Пътеводител на фестивалния стопаджия – Габрово

Габровският камерен оркестър
Снимка: Община Габрово

От 10 до 17 септември в Габрово ще се проведе 42-ят фестивал на камерната музика. И тази година ще имат концерт „Софийски солисти“ – един от най-обичаните от габровската публика състави. Ще бъде отбелязана годишнините на композитора Александър Танев и на камерна капела „Полифония“. Ще бъде почетена и паметта на нейния диригент Ивелин Димитров. Отново ще има няколко премиери – световни, за България и за Габрово – на новата композиция на Пламен Джуров „Метаморфози“, на „Светлосянка“ от Гия Канчели, на пиеса за струнен оркестър от Борислава Танева, на „Звук в сянката“ за струнни инструменти и подготвено пиано от Ада Джентиле. По традиция концерт изнасят студенти от майсторския клас на проф. Минчо Минчев.
В програмата е включен и концерт за деца от 1 до 101 години.
Концертите се провеждат в Художествена галерия „Христо Цокев“.

След фестивала Габровският камерен оркестър ще продължи с редовния си концертен сезон. Ще участва в празника на духовната музика в Габрово. Следващият концерт от сезона ще бъде изцяло с музика на крал Фридрих Велики. През октомври ще имат концерт за Марин Големинов. В един концерт ще бъдат изпълнени два клавирни концерта на Карл Филип Емануел Бах. Предвиден е Коледен концерт. Основен принцип при съставянето на програмите са желанията на слушателите, които попълват анкетни карти. В тях те посочват предпочитани имена на изпълнители, композитори, състави и творби, които биха искали да чуят.
Повече подробности в интервюто с Иван Стоянов, диригент на габровския камерен оркестър.


Програма „Христо Ботев“ е постоянен партньор на фестивала и отново ще излъчим директно някои от концертите – на 10, 12 и 13 септември.


Програма на фестивала:

10 септември, 19 часа
Романтизъм и съвременност
Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – диригент: Пламен Джуров, солист: Стоимен Пеев (цигулка и виола), с участието на Стефан Врачев (пиано), Цветомир Лазаров (бас китара), Мая Тошева (ударни инструменти).
В програмата: Пламен Джуров – „Метаморфози“, Гия Качели – „Светлосянка“, Едвард Григ – Квартет в сол минор.

11 септември, 19 часа
Майсторски клас на проф. Минчо Минчев
Рецитал на Че-Е Джун – цигулка (Южна Корея), Юнг Ю Хуанг – цигулка (Тайван), Мариана Капитонова – пиано.
В програмата: Бетховен – Сонати за пиано и цигулка № 5 и 7, Чайковски – Валс скерцо, Сен Санс – Интродукция и рондо капричиозо.

12 септември, 19 часа
Шедьоври от Франция
Рецитал на Христо Танев (виолончело), Елена Дикова (пиано)
В програмата: Сонати за виолончело и пиано от Пуленк, Дебюси и Цезар Франк.

13 септември, 19 часа
Фестивално клавирно трио
Александру Гавриловичи (цигулка, Румъния – Швейцария), Стефан Хаджиев (виолончело), Десислава Щерева (пиано).
В програмата: Морис Равел – Соната за цигулка и виолончело, Бенджамин Бритън – Соната за виолончело и пиано, Франк Мартен – Клавирно трио в до минор, произведения за соло цигулка, соло виолончело от Жак Ибер.

14 септември, 19 часа
90 години от рождението на Александър Танев
Концерт на Габровския камерен оркестър. Диригент: Иван Стоянов, солист: Марта Танева (цигулка), с участието на пианистите: Мирела Валявичарска, Илина Михова, Йордан Григоров, Теодора Даскалова, Александра Даскалова.
В програмата: произведения от Александър Танев.

15 септември, 11 часа
Утро за деца от 1 до 101 години
Участват деца-пианисти от музикален клуб „Весела“, Габрово.
В програмата: Лудвиг Ван Бетховен, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Ференц Лист, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев, Сергей Рахманинов, Бела Барток, български композитори.
Вход свободен!

16 септември, 11 часа
50 години Камерна капела „Полифония“ – София
Диригент: Людмила Герова, солист: Ивелина Иванчева, пиано.
В програмата: Г. Ф. Хендел, П. И. Чайковски, Ф. Пуленк, Ивелин Димитров, Николай Кауфман, Я. Петелин.

17 септември, 19 часа
Италианска и френска музика от четири века
Габровски камерен оркестър, диригент: Карло Янс (Люксембург). Солисти: Деница Димитрова (арфа), Ирена Христоскова (флейта), Кристиян Калоянов (кларинет).
В програмата: Д. Б. Перголези – концерт за флейта и оркестър в сол мажор; Дж. Росини – Вариации за кларинет и оркестър, Интродукция, тема и вариации за кларинет и оркестър; Ада Джентиле – „Звук в сянката“ за струнни; Бизе – Менует из Втора сюита „Арлезианката“; К. Дебюси – Два танца за арфа и струнен оркестър, „Потъналата катедрала“, Морис Равел – Интродукция и алегро за арфа, струнен оркестър, флейта и кларинет; Сен-Санс – Тарантела за флейта, кларинет и оркестър.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пол Саймън

Песни за картини и художници – 2 част

„Рене и Жоржет Магрит и тяхното куче след войната“. Има такава песен. Посветена е на художника-сюрреалист Рене Магрит. Заглавието идва от снимка на семейство Магрит в родната Белгия, под германска окупация през Втората световна война. Черно-бялата снимка е надписана като „Рене и Жоржет Магрит с тяхното куче по време на войната“. И тъкмо тази фотография..

публикувано на 23.09.18 в 08:30
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06

Европейски дни на наследството в музей „Борис Христов“

„Миналото преди всичко е един ресурс за бъдещето. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки“, казва Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието и културата. Европейската година на културното наследство се отбелязва в 36 държави с над 10 000 културни прояви и..

публикувано на 21.09.18 в 12:58
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

Венециански барок в изпълнение на ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ – директно от „Варненско лято“

Директно от Аулата на Икономическия университет във Варна на 19 септември от 19 часа ще предадем концерт от цикъла „Старинна и барокова музика“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – 2018. Свири ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ (Италия) с ръководител Марчело ди Лиза, клавесин. В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди,..

публикувано на 18.09.18 в 09:55