Християнство и ислям в ранното Средновековие

Доц. Алексей Кальонски, Митко Новков и доц. Александър Николов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”
Снимка: Росица Михова

СнимкаХристиянството и исляма по силата и на исторически, и на верски обстоятелства са две религии, непрестанно съприкосновяващи се една друга. И това става още от най-ранни времена, когато арабската инвазия откъсва от тогавашните християнски държави огромни територии – на изток Близкия изток и Магреба, на запад – Иберийския полуостров. Сред завладените земи е и Йерусалим – свещеният град, където е разпнат Иисус, което се превръща в повод за Първия кръстоносен поход през 1099 година. През 1187 г. обаче шейх Салах-ед-дин (Саладин) превзема отново града и това предизвиква множество съчинения на християнски автори, опитващи са да разберат същността на исляма и причините за неговите успехи. Доц. Александър Николов от ИФ на СУ превежда и събира пет от тези трактати – на Гийом от Триполи, Пиер Дюбоа, Гийом Адам, Псевдо-Брокард и Леодризио Кривели, във впечатляващ том – „От Акра до Константинопол: пет средновековни трактата за ислямско-християнските взаимоотношения“, който безспорно е скъпоценна научна придобивка и принос за българската историческа наука. И то не само, защото за пръв път в цялост се публикуват на български тези произведения заедно със стриктен научен апарат и компетентни коментари, но и защото през такива съчинения можем по-ясно и някак повече разбираемо да осъзнаем сблъсъците, но и сходствата между двете авраамически религии. Предаването „Премълчаната история“ прави точно това: през средновековните трактати разбира днешния ден с помощта на доц. Александър Николов и доц. Алексей Кальонски.ВИЖТЕ ОЩЕ
Цвета Николова, Симона Велева и Ивайло Спасов в студиото на

Как говорим с и за децата

Как говорим с и за децата – в носенето на тази наша отговорност и изпълнени с дълбокото убеждение, че трябва да правим за тях най-доброто, често се ръководим единствено от сърцата си. Но кои са нормативни документи – международни и национални, от които трябва да се ръководим; какво е мястото на психолозите и специалистите по киберсигурност ; каква е..

публикувано на 21.11.18 в 09:10
Сашо Атанасов и Венета Гаврилова в студиото на програма „Христо Ботев“

Както и да пишеш, написаното остава

Освен със съдържанието си, написаният на ръка текст, отделни думи, дори само подписът казват още много за човека, който ги е оставил. Така дори след векове специалистът графолог може да направи портрет на историческа личност или анонимен автор. Особено важно е обаче мнението на експерта в криминални разследвания и съдебни процеси. Извън интригуващите..

публикувано на 20.11.18 в 16:55
Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Д-р Елеонора Лилова: Заедно да защитаваме всички права на всички деца

„Децата са носители на права, но ние – възрастните, сме тези, които трябва да ги пазят“. Не помня кой и кога е казал тези думи, но те синтезират правилното отношение на възрастните към децата. Най-общо казано как да ги отглеждаме и възпитаваме. В това число и как да разговаряме с тях и за тях. С една дума за децата и техните права и как възрастните и ние,..

публикувано на 20.11.18 в 15:38
Теменужка Спасова и Надя Янакиева

Колко определения за мокър сняг знаете? И колко агрегатни състояния има той?

Що е то мокър сняг? - Теменужка Спасова знае най-малко 28 определения за него, а мокрият сняг има поне 40 агрегатни състояния. Не се съмнявайте, Теменужка Спасова е специалист в тази област. Трупа данни по време на своите приключения в различни „ледени“ географски точки от север на юг. Пътят я събира с друга екстремна пътешественичка - Надя Янакиева...

публикувано на 19.11.18 в 13:15
Думата „Мир“, изписана от безброй хартиени жерави-оригами в Хирошима

Шокиращи факти за Япония, лежерно за Занзибар

Започваме „Покана за пътуване“ аристократично и царствено. С родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“ за една… противоречива личност от българската история – цар Фердинанд, на когото има кръстено училище в Словакия. Случи се така, че разговарях с две дами, завърнали се неотдавна от Япония. Сякаш бяха ходили в различни..

публикувано на 19.11.18 в 10:20