Гроздоберът в Старосел – среща на традициите и даровете на природата

Фолклорна програма от откриването на гроздобера в Старосел
Снимка: Петра Талева

В община Хисар, под южните склонове на Средна гора се намира Старосел. Селището става световноизвестно с откриването на античните тракийски гробници и храмове. Важна особеност на климата е ранната и топла пролет; меката зима, поради  нахлуващите от юг въздушни маси; лято – с високи температури през юли и август, ниска влажност, слаби ветрове и слънчева есен.
Танц, част от празничната програма в Старосел за началото на гроздобера. Снимка: Петра ТалеваДревните траки са направили отличен избор като място на обитаване, отглеждане на грозде и правене на пивко вино. Има много легенди за гроздето и виното. Според една от тях, тракийският цар Резус и богът Дионис се влюбили в една и съща красавица. Мъжката ревност и силната страст довели до гибелта на девойката, която се превърнала в лозница. След време лозата дала плод с неповторимо грозде, от което направили пивко вино. В легендата се вплели поезията и вълшебната музика на Орфей, комуто възложили да увековечи красивата тракийка и голямата любов на силните мъже. Орфей първо опитал да присади лозовата пръчка върху кост от врабче. Виното добило лекота на птица. После увил лозата около кост на лъв, така виното се сдобило със сила. Накрая Орфей използвал кост от магаре. Ако човек прекали с глътките, току-виж започнал да се държи като магаре. Така виното се сдобило и с мъдрост. Затова в Старосел казват, че гроздето и виното са музика, изкуство, любов, страст, мъдрост и традиции. Районът е богат на история, минерални води и много обекти на културното наследство.
Неспирен е потокът от любознателни български и чуждестранни туристи да посетят прочутата Тракийска гробница, Слънчевата врата „Момини Камъне“, археологическите разкопки в Кози грамади.  
Наблизо са град Хисаря с Археологическия музей, римските терми и колонада, Късно-римската семейна гробница, Източната и Западната порта, местността Кръста край града, Църквата „Свети Пантелеймон“, Светилището на връх „Гарванов камък“, хижа Фенера на 10-ина км от Хисаря. На броени километри от Старосел е Старо Железаре, наричано село на изкуството, заради колоритно изписаните зидове. Интерес представляват Етнографският музей „Дом на традициите“ и Кромлехът в Чолакова могила.
Тракийска гробница, известна като „Жаба могила“, има и в Стрелча, там може да се иде и до Калето, до водопада Канарата. За почитателите на планината подходяща идея е изкачването на връх Богдан. После гостите спокойно може да поплуват в минералните басейни в някое от курортните селища, да се насладят на спа-процедурите, на вкусната кухня.
По традиция Царицата на гроздето и виното, Бояна Ацева, трябва изпълни „ритуала мачкане на гроздето“. Снимка: Петра ТалеваОтглеждането на грозде и направата на вино са сред основните видове поминък в Старосел още от древността. Затова началото на гроздобера винаги е изпълнено с емоции, музика, песни, танци, пресъздаване на древните легенди. Облечени в народна носия, дефилират кандидатките за титлата „Царица на гроздето и виното“. Победителка за 2018 г. е 19-годишната Боряна Ацева. Обичаят повелява тържествено да бъде посрещнато гроздето от новата реколта, а Царицата на гроздето и виното да направи ритуалното мачкане в каменно корито, за да потече и първият гроздов сок, който ще се превърне в уханно, пивко вино. Празникът е истински апотеоз на плодородието. Преминава с песни, танци и много настроение. За гостите има още био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка, представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Шопския край, Родопите, Пирин, Тракия…
И самият ритуал. Снимка: Петра Талева
Как паметта на традициите, културно-историческото наследство и даровете на природата, гроздето, виното, билките и минералната вода, изграждат уникалния образ на Старосел, като част от туристическата визия на страната?ВИЖТЕ ОЩЕ
Цвета Николова, Симона Велева и Ивайло Спасов в студиото на

Как говорим с и за децата

Как говорим с и за децата – в носенето на тази наша отговорност и изпълнени с дълбокото убеждение, че трябва да правим за тях най-доброто, често се ръководим единствено от сърцата си. Но кои са нормативни документи – международни и национални, от които трябва да се ръководим; какво е мястото на психолозите и специалистите по киберсигурност ; каква е..

публикувано на 21.11.18 в 09:10
Сашо Атанасов и Венета Гаврилова в студиото на програма „Христо Ботев“

Както и да пишеш, написаното остава

Освен със съдържанието си, написаният на ръка текст, отделни думи, дори само подписът казват още много за човека, който ги е оставил. Така дори след векове специалистът графолог може да направи портрет на историческа личност или анонимен автор. Особено важно е обаче мнението на експерта в криминални разследвания и съдебни процеси. Извън интригуващите..

публикувано на 20.11.18 в 16:55
Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Д-р Елеонора Лилова: Заедно да защитаваме всички права на всички деца

„Децата са носители на права, но ние – възрастните, сме тези, които трябва да ги пазят“. Не помня кой и кога е казал тези думи, но те синтезират правилното отношение на възрастните към децата. Най-общо казано как да ги отглеждаме и възпитаваме. В това число и как да разговаряме с тях и за тях. С една дума за децата и техните права и как възрастните и ние,..

публикувано на 20.11.18 в 15:38
Теменужка Спасова и Надя Янакиева

Колко определения за мокър сняг знаете? И колко агрегатни състояния има той?

Що е то мокър сняг? - Теменужка Спасова знае най-малко 28 определения за него, а мокрият сняг има поне 40 агрегатни състояния. Не се съмнявайте, Теменужка Спасова е специалист в тази област. Трупа данни по време на своите приключения в различни „ледени“ географски точки от север на юг. Пътят я събира с друга екстремна пътешественичка - Надя Янакиева...

публикувано на 19.11.18 в 13:15
Думата „Мир“, изписана от безброй хартиени жерави-оригами в Хирошима

Шокиращи факти за Япония, лежерно за Занзибар

Започваме „Покана за пътуване“ аристократично и царствено. С родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“ за една… противоречива личност от българската история – цар Фердинанд, на когото има кръстено училище в Словакия. Случи се така, че разговарях с две дами, завърнали се неотдавна от Япония. Сякаш бяха ходили в различни..

публикувано на 19.11.18 в 10:20