За кварталите и културата

Има една теория, че не е важно в коя страна или в кой град живеем, а кой квартал обитаваме. От една страна това може да звучи абсурдно, но от друга – във време, когато можем да работим дистанционно отвсякъде и имаме свой виртуален свят, може би в тези думи има известна логика.
Но пък щом споменем думата „квартал“, не се ли сещаме за онази специфична атмосфера на старите квартали? За Захарна фабрика, Модерно предградие или Ючбунар в София? За Капана в Пловдив? Така че в думата квартал има много – освен атмосферата на общото съжителство, но и дух, и култура.
Ще се опитаме да уловим този дух в разговора с Дойчин Котларов от КвАРТал фест, който ще ни каже какво да очакваме от фестивала, който започва утре в София. Но освен това ще проверим още нещо - датският урбанист и архитект Ян Геел се шегува, че ако бяхме помолили специалистите да проектират градовете така, че да усложняват всекидневието на хората и да ги отблъснат от собствените им градски пространства, то едва би щяха да се справят толкова ефективно, както се справя модернистичната идеология. Въпросът е - отнася ли се това за старата архитектура на София?



ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35