Премълчаната история на едно истинско въстание

Валентин Стоичков, Борис Сандански, Ангел Джонев и Румен Леонидов в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Наскоро отбелязахме 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание, което в продължение на десетилетия стоеше в ъгъла на националния ни летопис и което е известно предимно на дипломираните историци. Каква е причината за това въстание да не знаем почти нищо, а да сме пренаситени с подбробности за Владайското, Септемврийското и Деветосептемврийското, първите две от които се оказаха не въстания, а братоубийствени метежи, а третото - дворцов преврат?

Какви исторически тайни крие този свободолюбив акт на въоръжена съпротива на македонските българи, останали да живеят извън освободеното Отечество? Каква е ролята на интелигенцията и духовенстото в Македония, въстанали срещувековния османски поробител? Каква е ролята на Русия, спечелено ли е било съдействието на руските власти в България?

Може ли български църковен деец и общественик да застане начело на организацията по подготовката на това въстание и дори да оспори разбиранията на авторитарния Стефан Стамболов, за тактиката на съзаклятието?

Кой е Натаил Охридски, защо името му не стои редом до най-значимите ни възрожденци, до обществено известните ни личности, пред които на всеки 2 юни скланяме признателно глави?

Защо години наред се премълчават действията на атамана Адам Калмиков и на поляка на руска служба майор Луис Войткеевич, кои са тези двама херои – авантюристи, провокатори или предатели?Защо Войткевич, заедно с Калмиков, организира убийството на войводата Стоян Карастоилов, който застава начело на военните действия?

Какви са били реалните мащаби на това въстание, обречено ли е било от самото му начало, както Априлското, или провалът му в онзи исторически момент е бил изгоден за всички велики сили?

На тези и други въпроси отговорят участниците в това предаване. Гости в студиото са: Валентин Стоичков, заместник-кмет на община Кресна, Борис Сандански, краевед, с издадени десетки книги за Кресна и региона, както и доц. Ангел Джонев, историк и изследовател на Кресненско-Разложкото въстание, а също така в разговора се включват и проф. Лизбет Любенова, и писателят Владимир Каперски от Благоевград.ВИЖТЕ ОЩЕ
Кърджали

21 октомври – Ден на град Кърджали

Кърджали e първият град в България, в който се представя изложба за 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е част от богатата на събития празнична програма по случай 21 октомври, когато се чества Денят на града. По време на Балканската война на този ден през 1912 година Кърджали, останал в пределите на Османската..

публикувано на 19.10.18 в 17:35
Георги Мамалев

Театър и лов в ефира

Гост на предаването е актьорът Георги Мамалев, който нито е рибар, нито е ловец, но все пак има едно злополучно участие в лов на диви прасета. Благодарение на неговото участие нито едно животно не е пострадало. За този изключителен ловен излет Георги Мамалев разказва с неподражаемото си чувство за хумор и прилагайки целия си артистичен чар.

публикувано на 19.10.18 в 17:05
Томас Едисън

От продавач на бонбони и вестници до велик изобретател

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа“. Това е написал преди повече от век известният изобретател Томас Алва Едисън, с чието име се свързва друга крилата фраза в същия дух: за деветдесет и деветте процента труд и единият процент талант. Резултатът на практика води да рекордните 1093 патента...

публикувано на 18.10.18 в 17:05
Аделина Филева, Митко Новков и Красимир Илиев в студиото на

Изкуство и емиграция – вътрешна и външна

В СГХГ успоредно стоят две изложби – на Александър Добринов, прочутия карикатурист и шаржист, и на Елиезер Алшех – един от най-интересните български художници от 30-40-те години на ХХ век, които сякаш нямат помежду си преплитания и пресечки. Двете експозиции носят две напълно несъотносими една към друга заглавия: неутралното „Александър Добринов...

публикувано на 17.10.18 в 17:10

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55