Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги занасяше на пазара и ги продаваше...“

Поп операта на Ана Топалова, Минко Ламбов, Светлин Русев, Ангел Демирев, Ненчо Балабанов, Красимир Първанов, Весела Бонева, Марияна Добрева Велева, Стефан Владимиров и Джони Илиев даде нов живот на Оскар Уайлдовия Рибар и неговата Душа. Версията е еднакво атрактивна и за възрастни, и за деца, но предполагам, възрастните ще оценят повече философията и любовно-житейските уроци, а децата ще оценят повече вълшебствата, страшното и хубавото в двубой с неизвестно-променлив край.

В две августовски сутрини, 16 и 17, четвъртък и петък, в 10.00 Рибарят и неговата душа ще бъде в ефира на програма „Христо Ботев“ като поп опера в две действия. Изследователите на Оскар Уайлд определят Рибаря… като най-сложната му приказка. Поп операта на Минко Ламбов постига няколко сериозни преимущества: първо, създава еквивалентна по сложност и дълбочина история и художествена действителност, второ, реконструира я в аудио с ненадминати емоционални и драматични върхове, и трето, превръща интровертната схема на приказката в отворена и комуникативна творба. Гарантирам истинска наслада, която е продукт на добър автор, добър композитор и саунд дизайнер и изразителни  гласове.

Преди да стане радиопиеса в 2 части Рибарят и неговата душа беше мега сценичен спектакъл с хор и симфоничен оркестър, след това аудио версия в 7 епизода. Тези творчески метаморфози позволиха на Рибарят и неговата душа да достигне нивото на зряло, прецизно миксирано и емоционално въздействащо аудио драматургично произведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30