Защо в областта на стартъпите и иновациите целият свят се учи от Израел?

Автор:
Отляво надясно: преводачката Аглика Маркова, Виолет Дяченко Бараши и Нина Цанева

В Деня на програмиста в „Нашият ден“ гостува заместник-ръководителят на мисията на Държавата Израел в София г-жа Виолет Дяченко Бараши.
Оказа се, че г-жа Бараши е изкушена от света на новите технологии - преди да се присъедини към Министерството на външните работи на Израел е заемала различни позиции във високотехнологичната индустрия, била e софтуерен инструктор и др. Разговаряхме за тайната на икономическото чудо на „нацията новатор“ (по името на едноименната книга на Дан Сенов и Сол Сингър) и за модела на подкрепа на иновативни стартиращи компании, който е сред най-добрите в света. Кои са основните принципи на този модел, как липсата на ясно изразена йерархия и съвместната работа на администрацията, университетите, изследователските центрове и бизнеса изграждат пътя на успеха на израелските стартиращи компании – това бяха само част от въпросите, които коментирахме в студиото. В разговора участва и Натанаил Стефанов – председател на BESCO – Българската асоциация на стартиращите компании, който ни описа начина, по който в Израел институциите подкрепят иновативните стартиращи компании и начина, по който се финансират. Оказва се, че в последните 5 години всеки долар, заделен за целта от публичния сектор, е ангажирал един долар от частния сектор. Според председателя на Българската стратъп асоциация в страната ни трябва да бъдат направени законодателни промени, които да подкрепят стартиращите компании.
Г-жа Бараши получи покана да посети едно от споделените работни пространства в София, за да се запознае с българската стартъп индустрия.ВИЖТЕ ОЩЕ
Семейство Ина и Димитър и малката Катлея Теневи и Калина Станева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Моето семейство: Ина и Димитър Треневи

В „Моето семейство“ ви срещнахме с младото семейство Ина и Димитър Треневи – режисьор и спортен журналист, които откриват любовта в телевизията и са от онзи тип уверени в избора на сърцето си хора, които с неподправена емоция говорят за него и за „допълващото“ усещане да си родител.

публикувано на 19.11.18 в 10:30

Тодор Живков и властта

На 10 ноември се навършиха 29 години от рухването на българския комунизъм. Дистанцията на времето ни дава възможност по-ясно да разберем събитията от онова време, което в голяма степен носеше отпечатъка на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. И ако Т. Живков определя в голяма степен своето време, един от най-важните въпроси остава – как..

публикувано на 19.11.18 в 09:25

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15

Акция „Зима“ и пътната безопасност

Все по-бързи коли, все по-напрегнато и стресиращо всекидневие: това е част от обичайния ритъм на съвременния човек. Никой не се учудва, по-скоро всеки се старае да се включи в общата картина да не изостава от другите: в ученето, в работата, в личния живот, на пътя… В повечето случаи последствията от първите три сфери се отразяват на четвъртата – върху..

публикувано на 16.11.18 в 16:55
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15