Имената на млякото и пътищата на индоевропейските ни прародители

Снимка: pixabay

„Имаш крава – пиеш мляко, нямаш крава… пак пиеш мляко“… се казваше в една реклама. Какво по-лесно от това – отваряш си хладилника или отскачаш до близкия магазин и избираш: многобройни видове прясно, кисело, пълномаслено, обезмаслено, плодово мляко, още по-многобройни видове сирена, кашкавал, извара и всякакви млечни произведения. Днес млякото и млечните продукти са неизменно на трапезата ни, но преди хиляди години, когато за пръв път влизат в менюто на далечните ни прародители, те предизвикват съдбовни промени в начина на живот, дори в гените на човека, твърдят учени. Достъпът до новата висококалорична храна дава предимство на народите, при които настъпва генна мутация, позволяваща преработка на лактозата чрез достатъчно производство на ензима лактаза. Какво общо имат думите с цялата тази история. Много, както неведнъж сме се убеждавали. Проследяването на пътя, по който думите, назоваващи млякото, млечните продукти, добиването и обработването им, са се движели между различни езици, може да потвърди хипотезите за големите преселения на народите преди хилядолетия. Прелюбопитната връзка между имената на млякото и млечните продукти и теориите за индоевропейската прародина представя доц. Мая Александрова от СУ "Св. Климент Охридски".
• Езикови справки по радиото: „диагностицирам“ или „диагнозирам“
• Забравете тази дума: слушателски бележки за днешната ни реч.ВИЖТЕ ОЩЕ

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина приличам на… Слава Рачева“. Точно така! В студиото на Покана за пътуване е Педя човек, лакът брада или..

публикувано на 15.10.18 в 12:15
Проф. Чавдар Славов в студиото на

За годините, самолета и други здравни неволи...

Проф. Чавдар Славов е ръководител на Клиниката по урология и андрология на болница „ИСУЛ“. Неговият опит и практика като лекар, мениджър, човек с широк кръгозор, ще ни бъдат безкрайно полезни в една деликатна сфера – урологичното здраве при жени и мъже. За жалост, няма да подминем и детската възраст, защото има не малко малформации и вродени дефекти..

публикувано на 15.10.18 в 10:15

Археологическа изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“

В Националния археологически институт с музей при БАН е подредена постерната изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Тя отразява част от богатата съвместна работа в културната и научната област на двустранното сътрудничество, при археологическите проучвания от двете страни на границата. Изложбата може да бъде видяна в НАИМ..

публикувано на 12.10.18 в 17:55

Седми фестивал на кестена - празник на Подгорието

На 13 октомври село Коларово, Община Петрич, за седма поредна година става домакин на вкусния Фестивал на кестена: с празнична програма, представяне на местния фолклор, култура, традиции, ястия и напитки. По време на събитието в творческо ателие Кът „Сръчко“ се организират забавления за малки и големи, а почитателите на красиви природни гледки могат да..

публикувано на 12.10.18 в 17:45