„Equia“ – копнеж за близост и цялост

Момент от спектакъла
Снимка: личен архив на авторите

Българи, китайци и японци са сред първите зрители на анимационно-танцовия проект „Equia“, създаден от Антонио Йоцов (анимация), Вероника Колева (хореография, танц) и Иван Шопов (музика). Спектакълът тръгна премиерно през лятото от Лондон, където живеят и работят създателите му.

Антонио: „Темата е технологията, изолацията, борбата с нея и нуждата от човешко докосване и контакт с хора. Това се случва всъщност, когато работим по този проект – ние се виждаме, репетираме заедно и вдигаме много шум в Българския културен институт в Лондон.“

Вероника: „... плюс борбата за вътрешно единство и цялостност... вътрешните борби в нашия копнеж за постигане на цялостност, въпреки че сме раздирани от толкова много неща от външния свят...“
Героинята танцува в ритъма на музика, базирана на български фолклорни елементи и общува с анимацията, която се прожектира зад и около нея.
„Разработваме и уъркшоп, чрез който ще можем да представим на любители и напреднали артисти процеса по съвместната ни работа и съчетаването на танц и анимация. За пластичността и свободата на танца и неговата абстрактност, за наратива в анимацията и намирането на баланс между двете форми с цел разказването на история.“
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от спектакъла

Младият екип на „Кралят елен“ играе в подкрепа на студентски фестивал

Осемте млади актьори от екипа на спектакъла „Кралят елен“ ще играят благотворително тази вечер в театър „Азарян“ - приходите ще бъдат дарени за каузата на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да се подпомогне провеждането на второто му издание през 2019 година в Стара Загора. Фестивалът е създаден миналата година след..

публикувано на 21.09.18 в 14:05
Емил Басат и неговата нова книга

Пътешествие в полската култура

Още от 1984 г. Емил Басат се е заел да представя най-известните български преводачи. Известни са неговите два тома „Преводът – лица и маски“, както и „Чешки триптих“, и „Българо-унгарски двуглас“. Той продължава в годините неуморно да прави тези портрети и интервюта с преводачите, като последният му труд се нарича „За Полша с любов“. Емил Басат ни среща с..

публикувано на 21.09.18 в 09:20
Актьорите Линда Русева,
Елена Кьнева, Тодор Димитров, Мая Бабурска и Кольо Михайлов

Есенни забави в Кабаре "Фата Моргана"

Кабаре „Фата Моргана“, култовото предаване на редакция  „Хумор и сатира“, ще потопи слушателите в хаотичната атмосфера на края на лятото, края на ваканциите и началото на сериозния есенен живот. Шеги и недоразумения, абсурдни ситуации и невероятни сюжети обиграват разнообразни страни на нашето ежедневие, за да го направят истински различно. Историите..

публикувано на 21.09.18 в 09:10
Джанет Уинтърсън

Джанет Уинтърсън и „Написано върху тялото“

Наричат Джанет Уинтърсън една от най-добрите съвременни писателки. Наричат я още скандална. Но също така и елитарна. И въпреки, че романът „Написано върху тялото“ е третата й книга, която излиза у нас, името й е непознато на широката публика. Защо това е така, дали и в тази книга Джанет Уинтърсън се интересува от социология на пола и дали..

публикувано на 20.09.18 в 16:39

Премиера на списание „Култура“

След силни страсти около спирането на вестник „Култура“ и появата на ново списание със същото име, вече е факт първият брой на списанието. Изданието ще има – освен другите си задачи и тази да се конкурира с безспорния авторитет на вестник „Култура“, който пък предстои да излезе през октомври с ново име. Впрочем тъкмо „главата“, името, беше една от..

публикувано на 20.09.18 в 16:06