Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Покана за пътуване“ – из България с котка на каишка, до шаманите в Перу и забележителностите“ на Аруба

БНР Новини
6
Мачу Пикчу
Снимка: Елиза Николова

Лятото си отива тихо. Също както пътешественик, отправил се към края на невероятен воаяж. Призванието на Покана за пътуване, е всяка неделя да ви осигурява нужната доза идеи и мечти.
И в този ред на мисли – ако нейде из Родопите сте видели 92-годишна дама да разхожда искрящо бяла котка на каишка, спокойно! Не сте прекалили с местната скоросмъртница. И бабата, и писаната са си съвсем истински. Техен разводач из цяла България е Данаил Нешев, а профилът на Хайди Любопиткова във Фейсбук има над 4600 приятели и близо 2800 последователи – котката е истинска интернет сензация. И неуморен пътешественик. Задната седалка в колата на Данаил е превърната в кът на мацката – меко легълце, добре закрепени панички с храна и вода и походна тоалетна. Самата Хайди се е изтегнала на задното стъкло и само помръдването на опашка и любопитните очи издават, че не е плюшена играчка.


Аруба e американското Илиянци! До този екстравагантен извод достигнах, когато посетих блажения остров. У нас той стана символ на близка екзотика след отстрела на български гражданин с криминален привкус. За американеца пък островът с площ 193 кв. км. е нещо като филиал на Илиянци. „Шопинг-посланикът” (да, на круизните кораби има такава длъжност) създава у пасажерите убеждението, че тук цари безмитен алъш-вериш с ниски цени и диаманти на кило. Не знам как вървят брилянтите у нас, та нямам база за сравнение, но ви уверявам, че аналогични модели плазмени телевизори са по-евтини. Почти всички стоки, дори сувенирите с надпис „Аруба“, бяха белязани с етикет Made in China, от което приликата с Илиянци стана направо парлива. Китайски беше дори... индианският капан за сънища!

А населението от около 100 000 души, струпано главно в градовете и в столицата Оранжестад (кръстена на първия щатхалтер на Холандия – Вилем Оранжски), се скъсва да хвали „забележителностите си“ – най-високата точка връх Яманота – 188 м, Казибари Рок – нещо като морени, една от които наподобява черепа на Кинг Конг и е обект на специално туристическо посещение, Калифорния Хайлайтс – местния Бевърли Хилс, където богати американци в пенсия са си построили имения и махат от басейните си към туристите с бира в ръка. За важни туристически обекти минават още фарът, вятърната мелница от 1804 г., пренесена от Холандия камък по камък през 1960 г. и балсамът от алое вера. Като изключим ситния бял пясък на Палм бийч и чудовищно големите петзвездни хотели, останалите притегателни места са все „музеите на леката промишленост“ – моловете.

Но какво да очаква човек от остров, където за забележителност са обявили дори труднопреодолимите огради от живи кактуси. Цената им също боцка – 25 долара за метър.    

Българската следа на Аруба проблясва и в името на Алонсо де Охеда – първият европеец, посетил острова през 1499 година. Испански  мореплавател и мъдрец, когото нашенски доморасли учени преди години разконспирираха като Драган от Охрид.

В „Покана за пътуване“ за кратко ще се върнем в Европа, но само заради рубриката „50 места от Българската история отвъд България“, че после дълъг път ни чака – чак до шаманите в Перу, на езерото Титикака.
Перуанският писател Марио Варгас Льоса казва „Раят е зад другия ъгъл“. Очевидно за Елиза Николова Перу е раят, защото макар държавата далеч да не е зад другия ъгъл, тя е била там четири пъти, обхождайки я надлъж и шир. Дамата е юрист със сравнително рядката за България специалност медиатор. Тя чете лекции по правно посредничество в УНСС и е председател на Професионалната асоциация на медиаторите у нас. Но преди всичко Елиза е неспасяем пътешественик! Сърбелът на приключенията дотолкова я е завладял, че обмисля да намали юридическото темпо за сметка на скитническото.

Един от четирите пъти, когато Елиза Николова е била в Перу, е през 2011 година. Затова в разговора става дума и за извънземни, и за шамани, и за сакралната дата 11-и 11-и 11-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25