Защо в областта на стартъпите и иновациите целият свят се учи от Израел?

Автор:
Отляво надясно: преводачката Аглика Маркова, Виолет Дяченко Бараши и Нина Цанева

В Деня на програмиста в „Нашият ден“ гостува заместник-ръководителят на мисията на Държавата Израел в София г-жа Виолет Дяченко Бараши.
Оказа се, че г-жа Бараши е изкушена от света на новите технологии - преди да се присъедини към Министерството на външните работи на Израел е заемала различни позиции във високотехнологичната индустрия, била e софтуерен инструктор и др. Разговаряхме за тайната на икономическото чудо на „нацията новатор“ (по името на едноименната книга на Дан Сенов и Сол Сингър) и за модела на подкрепа на иновативни стартиращи компании, който е сред най-добрите в света. Кои са основните принципи на този модел, как липсата на ясно изразена йерархия и съвместната работа на администрацията, университетите, изследователските центрове и бизнеса изграждат пътя на успеха на израелските стартиращи компании – това бяха само част от въпросите, които коментирахме в студиото. В разговора участва и Натанаил Стефанов – председател на BESCO – Българската асоциация на стартиращите компании, който ни описа начина, по който в Израел институциите подкрепят иновативните стартиращи компании и начина, по който се финансират. Оказва се, че в последните 5 години всеки долар, заделен за целта от публичния сектор, е ангажирал един долар от частния сектор. Според председателя на Българската стратъп асоциация в страната ни трябва да бъдат направени законодателни промени, които да подкрепят стартиращите компании.
Г-жа Бараши получи покана да посети едно от споделените работни пространства в София, за да се запознае с българската стартъп индустрия.