Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Фотоколаж: Даниела Манолова

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора, неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме.

В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя е една от най-дълго правените драматургични програми. Но преди всички останали авторът й Израел Хоровиц си е свършил работата толкова добре, толкова добре, че ни развърза ръцете, най-напред на режисьора Гаро Ашикян, а след това и на нас, авторите на дигиталния фичър в 71 аудиоснимки, посветен на нейното правене, да се развихрим в идеите, находките, проницателните наблюдения и обобщения. Без един толкова перфектно построен драматургичен пъзел, който се консумира на малки прозрения и малки крачки, целият ни трансмедиен проект щеше да се облегне на нещо нестабилно. От друга страна, именно благодарение на този мащабен аудио проект, съчетан с толкова много експлозии на визуална енергия, дизайнерски решения и целенасоченост в избора на стил, успях и успяхме да отидем навътре във всичките предимства на тази драматургия.

Браво, Израел. Твоят текст е не само академично изряден, но и невероятен от гледна точка на анти-академизма. Аз съм пестелива в суперлативите, но докато месеци наред работехме над радиоверсията и целия документално-дигитален свят, десетки пъти си помислих и изрекох думите: Пиесата е страхотна! Поздравявам те специално и за една от многобройните остроумни дреболии – тази, която набърка в действието и твоя син Адам Хоровиц заедно с неговото световноизвестно парче Heyladies. Аплодирам този елегантен скок от поколение в поколение с цялата идея на протегната с добродушие, закачка и ирония приятелска ръка. 

И така, нека дадем и контекст на тази копродуцирана от БНР и Народния театър пиеса.

Пиесата на Израел Хоровиц и нейното правене станаха център на трансмедиен проект със заглавие Да си паркираш колата в няколко двора. Като съчетава 3 типа съдържание, разположено на 3 различни платформи, проектът разказва една история за правене на театър, в която артистичният факт е наблюдаван едновременно и като процес, и като продукт, и като поредица от истории с обрати. Дигитално документално аудио в 71 звукови снимки със заглавие  Да си паркираш колата в двора на Харвард, БНР и НТ на bnr.bg, театрално представление на камерната сцена на Народния театър и радиодрама в 2 части, излъчена в ефир, взети като комбинация, реализират цялостния замисъл на трансмедията.

В неделя, 16 септември и следващата неделя, 23 септември, от 16.00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не..

публикувано на 14.09.18 в 09:00

На 9 септември по Радиотеатъра – Бомбената вечеря от Греъм Грийн

Греъм Грийн (1904-1991) е един от най-четените английски автори през XX век, знаменит пътешественик, който се озовава в най-горещите конфликтни точки по света, за да ги отразява в своите романи. Приключенията и напрежението на действието са характерни за неговото писане. Много от книгите му са успешно филмирани. Макар няколко пъти да е предлаган за..

публикувано на 08.09.18 в 13:55
Фотоколаж: Теодор Иванов

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио. PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 15-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и..

публикувано на 05.09.18 в 11:09

Или докато смъртта ни раздели…

„Или докато смъртта ни раздели“ е подзаглавието на „Юлия и нейният лейтенант“ от унгареца Акош Немет. Авторът, който през 2010 г. произнесе слово при представянето на сборника със съвременни български пиеси в театър „Мерлин”, Будапеща, и го нарече „Защо не обичаме българска драма?“. Според него унгарците не я обичат, защото не я познават,..

публикувано на 01.09.18 в 15:50