Микеланджело и Сикстинската капела

„Страшният съд“ на Микеланджело
Снимка: bg.wikipedia.org

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на петстотинте в двореца на Сеньорията във Флоренция, Микеланджело се определя като скулптор.
В Сикстинската капела има фрески на най-известните художници на епохата Ботичели, Гирландайо и Перуджино. В лявата част са нарисувани истории от живота на Мойсей, а в дясната – от живота на Христос.

На Микеланджело папата поръчал да нарисува само 12 фигури – 12-те апостоли, но когато работата приключила, фигурите били повече от триста. Избрал да изографиса създаването на Адам и Ева в Райските градини. Разказът върви последователно: от разделянето на светлината от тъмнината и създаването на слънцето и луната, до Потопа и Ной. В центъра на композицията ръката на обградения от ангели Бог – Отец докосва ръката на новосътворения Адам и така му вдъхва живот.
Повече от 20 години след „Сътворението на Адам“, Микеланджело създава и другия си шедьовър в Сикстинската капела – „Страшният съд“, изобразен на цялата стена зад главния олтар.

Повече за невероятните фрески в Сикстинската капела, ще научите на 18 октомври, четвъртък, от 17 часа, в поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Братята Якоб и Вилхелм Грим, едни от най-известните разказвачи на приказки в света.

Приказките на Братя Грим

В началото на ХIX в. двама братя – Якоб и Вилхелм Грим правят нещо изключително. Те записват и издават сборници с немски приказки, така както те се разказвали от хората. Трябва да признаем, че тези приказки не винаги са имали щастлив край и много от тях били малко страшни. Благодарение на Братя Грим много от най-обичаните и популярни днес приказки са..

публикувано на 21.01.19 в 17:00

Неделни приключения на Северния полюс

В неделната сутрин ще си направим едно зимно приключение до Северния полюс. Или по-скоро ще тръгнем на експедиция до там. Експедиция означава далечно пътуване на група хора, натоварени със специална научноизследователска задача. Пътят към Северният полюс не е лек. Пътува се с дни, в случай, че си тръгнал пеша. За първи път Северния полюс е посетен през..

публикувано на 19.01.19 в 08:05

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента. Това не е единственото изобретение на Ториано..

публикувано на 16.01.19 в 08:25

Приказки от далечния Север

Всички сте чували за ескимосите – коренното население в едни от най-студените части на света, на юг от Северния полярен кръг. А дали сте слушали техни приказки? В седмицата от 14 до 18 януари, в минутите на „Ранобудно петленце“, сме Ви подготвили приказки на ескимосите и една приказка от „Ледената страна“ – Исландия – островната държава в северната част..

публикувано на 12.01.19 в 13:20
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но един майстор, живял в Швеция през 14 или 15 век, не само си го е представил, но е и създал нов..

публикувано на 10.01.19 в 09:30