Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Фотоколаж: Даниела Манолова

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора, неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме.

В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя е една от най-дълго правените драматургични програми. Но преди всички останали авторът й Израел Хоровиц си е свършил работата толкова добре, толкова добре, че ни развърза ръцете, най-напред на режисьора Гаро Ашикян, а след това и на нас, авторите на дигиталния фичър в 71 аудиоснимки, посветен на нейното правене, да се развихрим в идеите, находките, проницателните наблюдения и обобщения. Без един толкова перфектно построен драматургичен пъзел, който се консумира на малки прозрения и малки крачки, целият ни трансмедиен проект щеше да се облегне на нещо нестабилно. От друга страна, именно благодарение на този мащабен аудио проект, съчетан с толкова много експлозии на визуална енергия, дизайнерски решения и целенасоченост в избора на стил, успях и успяхме да отидем навътре във всичките предимства на тази драматургия.

Браво, Израел. Твоят текст е не само академично изряден, но и невероятен от гледна точка на анти-академизма. Аз съм пестелива в суперлативите, но докато месеци наред работехме над радиоверсията и целия документално-дигитален свят, десетки пъти си помислих и изрекох думите: Пиесата е страхотна! Поздравявам те специално и за една от многобройните остроумни дреболии – тази, която набърка в действието и твоя син Адам Хоровиц заедно с неговото световноизвестно парче Heyladies. Аплодирам този елегантен скок от поколение в поколение с цялата идея на протегната с добродушие, закачка и ирония приятелска ръка. 

И така, нека дадем и контекст на тази копродуцирана от БНР и Народния театър пиеса.

Пиесата на Израел Хоровиц и нейното правене станаха център на трансмедиен проект със заглавие Да си паркираш колата в няколко двора. Като съчетава 3 типа съдържание, разположено на 3 различни платформи, проектът разказва една история за правене на театър, в която артистичният факт е наблюдаван едновременно и като процес, и като продукт, и като поредица от истории с обрати. Дигитално документално аудио в 71 звукови снимки със заглавие  Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ на bnr.bg, театрално представление на камерната сцена на Народния театър и радиодрама в 2 части, излъчена в ефир, взети като комбинация, реализират цялостния замисъл на трансмедията.

В неделя, 16 септември и следващата неделя, 23 септември, от 16.00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."                                                                                                                                                            Леонид Андреев Те са три сестри, които се опитват да стигнат до своята Обетована..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Как радиотеатърът изпревари киното

В минутите, отредени за неделен радиотеатър в неделя (4 ноември. 2018), имате възможността да чуете пиесата „А лъже, че е водна лилия“ от Никола Русев. Нека загадъчното заглавие да не ви обърква, този драматургичен текст вероятно е познат на повечето любители на българските комедии от втората половина на миналия век, само че под друго заглавие и друга,..

публикувано на 03.11.18 в 08:35

Абсурд, гъст като овчо руно

Представете си човек, който иска да си подстриже сакото, защото търпи подигравки от приятелите си. Скоро обаче се оказва мним собственик на овца, а преди да успее да ѝ плати данъка, тя се превръща във водоплаваща птица. Така започва пиесата, която можете да чуете тези неделя, 30 минути след полунощ. Много от вас вече са се досетили, че става дума за „Сако..

публикувано на 02.11.18 в 16:10

Един български фичър от Топ 5 на Европа

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва..

публикувано на 26.10.18 в 14:52