Японско кино и хайку стихове и рисунки на български деца в Дома на киното

| обновено на 11.10.18 в 10:40
Снимка: @DaysJapaneseCulture

24 наградени хайку творби на български ученици ще може да разгледаме в изложбата от 15-ия Световен конкурс за детско хайку „Живи неща” от 10 октомври. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и ще съпътства Панорамата на японско кино до 14 октомври в Дома на киното.
Изложбата е резултат от провелия се през 2018 година у нас престижен поетичен конкурс, организиран от японската фондация за образование, изкуство и междукултурен обмен JAL Foundation със съдействието на Българския хайку съюз и Детския отдел на Столична библиотека. В тазгодишното издание със свои рисунки, апликации и стихове участват 237 български деца на възраст от 5 до 15 години и България стана 53-тата държава участник в състезанието.
В изложбата с наградени творби ще видим как българските деца възприемат природата, нейните живи обитатели и тяхното неповторимо художествено-поетично отразяване.
Събитието ще бъде съпътствано от базар на хайку стихосбирки и книги, посветени на класическата японска поезия и работилници за деца – оригами „Живи неща”. Аниматори от Българския хайку съюз ще се занимават с децата, докато родителите им гледат едни от най-новите японски филми, обединени от темата за съзряването и любовните трепети на младите хора.
Преди откриването на изложбата в студиото на „Артефир“ гостуваха Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз, Пламена Илчева, преподавател по японски език в 18-о средно училище „Уилям Гладстон“, както и наградените в конкурса ученици – девет годишната Селест Селимова и дванайсет годишният Теодор Манев.


В галерията вижте част от наградените творби на българските деца. Снимките са предоставени от Българския хайку съюз.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Картина на Калоян Илиев-Кокимото.

Порт Прим Арт Фест за втори път в Бургас

Със специалното участие на Татяна Лолова за втори път в Бургас се проведе Порт Прим Арт Фест. Във фестивалната програма бяха включени известни български и чуждестранни творци. Това е най-младият фестивал у нас, чийто фокус е културата и най-актуалното в нея. Художникът Стефан Божков е творчески директор на фестивала, който започна миналата година, когато..

публикувано на 23.10.18 в 16:55

„Нека погледнем“ в Галерията за съвременно изкуство

Артистичният сезон на Галерията за съвременно изкуство в столицата се открива довечера (23 октомври) с изложбата „Let’s look“ на Милена Савова-Оклер. Художничката, която е магистър на Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново от години живее и работи в Женева и има 18 самостоятелни изложби в Швейцария, Германия, Франция, Италия, САЩ, Нова..

публикувано на 23.10.18 в 15:37

Аделина Попнеделева: Всеки художник неизменно рисува себе си

Неонов надпис свети в розово като лъжливо обещание за позитивно послание, преди да прочетеш думите „Не очаквайте прекалено много от края на света“. Това е входът към изложбата „Розова светлина“ на Аделина Попнеделева – трета в серията „Автобиография“, с която САМСИ подчертава имената, променили изкуството ни от 90-те до сега. Аделина Попнеделева показва..

публикувано на 23.10.18 в 14:28

Биенале на българската илюстрация – мост между поколенията

Национално биенале на българската илюстрация ще бъде открито днес от 18.00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека. Тя ще продължи до 10 ноември и освен творби на млади илюстратори събира в себе си ретроспективна част с произведения на майстори от първото биенале на илюстрацията през 1968 г. Сред тях са имената на Борислав Стоев, Евгени Босяцки,..

публикувано на 23.10.18 в 12:25
Актьорите Добриела Попова, Веселин Мезеклиев и Валентин Ганев по време на запис.

На кабаре! Отново и пак! На кабаре „Фата Моргана“!

Кабарето „Фата Моргана“ е нещо като... нещо като истинска институция! И в студ и в дъжд, и в есен, то е винаги тук, винаги готово да ви разкаже скрити и явни секрети, публични тайни и главозамайващи истини! С доза абсурд разбира се, с доза ирония, нали сме с редакция „Хумор и сатира“. И сега е така, в този болезнен период, на ръба на сезоните, на смяната..

публикувано на 23.10.18 в 12:22