Сряда, 10 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Приказки от скали и вода
Ждрелата на реките Бяла и Тъжа

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песни и песенни текстове на: Джордж Харисън, Фред Еб, Дженис Джоплин, Томас Долби, Марк Нопфлър, Коул Портър, Брус Хорнсби, Били Холидей.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от румънски фолклор – от Трансилвания до Северна Добруджа. Сред участниците – Думитру Замфира, Григоре Леше, певицата Мария Бутачу, Йон Стримбяну, формация „Ади-ну Ротиле“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ралица Атанасова, Красимир Кондов, квартет „Юдит“, Димитър Лукарски, Мария Колева и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказка за зелката“ по народна приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: През 1977 г. в София се открива Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”. За класическата гимназия днес - разговор с директора на училището.
• Повече пари за образователната система през 2019? – интервю с бившия образователен министър проф. Николай Денков.
• Полицаите в протестна готовност – какво обявиха на нарочната пресконференция в БТА от синдикат „Защита“?
• Социално-осигурителни политики? – гледните точки на работодатели, синдикати, управляващи и експерти.
• Какво предвижда Националната стратегия за детето 2019-2030 г. – „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“? – интервю с експерти.
• Специален гост: диригентът на Смесения хор на БНР Любомира Александрова.
• За силата на приказките и сънищата, как ни помагат и как ни лекуват, разговор с психотерапевта Силвия Маринова.
• За деня на психичното здраве, интервю с д-р Владимир Сотиров, психиатър.
• Театър на маса или как четем днес Вацлав Хавел, Карл Маркус Гаус и драматурзите Лукас Берфус, Даниел Келман, Андре Сарк. За проекта „Театър на маса - Европейски подиум” на издателство "Блек Фламинго Пъблишинг", разговор с Йордан Йорданов.
• Какво разкриват навиците ни в интернет и кои са тайните, които крие съвременния човек – за пристрастията и характера на човешката природа, разговор с Елеонора Гаджева и изследването„Всички лъжат“ на специалиста по обработка на данни Сет Стивънс-Давидовиц, който анализира данните от анонимните търсения в Гугъл, Фейсбук, Туитър.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Свилен Ноев, познат като фронтмен на група „Остава“, представя първия си самостоятелен албум Different с концерт на 17 октомври;
• Mind Trips издават своя най-нов албум, почитателите на Chill Out и New Jazz звученето ще могат да чуят „My” - първия дългосвирещ албум с участието на Александра Раева;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• 29-ти Дни на японската култура в България 2018: Изложба на наградените български творби от 15-ия Световен конкурс за детско хайку „Живи неща” в Дома на киното. Гостува Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз.
• В Деня на българските архивисти доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“ представя новата дигитална колекция „Българска фотография“ и юбилейната изложба „Художник на духа“ по повод 130 години от рождението на известния български художник Борис Георгиев от Варна.
• Майсторските класове на Райна Кабаиванска. Среща с оперната прима в “Артефир“.
• Започва новият творчески сезон 2018/2019 на Оркестъра за народна музика на БНР.
Диригентът Димитър Христов с покана за концерта в Първо студио с гост изпълнители певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и гъдуларя Борислав Гълъбов.
• Премиера на “Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми” на сцената на Малък градски театър “Зад канала”. Разговор с режисьорката на спектакъла Неда Соколовска.
• Включване на Силвия Чолева и част от участниците във второто издание на Фестивала на изкуствата „Порт прим арт фест“ в Бургас.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Фотографът Джон Демос за изложбата си "Албания на прага на промяната (1990-1991)".

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Новият диск на Хуан Диего Флорес

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на едно въстание
Наскоро отбелязахме 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание, което в продължение на десетилетия оставаше в ъгъла на националната ни летопис и което е известно предимно на дипломираните историци. Струва си да зачетем и извън празничните кампании тази забележителна изява на българския дух.
Ще го направим с помощта на заместник кмета на Кресна Валентин Стоичков, на краеведа Борис Сандански – човек с издадени десетки книги за Кресна и региона, на историка и изследовател на Кресненско-Разложкото въстание доц. Ангел Джонев. В предаването ще се включи още един историк – проф. Лизбет Любенова, както и писателят Владимир Каперски от Благоевград.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Негово величество сладкишът
Сладкишите на Изтока

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „По следите на музикалното кино“
Музикалното кино на Алън Паркър – част първа. Ще си припомним знакови музикални киноленти на големия британския режисьор като „Пинк Флойд: Стената“/ 82, „Слава“/ 80 и „Дъ Къмитмънтс“ (The Commitments) 91.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с талантливи уърлд творци от Швеция – Есбьорн Хазелиус и Йохан Хедин. Записът ни е предоставен от Еврорадио – концерт на музикантите, състоял се през миналата 2017-та година в Бад Хонеф, Германия. Красиви автентични мелодии, оживени полки и чудесни авторски композиции във фолклорен дух, изпълнени на китара, мандолина, никел-арфа, фидел и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Глупавият селянин“ по английска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Новини от света и у нас
- На 9 октомври Мирослав Данев щеше да навърши 60 години. В студиото на Контемпо е пианистът Марио Ангелов - организатор и изпълнител в концерта, посветен на паметта на скъпия колега и оригинален композитор.
- „Мантра” от Щокхаузен за пръв път в България на 17 октомври. Михаил Големинов за предизвикателствата на изпълнението на тази жалонна творба от 20-и век, с което са се заели двамата млади пианисти Александра Радулова и Иван Павлов.
- През октомври в София вече за 12-и път е време за барок - Зефира Вълова за 12-ото издание на фестивала „Изкуството на барока“.
- Ансамбъл „Модерн“ с нови проекти. Един от тях е „Чекпойнт Хидеджиро Хонджо“ с главен герой виртоузът на шамисена, специално за когото съвременни композитори от изток и от запад пишат нови творби. Сред тях са Дай Фуджикура, Матей Бонин, Тоши Ичиянаги.
- Електрическият Майлс - за проекта на Биг бенда на БНР говорят тримата солисти, изпълняващи ролята на Майлс: Росен Захариев „Роко”, Венцислав Благоев и Михаил Йосифов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Албена Тодорова става известна с блога си „Дневниците на Бени“, където публикува точни и лични наблюдения върху живота в България и Япония. Следват две стихосбирки. Излизането на втората „Стихотворения, от които ти се живее“ дава повод за разговор: къде е мястото на писането, на какво ни учат пътешествията, защо е важно да излизаме от зоната си на комфорт, от кое ни се живее?
• Социална стълбица
• „Истината или предизвикателство” - първият от поредицата информационни, улични пърформънси, организирани от сдружение „КАЖИ“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• IV Хоров фестивал на руската духовна музика (6–7.10.2018 г.) в Руския културно-информационен център – интервю с Нонна Дикова, председател на организационния комитет на фестивала и председател на дружеството „Руски клуб“ в София.
• Промоция на книгата Хоровите послания на Николай Стойков от д-р Николина Кротева – разговор с авторката и композитора.
• Гост: доц. Георги Петков – основател и диригент на съставите: Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ, Народен хор при НМУ „Л.Пипков“ София, вокално трио „Евридика“ и хор „Нови български гласове“. Ще звучат изпълнения от албума Al Este del cant“ на Арканхел с „Нови български гласове“, номиниран за наградата „Грами“ в категория Латино музика – 2018 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Пещерите на България „Магура“ и „Венеца“ от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Jazz Concert from Denmark 2 Branford Marsalis – soprano saxophone – джаз концерт от Дания. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев • Род розопроизводители – Христо Стоянов и неговите..

публикувано на 17.06.19 в 08:20

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Между светлината и екстаза в древността Първите хора от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал Концерт на Ансамбъл „Раро“, запис от фестивала „Музикална пролет“ в Кимгау – Бавария. От програмата: Роберт Шуман – Клавирен квартет в до минор и Клавирен..

публикувано на 16.06.19 в 08:20

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „И най-мъдрия си е малко прост“ от Александър Островски от 1.30 до 3.00 часа Кабаре „Фата моргана“ от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Ангел Добрев, Галя Петрова,..

публикувано на 15.06.19 в 08:20

Събота, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Блус, джаз и соул. Хю Лори – „Let Them Talk“ 2011 г. Д-р Джон – „Mercernary“ 2006 г. Джон Леджънт – „Live from Philadelphia“ 2008 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 14.06.19 в 12:45

Петък, 14 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Домашните любимци – учители по човещина Акваристиката от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Фрагменти от операта „Италианката в Алжир“ на Росини представена в Стара Загора под диригентството на Ивайло Кринчев с участието на Петя Петрова, Ивайло Джуров,..

публикувано на 13.06.19 в 08:20