Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Фрюбек де Бургос

неделя, 16 септември, от 22 часа

Снимка: Alberto Rodrigo/diariodeburgos.es

Роден в град Бургос, Испания, през 1933 година в семейство на немски емигранти. Завършва цигулка, пиано и композиция в Консерваториите в Билбао и Мадрид. През 1953 постъпва за период от три години на задължителна военна служба. „Спечелих конкурс да ръководя военната група – втората най-добра работа в армията“, каза той. И допълва в едно свое интервю, че времето прекарано там е от изключително значение в живота му. „Налагаше ми се да преписвам стотици симфонии, това определено разви до съвършенство моята фотографската памет. И разбира се определи моя стил на дирижиране, характеризиращ се с военни движения на ръката“. След приключване на службата той продължава образованието си в Musikhochschule в Мюнхен, където му преподава Паул Хиндемит. След като се завръща в Испания, започва стремителната му кариера. През 1958-а той е назначен като главен диригент на Симфоничния оркестър на Билбао. След участие на състава в музикален фестивал във Франция, младият диригент решава да добави към фамилното си име града, в който е роден. „Трябва да направя нещо, трудно обяснявам с това немско име, че всъщност съм испанец“ казва самият Рафаел Фрюбек де Бургос. И така с това добавяне на де Бургос той става известен в родината си като „патриарха на диригентите“ и като „най-интернационалната диригентска палка“ на Испания.
Неговият испански репертоар е огромен, той отдава нужната почит към авторите Мануел де Файя, Исак Албенис, но дава живот и на произведения на не толкова известни композитори. Почеркът му се разпознава в невероятно изискания звук, който успява да вдъхне на всеки оркестър, с който някога е работил. След Билбао той заема същия пост в Националния оркестър на Испания, Симфоничния оркестър на Дюселдорф, Монреал и Виена. В кариерата си е работил като директор на „Дойче опер“ Берлин, Берлинските радиосимфоници, Националния симфоничен оркестър на РАИ в Торино. Бил е артистичен директор и диригент на Дрезденската филхармония, а след това и главен диригент на Датския национален симфоничен оркестър, с който изнася последния си концерт на 14 март 2014 във Вашингтон. Извън пределите на Европа Рафаел Фрюбек де Бургос се превръща в любим диригент и на множество престижни американски и канадските оркестри, което води до 35-годишни отношения с оркестъра на Филаделфия и повече от 15 последователни години начело на Бостънската симфония. Сред впечатленията, които е оставил в оркестрантите, имали честта да работят с него, е методът на провеждане на репетициите, голямото му чувство за хумор, неговата почтеност по всички въпроси, професионални и лични и топлината и голямото му уважение към тях и музиката. Получил е и множество награди, сред тях са Златен медал на Международното общество Густав Малер - Виена, Сребърен почетен знак за заслуги към Република Австрия, Златен медал за изящни изкуства, връчен му от испанския крал Хуан Карлос I през 2009, Диригент на годината от списание Musical America през 2010. Обявен е за Доктор Хонорис Кауза на университетите на Навара и Бургос.

В Музикалната вечер на 16 септември от 22 часа ще чуете: Концертино за китара и оркестър в ла минор от Салвадор Бакарисе, Испанска сюита от Исак Албенис, Симфония № 3 „Ероика“ от Лудвиг ван Бетовен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25