Йелоуджакетс, Лусиана Суза, Арк трио, Брад Мелдау

Йелоуджакетс - част от плаката за гостуването им у нас през 2016 г.
Снимка: Sofia Live Club

Предлагам на вниманието Ви избрани пиеси от три силни продукции, появили се през 2018 година: албумът на Брад Мелдау трио с будещо любопитство, запомнящо се име „Сиймър, чети конституцията!“, компакт дискът Arc Trio на едноименното „Арк трио“ и продукцията на любимия квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets/ Raising Our Voice /Издигайки  гласа ни) – заглавие, което носи недвусмислен подтекст: албумът е създаден от „Йелоуджакетс“ заедно с бразилската певица Лусиана Суза (Luciana Souza).
В триото на пианиста Брад Мелдау са Лари Гренадие (Larry Grenadier) – бас и Джеф Балард  (Jeff Ballard) – барабани; „Йелоуджакетс“ са в състав: Ръсел Феранте (Russell Ferante) – пиано и клавишни, Боб Минцър (Bob Mintzer) – саксофон, Бил Кенеди (Bill Kennedy) – барабани и младият басист Дейн Алдерсън (Dane Alderson), вписал се напълно в стилистиката на „Йелоуджакетс“ и титулярите – класици.
Загадъчното за мнозина „Арк трио“ съчетава уменията на пианиста-авангардист Скот Кинси (Scott Kinsey), басиста и дългогодишен член на „Йелоуджакетс“ Джими Хаслип  (Jimmy Haslip), забележителния унгарски барабанист Герго Борлай (Gergo Borlai). Продукцията Arc Trio се появи малко след като Скот Кинси гостува за пръв път в България и поднесе на публиката изумителен концерт в София Лайв клуб, заедно с колегите си от квартета Human Element: Gary Novak, Matthew Garrison и Arto Tuncboyacian.

Не пропускайте „Джаз клуб“ на 8 ноември, четвъртък от 23.00 ч. по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна и музика

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30