Пътеводител на фестивалния стопаджия – Габрово

Габровският камерен оркестър
Снимка: Община Габрово

От 10 до 17 септември в Габрово ще се проведе 42-ят фестивал на камерната музика. И тази година ще имат концерт „Софийски солисти“ – един от най-обичаните от габровската публика състави. Ще бъде отбелязана годишнините на композитора Александър Танев и на камерна капела „Полифония“. Ще бъде почетена и паметта на нейния диригент Ивелин Димитров. Отново ще има няколко премиери – световни, за България и за Габрово – на новата композиция на Пламен Джуров „Метаморфози“, на „Светлосянка“ от Гия Канчели, на пиеса за струнен оркестър от Борислава Танева, на „Звук в сянката“ за струнни инструменти и подготвено пиано от Ада Джентиле. По традиция концерт изнасят студенти от майсторския клас на проф. Минчо Минчев.
В програмата е включен и концерт за деца от 1 до 101 години.
Концертите се провеждат в Художествена галерия „Христо Цокев“.

След фестивала Габровският камерен оркестър ще продължи с редовния си концертен сезон. Ще участва в празника на духовната музика в Габрово. Следващият концерт от сезона ще бъде изцяло с музика на крал Фридрих Велики. През октомври ще имат концерт за Марин Големинов. В един концерт ще бъдат изпълнени два клавирни концерта на Карл Филип Емануел Бах. Предвиден е Коледен концерт. Основен принцип при съставянето на програмите са желанията на слушателите, които попълват анкетни карти. В тях те посочват предпочитани имена на изпълнители, композитори, състави и творби, които биха искали да чуят.
Повече подробности в интервюто с Иван Стоянов, диригент на габровския камерен оркестър.


Програма „Христо Ботев“ е постоянен партньор на фестивала и отново ще излъчим директно някои от концертите – на 10, 12 и 13 септември.


Програма на фестивала:

10 септември, 19 часа
Романтизъм и съвременност
Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – диригент: Пламен Джуров, солист: Стоимен Пеев (цигулка и виола), с участието на Стефан Врачев (пиано), Цветомир Лазаров (бас китара), Мая Тошева (ударни инструменти).
В програмата: Пламен Джуров – „Метаморфози“, Гия Качели – „Светлосянка“, Едвард Григ – Квартет в сол минор.

11 септември, 19 часа
Майсторски клас на проф. Минчо Минчев
Рецитал на Че-Е Джун – цигулка (Южна Корея), Юнг Ю Хуанг – цигулка (Тайван), Мариана Капитонова – пиано.
В програмата: Бетховен – Сонати за пиано и цигулка № 5 и 7, Чайковски – Валс скерцо, Сен Санс – Интродукция и рондо капричиозо.

12 септември, 19 часа
Шедьоври от Франция
Рецитал на Христо Танев (виолончело), Елена Дикова (пиано)
В програмата: Сонати за виолончело и пиано от Пуленк, Дебюси и Цезар Франк.

13 септември, 19 часа
Фестивално клавирно трио
Александру Гавриловичи (цигулка, Румъния – Швейцария), Стефан Хаджиев (виолончело), Десислава Щерева (пиано).
В програмата: Морис Равел – Соната за цигулка и виолончело, Бенджамин Бритън – Соната за виолончело и пиано, Франк Мартен – Клавирно трио в до минор, произведения за соло цигулка, соло виолончело от Жак Ибер.

14 септември, 19 часа
90 години от рождението на Александър Танев
Концерт на Габровския камерен оркестър. Диригент: Иван Стоянов, солист: Марта Танева (цигулка), с участието на пианистите: Мирела Валявичарска, Илина Михова, Йордан Григоров, Теодора Даскалова, Александра Даскалова.
В програмата: произведения от Александър Танев.

15 септември, 11 часа
Утро за деца от 1 до 101 години
Участват деца-пианисти от музикален клуб „Весела“, Габрово.
В програмата: Лудвиг Ван Бетховен, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Ференц Лист, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев, Сергей Рахманинов, Бела Барток, български композитори.
Вход свободен!

16 септември, 11 часа
50 години Камерна капела „Полифония“ – София
Диригент: Людмила Герова, солист: Ивелина Иванчева, пиано.
В програмата: Г. Ф. Хендел, П. И. Чайковски, Ф. Пуленк, Ивелин Димитров, Николай Кауфман, Я. Петелин.

17 септември, 19 часа
Италианска и френска музика от четири века
Габровски камерен оркестър, диригент: Карло Янс (Люксембург). Солисти: Деница Димитрова (арфа), Ирена Христоскова (флейта), Кристиян Калоянов (кларинет).
В програмата: Д. Б. Перголези – концерт за флейта и оркестър в сол мажор; Дж. Росини – Вариации за кларинет и оркестър, Интродукция, тема и вариации за кларинет и оркестър; Ада Джентиле – „Звук в сянката“ за струнни; Бизе – Менует из Втора сюита „Арлезианката“; К. Дебюси – Два танца за арфа и струнен оркестър, „Потъналата катедрала“, Морис Равел – Интродукция и алегро за арфа, струнен оркестър, флейта и кларинет; Сен-Санс – Тарантела за флейта, кларинет и оркестър.