Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Тъкър – един от най-прославените американски тенори

събота, 25 август от 20 часа

Снимка: архив

30 години Тъкър бе една от най-ярките звезди на МЕТ. Звезда с непомръкващ блясък чак до внезапния си край на 8 януари 1975 година. На другия ден Ню Йорк Таймс излиза със заглавие: „Първият тенор на МЕТ не е вече между нас…“ Ричард Тъкър умира, когато е на върха на славата. В Мичиган, по време на поредното концертно турне със своя приятел – знаменития баритон Робърт Мерил. Часове преди да се появят на сцената, Тъкър получава инфаркт… Огромна е покрусата на хилядите фенове, а Мерил изрича: „Той бе най-блестящият тенор, когото някога съм слушал…“ В средата на 50-те години пък  шефът на МЕТ, вездесъщият Рудолф Бинг възкликва: „Карузо, Карузо… Само това чуваш навсякъде…Има обаче и друго име! То е Ричард Тъкър! Убеден съм, един ден ще се гордеем с това име. Ще разказваме, че сме имали честта да аплодираме на сцената Ричард Тъкър, пленени от изумителната му дарба на първокласен оперен артист…“   
Кариерата на Ричард Тъкър обаче започва с фалстарт. Първото прослушване в МЕТ, уви, не води до ангажимент.
Вторият път обаче, през 1944 г., Едуард Джонсън, тогавашният шеф на най-престижния американски оперен театър решава, че е дошъл моментът да даде шанс на Ричард Тъкър. Той трябва да научи партията на Енцо от операта „Джоконда“ на Понкиели, а дебютът на 25 януари 1945 г. бележи началото на изключително успешна кариера.
Критиците не пропускат да наблегнат на факта, че Тъкър принадлежи към елитна група американски певци, които през 30-те и особено 40-те години издигат неимоверно престижа на МЕТ. Оформят ядрото на т.нар. американска певческа школа: Ричард Тъкър, Ленърд Уорън, Робърт Мерил, Йън Пиърс, Елинор Стибър… Колкото до кариерата на Тъкър, тя набира все по-голяма  скорост.  
Върховите постижения на американския тенор са най-вече в италианския репертоар: „Аида“, „Риголето“, „Дон Карлос“, „Травиата“, „Тоска“, „Бохеми“, „Бътърфлай“, „Андре Шение“ – изумително преобразяване на Ричард Тъкър в шедьовъра на Умберто Джордано, а публиката в МЕТ на крака възторжено аплодира своя фаворит...
Когато през януари 1975 г. Ричард Тъкър си отива от този свят, прочутото сопрано Леонтин Прайс възкликва: „Ричард бе великолепен артист, прекрасен партньор, който знае как да те предразположи, за да дадеш най-доброто от себе си на сцената. Задължена съм му цял живот…“

В съботната вечер ще чуем двамата велики оперни артисти в главните роли – на Алваро и Леонора в операта „Силата на съдбата“ от Верди. Ценен запис продуциран от RCA през 1964 година. В звездната компания начело с Ричард Тъкър и Леонтин Прайс са баритонът Робърт Мерил и мецосопраното Шърли Верет. С участието на италиански оперен хор и оркестър на RCA обединени от диригентската палка на Томас Шипърс.

Съдържание на операта „Силата на съдбата“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25