Събота, 15 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Тандемът Питър Хамил и Стюард Гордън с „Veracious“ от 2006 г. – концертен албум с нов, импровизационен прочит на вече реализирани композиции на Хамил с Ван Дер Грааф Дженерейтър, както и такива от соловите му албуми.
• „Кохийд Енд Камбрия“ – едно от най-интересните имена на модерния американски рок със смятания за най-успешен техен албум Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness, 2005 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йорданка Димитрова, формация „Илиев“, Йовчо Караиванов, Олга Борисова, ансамбъл „Пирин“, Василка Андонова, Николай Койчев, фолклорна група „Разлог“, Калинка Згурова и др.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в ловешкото село Йоглав. То се намира на десетина километра от град Ловеч по посока на известните туристически обекти Деветашка пещера и Крушунски водопади. Разкази за историята и настоящето на селото, за делниците и празниците, читалището и дейностите му, радостите и нерадостите. Ще разберем какви песни се пеят в селото на празници, кой и защо е направил йоглавското черешово топче, кога и как се чества деня Силивистри (Риначовден) и как протича местният народен обичай „Камилата“.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
Първият звънец
Ще поверим камбаната на медицинското просвещение и здравето на акад. Владимир Овчаров, анатом и бивш ректор на Медицинския университет в София. Акценти: особености на знанието; развитие и усъвършенстване на умствените способности; лекарите-нобелисти; съвети за първокласници и студенти по медицина. И още: как се променя мисленето в различните възрасти; отзив от конгреса на източноевропейските медици; защо си отива от Изпълнителната агенция по трансплантация д-р М. Симеонова?

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детски радиотеатър: „Шестимата слуги“ от Братя Грим, първа част
• Яйцето на света: Водата.
• Музикални картинки: Деца звезди – трета част
• Семейна библиотека: Любими детски книги, които можем да препоръчаме на децата си преди старта на учебната година.
• Безплатен наръчник за родители на първокласници предоставят от фондация „Родители“ – един дигитален пътеводител, които ни помага да изградим връзка с учителите и децата.
• Младата майка
• Ще посетим Международния панаир на куклите и ще научим защо улиците на София ще бъдат завладени от динозаври, светещи барабанисти и жирафи до 23 септември.
• С деца и бебета на кино. Актуалните заглавия, които майките и татковците ще могат да гледат в Дом на киното всяка сряда, без да търсят детегледачка. Интервю с Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното.
• Хранене в училище. Какво да сложим в училищната раница, ако искаме да сме сигурни, че децата ни ядат здравословно?
• От другата страна: Децата и училището, време за адаптация – съвети за родителите, чиито деца трудно превръщат класната стая в свой втори дом и не се доверяват на новите си учители. Разговор с психолога Ясен Николов.
• Вкусът на истината: Добър ли ще бъде тазгодишният гроздобер?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни младата цигуларка Гергана Гергова

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Защо уважаван вестник като „Ню Йорк таймс“ си позволи да публикува статия от анонимен източник? За анонимността и доверието и кои са стандартите за използване на информация от неназовани източници. Кои са стандартите? Разговор с Младен Петков от Ню Йорк, Росен Босев от в. „Капитал“ и Борислав Кръстев от „Клуб Z“.
• След отмяната на военното положение в Турция остава ли имитацията? Или какви са новите разпоредби, ограничаващи свободното изразяване? Журналистически коментар на Мехмед Юмер.
• Чуй Европа – Предизвикай промяната: Коментираме приетата от ЕП директива за авторското право.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
• 17 септември – Ден на София
Стана традиция, по повод Деня на София, в предаването да участват представители на различни институции, които споделят своето отношение към празника и различните събития, посветени на 17 септември. Денят, в който отдаваме дължимото на добродетелите, поддържащи духа на нашето общество – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Или може би силно се надяваме това да е така…
Регионален исторически музей – София представя изложба, посветена на сградите на първия градски архитект на столицата – чехът Антонин Вацлав Колар. Изложбата може да бъде видяна от 14 септември до 3 октомври.
Гост: Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ към Столична община. С нея разговаряме за променящия се облик на столицата и за някои проявите, с които тази година ще бъде честван нейният празник.
• Столичани и гостите на столицата не трябва да пропускат и различните инициативи, с които се отбелязват и Европейските дни на наследството – 15 и 16 септември.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Три места в Северна Испания под егидата на ЮНЕСКО, по които измерваме световната история: геопаркът на ЮНЕСКО „Баски бряг“, Атапуерка в Кастилия-Леон и пещерата Алтамира в Кантабрия.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
93-годишнината от рождението на Би Би Кинг ще ни върне към дуетите на легендарния крал на блуса.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Събеседник: писателят Севдалин Генов

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Децата на Нонатола“ от Маргарита Благиева

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Татяна Троянос – незабравимата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух Българите – новатори във военното дело от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Юрий Егоров – пиано от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 23.09.18 в 08:30

Неделя, 23 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиотеатър след полунощ „Посвещава се на Ялта“ от Йосиф Бродски от 1.00 до 2.00 часа Покана за пътуване До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан. от 2.00 до 3.00 часа Кабаре „Фата Моргана“ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 22.09.18 в 08:30

Събота, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концептуални албуми • „Българска легенда“ на Георги Андреев ни разказва приказка за силата и непреходността на любовта, побеждаваща дори смъртта. • „Изцеление“ – рок опера по музика на Валентин Пензов, която съчетава елементи от българския фолклор и църковни псалми, подплатени със..

публикувано на 21.09.18 в 13:00

Петък, 21 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Модерни времена – новата култура на техническата ера Преносимият звук като културна памет от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Запис от откриването на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 24 юни 2018 г. с концерт на Александрина..

публикувано на 20.09.18 в 08:30

Четвъртък, 20 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Балканското богомилство и идеите на модерна Европа Обхват и центрове на богомилството в Европа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „Couldn’t Be Hotter“ на вокалния квартет „Манхатън трансфър“. от 2.00 до 2.30 часа Европейски..

публикувано на 19.09.18 в 08:30