Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусни и забавни маршрути с Трансграничния център за забавления

БНР Новини

В Благоевградска област нов Трансграничен център за забавления помага на гостите да открият малките, оставащи встрани селища с великолепни гледки, с типичен поминък и характерна кухня. Културната кулинарна памет е част от световното и европейско богатство. На Стария континент Европейските дни на наследството всяка година обхващат над 70 000 прояви с участието на повече от 20 милиона души. Дори онова, което не е толкова известно или подминавано с мотива „хайде да го видим друг път“ по време на дните на наследството има шанс: на общините да покажат, а на туристите да се запознаят с невероятния местен потенциал. Любопитен факт е, че близо 8 милиона европейски работни места са свързани пряко и косвено с културното материално и духовно наследство. Съхранените обичаи и ритуалните ястия към тях са част от тази културна памет. Добрата храна събира на една маса хората от различни държави и е пряк път за лекото междукултурно общуване. С подчертан интерес туристите се отнасят към предложенията за посоките от етно-културния кулинарен календар. Тъкмо върху това акцентира Трансграничният център за забавления. Домакините от Югозападна България и Югоизточна Македония са подходили изключително практично при обособяването на мини-кулинарни съботно-неделни уикенди, които засега са 10 на брой, от септември до декември 2018 г. Със сигурност ще ви допаднат вълшебният мед от района на Рилски манастир, златното грозде от пясъчните хълмове на Южен Пирин, уханните горски плодове, фъстъците от Струмишкото поле и още, и още. Вече се работи и по новите тематични идеи за Архитектурни уикенди (януари-април 2019 г.) и Ботанически уикенди (май-август 2019 г.). Предлагането става чрез уеб портала на мрежата. Как Трансграничният център за забавления осъществява полезна връзка между домакините от малките селища и туристите, които търсят познавателни, красиви и вкусни маршрути? И какво има при съседите, оттатък границата? Отговорите можете да чуете от Симана Марковска в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18