Един български фичър от Топ 5 на Европа

Снимка: Даниела Манолова

За да не стане заглавието много дълго, тук ще добавя – ненадминат до сега от останалите творения в крехката поредица фичъри, появили се през последните 15 години. Наблягам на думата крехката, защото когато раждането на едно толкова сложно и нуждаещо се от грижи аудиотворение е изключителна рядкост, направо изключение, започва да липсва редицата, липсва потокът, хранителната среда, която да осигури напредък и всяко ново като че ли възникна върху нищото като акт на лично геройство.

И други български фичъри са получили признание и награди на международни фестивали за радио документалистика, но този е ненадминат в чувствителността на социалното наблюдение. Това документално аудио работи оптимално и оригинално на всички фронтове, на които един фичър трябва да е ненадминат: минимализъм в използването на думи и паузи, експресионизъм на езика, ситуацията, монтажа, конструкцията, уникалност на уловения момент, субективизъм и обективност в едно, и още нещо много важно, което ми се е набило в главата от един майсторски клас на датския продуцент Инголф Габолд/Ingolf Gabold, продуцент на сериалите The Killing, Borgen и Bron/Broen и шеф на драматичния отдел на DR, Danish national broadcaster: лесна идентификация с героя, но – внимание!, непринудено лесна, а не манипулативно стискаща за гърлото с куп пробиви в журналистическата етика.  

Тази събота от 21.00 Нередактирани сцени от живота, фичър от Антоний Дончев, режисьор: Антоний Дончев, саунд дизайн: Антоний Дончев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за обич

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме,..

публикувано на 16.11.18 в 13:40

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."                                                                                                                                                            Леонид Андреев Те са три сестри, които се опитват да стигнат до своята Обетована..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Как радиотеатърът изпревари киното

В минутите, отредени за неделен радиотеатър в неделя (4 ноември. 2018), имате възможността да чуете пиесата „А лъже, че е водна лилия“ от Никола Русев. Нека загадъчното заглавие да не ви обърква, този драматургичен текст вероятно е познат на повечето любители на българските комедии от втората половина на миналия век, само че под друго заглавие и друга,..

публикувано на 03.11.18 в 08:35

Абсурд, гъст като овчо руно

Представете си човек, който иска да си подстриже сакото, защото търпи подигравки от приятелите си. Скоро обаче се оказва мним собственик на овца, а преди да успее да ѝ плати данъка, тя се превръща във водоплаваща птица. Така започва пиесата, която можете да чуете тези неделя, 30 минути след полунощ. Много от вас вече са се досетили, че става дума за „Сако..

публикувано на 02.11.18 в 16:10

В края на лятото Радиотеатърът представя "Вино от глухарчета" от Рей Бредбъри

Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато и запушено с тапа. А сега, след като Дъглас вече знаеше, наистина знаеше, че е жив, и неспирно се движеше из този свят, за да го докосва и да го проучва от край до край, струваше му се съвсем редно и уместно част от новото му познание, една частица от този особен жътвен ден да бъде запечатана, за да я..

публикувано на 13.10.18 в 08:45