Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и последователността на записаната случка. Документално студио представя Един ден, който промени живота ми от Таня Шахова и съм сигурна, че тези малки, фрагментарни и колоритни истории ще ви накарат да слушате с внимание какво ще стане по-нататък, защото искреността и изповедността в нейния минималистичен вариант са толкова рядко и ценно постижение на ежедневно претрупаното с гръмкост и свръхамбиции съвременно радио.
Таня си е свършила работата чудесно и един от тестовете за това е фактът, че 20 години след правенето на тези записи, те изглеждат точно толкова интригуващи и свежи, колкото и когато са правени. Документалната продукция е от 1998 г., времена, в които все още имаше изобилие на режисьорски труд в сградата на БНР, така че това е фичър с автор и режисьор, които, слава богу, работят в една посока.
Десислава Стоянова е режисьор и на много игрални постановки във фонда на Радиотеатъра и нейното умение да предаде вродената си деликатност на монтажното си творение тук е помогнала на онзи процес на изчистване и превръщане на теренния материал в лаконично-ценно повествование.
Колоритни герои с колоритен език и колоритни преживелици, които със сигурност ще предизвикат размисъл и задаване на въпроси към самия себе си. Един чудесен фичър отново в ефир.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на..

публикувано на 01.12.18 в 10:10

Времето е най-голямото разстояние между две места

И тази известна мисъл на Тенеси Уилямс ни върши много конкретна работа в случая, когато ще представим негова едноактна пиеса със заглавие Нещо неизречено в първите минути на започващата неделна нощ на 2 декември. Нещо неизречено дори звучи като продължение на тази идея за разстоянието като време и дължината на времето. Текстът на пиесата е написан през..

публикувано на 01.12.18 в 09:05

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото. От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова..

публикувано на 30.11.18 в 17:08

Допуснати за реализация български пиеси за 2019 г.

На свое заседание Художествената комисия при Екип „Драматургични форми“ (Радиотеатъра) на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио в състав: председател – Кирил Калев, и членове – Майя Динева, Теодора Димова, Юри Статков и Митко Новков, разгледа постъпилите за обсъждане 12 (дванадесет) пиеси и допусна за реализация през 2019 г...

публикувано на 26.11.18 в 14:59