Микеланджело и Сикстинската капела

„Страшният съд“ на Микеланджело
Снимка: bg.wikipedia.org

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на петстотинте в двореца на Сеньорията във Флоренция, Микеланджело се определя като скулптор.
В Сикстинската капела има фрески на най-известните художници на епохата Ботичели, Гирландайо и Перуджино. В лявата част са нарисувани истории от живота на Мойсей, а в дясната – от живота на Христос.

На Микеланджело папата поръчал да нарисува само 12 фигури – 12-те апостоли, но когато работата приключила, фигурите били повече от триста. Избрал да изографиса създаването на Адам и Ева в Райските градини. Разказът върви последователно: от разделянето на светлината от тъмнината и създаването на слънцето и луната, до Потопа и Ной. В центъра на композицията ръката на обградения от ангели Бог – Отец докосва ръката на новосътворения Адам и така му вдъхва живот.
Повече от 20 години след „Сътворението на Адам“, Микеланджело създава и другия си шедьовър в Сикстинската капела – „Страшният съд“, изобразен на цялата стена зад главния олтар.

Повече за невероятните фрески в Сикстинската капела, ще научите на 18 октомври, четвъртък, от 17 часа, в поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечешки истории в „Ранобудно петленце“

Главният герой в първата ни мечешка приказка, в понеделник, на 12 ноември , е една много лакома мецана, която лошо си изпатила от своя ненаситен стомах. Приказката „Мечката и мравките“ е на българския писател Ран Босилек. Във вторник, на 13 ноември , можете да чуете приказката „Момъкът и злата ханска дъщеря“, в която един беден, но сърцат момък успял да..

публикувано на 11.11.18 в 08:40

Музикално програмиране за деца в Детското.БНР

Ако обичате музиката и не можете да се отлепите от компютъра си, бъдете в неделя, на 11 ноември, с Детското.БНР. Ще Ви заведем на музикален урок в училище „Мюзик плей“, където Михаил Йосифов от група „Насекомикс“ ще ни покаже как се създава музика с помощта на компютър, подходящ софтуер, електронни устройства и различни музикални инструменти. В..

публикувано на 10.11.18 в 08:30

Статуята на трите лъжи

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“… Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от..

публикувано на 07.11.18 в 12:15
Карлсон по Астрид Линдгрен

Истории от Астрид Линдгрен в „Ранобудно петленце“

Точно така! В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 5 до 9 ноември , сме Ви подготвили любими истории от книгите на Астрид Линдгрен. В понеделник, на 5 ноември , се събудете с веселата история за „Малкото призраче“. В сряда, на 7 ноември , чуйте още от лудориите на Кралсон в „Карлсон и прахосмукачката“. Във вторник, на 6 ноември , ще Ви разкажем една..

публикувано на 04.11.18 в 08:25
Разузнавач

Истории за разузнавачи

Разузнавачите са нещо като учени под прикритие. Те събират информация за нещо или някого, после я анализират и накрая я записват в тайния си дневник. Скриват го някъде, така че никой да не разбере къде е и го отварят, когато имат още нещо да напишат. Разузнавачите живеят под прикритие. Обличат се като обикновените хора и се движат в обществото като тях...

публикувано на 03.11.18 в 08:25