Защо в областта на стартъпите и иновациите целият свят се учи от Израел?

Автор:
Отляво надясно: преводачката Аглика Маркова, Виолет Дяченко Бараши и Нина Цанева

В Деня на програмиста в „Нашият ден“ гостува заместник-ръководителят на мисията на Държавата Израел в София г-жа Виолет Дяченко Бараши.
Оказа се, че г-жа Бараши е изкушена от света на новите технологии - преди да се присъедини към Министерството на външните работи на Израел е заемала различни позиции във високотехнологичната индустрия, била e софтуерен инструктор и др. Разговаряхме за тайната на икономическото чудо на „нацията новатор“ (по името на едноименната книга на Дан Сенов и Сол Сингър) и за модела на подкрепа на иновативни стартиращи компании, който е сред най-добрите в света. Кои са основните принципи на този модел, как липсата на ясно изразена йерархия и съвместната работа на администрацията, университетите, изследователските центрове и бизнеса изграждат пътя на успеха на израелските стартиращи компании – това бяха само част от въпросите, които коментирахме в студиото. В разговора участва и Натанаил Стефанов – председател на BESCO – Българската асоциация на стартиращите компании, който ни описа начина, по който в Израел институциите подкрепят иновативните стартиращи компании и начина, по който се финансират. Оказва се, че в последните 5 години всеки долар, заделен за целта от публичния сектор, е ангажирал един долар от частния сектор. Според председателя на Българската стратъп асоциация в страната ни трябва да бъдат направени законодателни промени, които да подкрепят стартиращите компании.
Г-жа Бараши получи покана да посети едно от споделените работни пространства в София, за да се запознае с българската стартъп индустрия.ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35