За кварталите и културата

Има една теория, че не е важно в коя страна или в кой град живеем, а кой квартал обитаваме. От една страна това може да звучи абсурдно, но от друга – във време, когато можем да работим дистанционно отвсякъде и имаме свой виртуален свят, може би в тези думи има известна логика.
Но пък щом споменем думата „квартал“, не се ли сещаме за онази специфична атмосфера на старите квартали? За Захарна фабрика, Модерно предградие или Ючбунар в София? За Капана в Пловдив? Така че в думата квартал има много – освен атмосферата на общото съжителство, но и дух, и култура.
Ще се опитаме да уловим този дух в разговора с Дойчин Котларов от КвАРТал фест, който ще ни каже какво да очакваме от фестивала, който започва утре в София. Но освен това ще проверим още нещо - датският урбанист и архитект Ян Геел се шегува, че ако бяхме помолили специалистите да проектират градовете така, че да усложняват всекидневието на хората и да ги отблъснат от собствените им градски пространства, то едва би щяха да се справят толкова ефективно, както се справя модернистичната идеология. Въпросът е - отнася ли се това за старата архитектура на София?ВИЖТЕ ОЩЕ
Семейство Ина и Димитър и малката Катлея Теневи и Калина Станева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Моето семейство: Ина и Димитър Треневи

В „Моето семейство“ ви срещнахме с младото семейство Ина и Димитър Треневи – режисьор и спортен журналист, които откриват любовта в телевизията и са от онзи тип уверени в избора на сърцето си хора, които с неподправена емоция говорят за него и за „допълващото“ усещане да си родител.

публикувано на 19.11.18 в 10:30

Тодор Живков и властта

На 10 ноември се навършиха 29 години от рухването на българския комунизъм. Дистанцията на времето ни дава възможност по-ясно да разберем събитията от онова време, което в голяма степен носеше отпечатъка на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. И ако Т. Живков определя в голяма степен своето време, един от най-важните въпроси остава – как..

публикувано на 19.11.18 в 09:25

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15

Акция „Зима“ и пътната безопасност

Все по-бързи коли, все по-напрегнато и стресиращо всекидневие: това е част от обичайния ритъм на съвременния човек. Никой не се учудва, по-скоро всеки се старае да се включи в общата картина да не изостава от другите: в ученето, в работата, в личния живот, на пътя… В повечето случаи последствията от първите три сфери се отразяват на четвъртата – върху..

публикувано на 16.11.18 в 16:55
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15