Микеланджело и Сикстинската капела

„Страшният съд“ на Микеланджело
Снимка: bg.wikipedia.org

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на петстотинте в двореца на Сеньорията във Флоренция, Микеланджело се определя като скулптор.
В Сикстинската капела има фрески на най-известните художници на епохата Ботичели, Гирландайо и Перуджино. В лявата част са нарисувани истории от живота на Мойсей, а в дясната – от живота на Христос.

На Микеланджело папата поръчал да нарисува само 12 фигури – 12-те апостоли, но когато работата приключила, фигурите били повече от триста. Избрал да изографиса създаването на Адам и Ева в Райските градини. Разказът върви последователно: от разделянето на светлината от тъмнината и създаването на слънцето и луната, до Потопа и Ной. В центъра на композицията ръката на обградения от ангели Бог – Отец докосва ръката на новосътворения Адам и така му вдъхва живот.
Повече от 20 години след „Сътворението на Адам“, Микеланджело създава и другия си шедьовър в Сикстинската капела – „Страшният съд“, изобразен на цялата стена зад главния олтар.

Повече за невероятните фрески в Сикстинската капела, ще научите на 18 октомври, четвъртък, от 17 часа, в поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35