Пътеводител на фестивалния стопаджия – Габрово

Габровският камерен оркестър
Снимка: Община Габрово

От 10 до 17 септември в Габрово ще се проведе 42-ят фестивал на камерната музика. И тази година ще имат концерт „Софийски солисти“ – един от най-обичаните от габровската публика състави. Ще бъде отбелязана годишнините на композитора Александър Танев и на камерна капела „Полифония“. Ще бъде почетена и паметта на нейния диригент Ивелин Димитров. Отново ще има няколко премиери – световни, за България и за Габрово – на новата композиция на Пламен Джуров „Метаморфози“, на „Светлосянка“ от Гия Канчели, на пиеса за струнен оркестър от Борислава Танева, на „Звук в сянката“ за струнни инструменти и подготвено пиано от Ада Джентиле. По традиция концерт изнасят студенти от майсторския клас на проф. Минчо Минчев.
В програмата е включен и концерт за деца от 1 до 101 години.
Концертите се провеждат в Художествена галерия „Христо Цокев“.

След фестивала Габровският камерен оркестър ще продължи с редовния си концертен сезон. Ще участва в празника на духовната музика в Габрово. Следващият концерт от сезона ще бъде изцяло с музика на крал Фридрих Велики. През октомври ще имат концерт за Марин Големинов. В един концерт ще бъдат изпълнени два клавирни концерта на Карл Филип Емануел Бах. Предвиден е Коледен концерт. Основен принцип при съставянето на програмите са желанията на слушателите, които попълват анкетни карти. В тях те посочват предпочитани имена на изпълнители, композитори, състави и творби, които биха искали да чуят.
Повече подробности в интервюто с Иван Стоянов, диригент на габровския камерен оркестър.


Програма „Христо Ботев“ е постоянен партньор на фестивала и отново ще излъчим директно някои от концертите – на 10, 12 и 13 септември.


Програма на фестивала:

10 септември, 19 часа
Романтизъм и съвременност
Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – диригент: Пламен Джуров, солист: Стоимен Пеев (цигулка и виола), с участието на Стефан Врачев (пиано), Цветомир Лазаров (бас китара), Мая Тошева (ударни инструменти).
В програмата: Пламен Джуров – „Метаморфози“, Гия Качели – „Светлосянка“, Едвард Григ – Квартет в сол минор.

11 септември, 19 часа
Майсторски клас на проф. Минчо Минчев
Рецитал на Че-Е Джун – цигулка (Южна Корея), Юнг Ю Хуанг – цигулка (Тайван), Мариана Капитонова – пиано.
В програмата: Бетховен – Сонати за пиано и цигулка № 5 и 7, Чайковски – Валс скерцо, Сен Санс – Интродукция и рондо капричиозо.

12 септември, 19 часа
Шедьоври от Франция
Рецитал на Христо Танев (виолончело), Елена Дикова (пиано)
В програмата: Сонати за виолончело и пиано от Пуленк, Дебюси и Цезар Франк.

13 септември, 19 часа
Фестивално клавирно трио
Александру Гавриловичи (цигулка, Румъния – Швейцария), Стефан Хаджиев (виолончело), Десислава Щерева (пиано).
В програмата: Морис Равел – Соната за цигулка и виолончело, Бенджамин Бритън – Соната за виолончело и пиано, Франк Мартен – Клавирно трио в до минор, произведения за соло цигулка, соло виолончело от Жак Ибер.

14 септември, 19 часа
90 години от рождението на Александър Танев
Концерт на Габровския камерен оркестър. Диригент: Иван Стоянов, солист: Марта Танева (цигулка), с участието на пианистите: Мирела Валявичарска, Илина Михова, Йордан Григоров, Теодора Даскалова, Александра Даскалова.
В програмата: произведения от Александър Танев.

15 септември, 11 часа
Утро за деца от 1 до 101 години
Участват деца-пианисти от музикален клуб „Весела“, Габрово.
В програмата: Лудвиг Ван Бетховен, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Ференц Лист, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев, Сергей Рахманинов, Бела Барток, български композитори.
Вход свободен!

16 септември, 11 часа
50 години Камерна капела „Полифония“ – София
Диригент: Людмила Герова, солист: Ивелина Иванчева, пиано.
В програмата: Г. Ф. Хендел, П. И. Чайковски, Ф. Пуленк, Ивелин Димитров, Николай Кауфман, Я. Петелин.

17 септември, 19 часа
Италианска и френска музика от четири века
Габровски камерен оркестър, диригент: Карло Янс (Люксембург). Солисти: Деница Димитрова (арфа), Ирена Христоскова (флейта), Кристиян Калоянов (кларинет).
В програмата: Д. Б. Перголези – концерт за флейта и оркестър в сол мажор; Дж. Росини – Вариации за кларинет и оркестър, Интродукция, тема и вариации за кларинет и оркестър; Ада Джентиле – „Звук в сянката“ за струнни; Бизе – Менует из Втора сюита „Арлезианката“; К. Дебюси – Два танца за арфа и струнен оркестър, „Потъналата катедрала“, Морис Равел – Интродукция и алегро за арфа, струнен оркестър, флейта и кларинет; Сен-Санс – Тарантела за флейта, кларинет и оркестър.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна и музика

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01