Цончо Чапанов пръв развява българския флаг на Антарктида преди повече от 50 години

Паметна плоча на Цончо Чапанов на мястото където е живял като дете в Ботевград
Снимка: Wikipedia

Цончо Чапанов, един позабравен метеоролог, е първият българин, стъпил на Антарктида още през далечната 1967 година и развял българския флаг на ледения континент…

Как е станало това – той е бил включен като участник в международна антарктическа експедиция под егидата на учените от тогавашния Съветски съюз и заедно с колегите си посещава трите полярни бази на континента… Поради екстремни атмосферни условия част от състава на антарктическата експедиция, в която е и Цончо Чапанов, е принудена да се завърне на шестия месец от предвидения 18-месечен престой в базата „Мирни“.

В България, разбира се, Чапанов е посрещнат като герой, той обаче смята, че трябва отново да пътува до ледения континент и мечтае някога там да има българска база. След ранната му смърт през 1971 г. бързо го забравят… За него ни разказа един негов далечен роднина – Борис Станимиров, който написа няколко статии за Цончо Чапанов и реши да накара повече хора да си спомнят за него…

Борис Станимиров също е полярник, участник в 24-ата българска арктическа експедиция. Интересът на бившия депутат от Реформаторския блок към ледения континент е и основната причина да изследва живота на Цончо Чапанов, а не чак толкова родствената им връзка… 

С указ на президента на Република България от 31 май 2016 г. на името на първия български полярник е наречен връх Цончо Чапанов на Антарктическия полуостров в Антарктида.


ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Ивайло Дичев, Нина Алиоски и проф. Георг Краев (отляво надясно)

Патриотизмът днес

Събитията от последната седмица ни накараха да се замислим какво представлява патриотизмът днес. Дали думата патриотизъм е натоварена само и единствено с партиен оттенък. Можем ли да дадем по-точно и неутрално определение като родолюбие. Опасно или полезно е използването на думата патриотизъм в българската политика? Как изглежда патриотизмът през призмата..

публикувано на 14.08.18 в 12:43

Мантрата БИО без регулация в България

Какво означава „био“, „еко“ и знаем ли какво да четем на етикетите на биохраните и продуктите в България? Защо Сметната палата алармира, че контролът у нас не защитава добре интересите на потребителите? Как се оказа така, че контролът върху биохраните е в ръцете на 17 частни сертифицирани фирми и къде е ролята на държавата? Дали се злоупотребява с етикета..

публикувано на 10.08.18 в 13:25

Ивелина Чолакова – за фотографията и манията посткросинг

Фотографът Ивелина Чолакова е един от първите българи в платформата Postcrossing. В нея тя открива начин да се свърже с хора от различни краища на света с помощта на позабравените от мнозина пощенски картички. Така тя преживява много забавни истории, преоткрива различни култури и се вдъхновява за бъдещи пътувания из далечни дестинации. Какво още..

публикувано на 10.08.18 в 12:40

Разстройство на геймъра

Наскоро Световната здравна организация обяви страстта към компютърните игри като най-новото психично разстройство. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии. Заболяването ще се нарича "разстройство на геймъра" и ще попада в групата на "разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение"...

публикувано на 09.08.18 в 14:37

Защо проектът на БАН за социално равенство между половете в училище беше спрян

Възможно ли е проектът на БАН, който изследва социалното равенството между половете в училищната среда, да бъде спрян заради термин а „джендър“? Какво представлява проектът в действителност и каква би била реалната полза от него? Мнението на един от съставителите на проекта, доц. д-р Анна Лулева от Института по етнология  и фолклористика към БАН , и..

публикувано на 09.08.18 в 11:15