатова (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“

Фирмите и тяхната социална отговорност

Успяват ли фирмите със своята корпоративна социална отговорност наистина да достигнат до обществото ... отговорно? – „Искрено се надявам, че вървим в тази посока“, отговори Марина Стефанова, изпълнителен директор  на „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Как се отчитат средствата, които фондация „За нашите деца“ получава от дарители? – „Първо..

публикувано на 19.10.18 в 12:27
Ива Дойчинова и д-р Милен Врабевски в студиото на „Нашият ден“

Кирилицата – "българската азбука"

Д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, гостува на „Нашият ден“ в деня на благотворителността 19 октомври. Един от най-големите спомоществователи на децата от българската диаспора, д-р Врабевски разказа за предстоящия XXIII семинар във Варна. „Събирам българите от Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, понякога Румъния, от..

публикувано на 19.10.18 в 11:00