Нов рекорд: 22 885 посетители на Лехар-фестивала

Новият художествен ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер (вляво) и кметът Ханес Хайде

Отминалият сезон с 22 885 посетители на Лехар-фестивала в Бад Ишъл надхвърли високите очаквания към новия художествен ръководител Томас Енцингер. „Радостта е голяма, но отговорността също. Винаги може да се желае още повече“, казва Енцингер и продължава: „От продажбата на билети за един милион евро постигнахме един рекорд на приходите, но разходите също се увеличават, така че финансовата ситуация е трудна.“
Енцингер апелира към спонсорите да подкрепят оперетното изкуство и за в бъдеще, а държавните субсидии да останат стабилен фактор във финансирането на фестивала, понеже изкуството и културата са важни съставки на обществения живот. Резюмето на Енцингер за отделните постановки е еуфорично. 14-те постановки на „Цветето от Хавай“ с продадени билети на 88,68% са доказали, че човек трябва да има смелостта да поставя и по-малко познати оперети на сцената. „Страната на усмивките“ с 16 постановки и продадени билети на 86,11% е показала, че в оперетата има място както за фантазия, гланц и страсти, така също тя предлага едно поле за критика. Средният успех на „Сиси в концерт“ с продадени билети на 47,59% трябва да се подобри в следващите години, така че третата постановка да заема едно достойно място във фестивалната програма. Почти разпродаденото и специално композирано за Бад Ишъл музикално кабаре „На рехабилитация с Лехар“ е било „критично-хапещо“ и „нещо съвсем особено“, както и концертът на Сузане Марик „Хопла, сега идвам аз!“.
Освен това фестивалът предлага и постановки за деца: „Цветето от Хавай за деца“ и „Еттерепо“ (огледалната дума на „оперете“ на нем.) – една театрална работилница за младежи. Ще бъде продължена и съвместната работа със  Залцбургския университет, който тази година се занима в рамките на един научен симпозиум с теми като „Чуждото. Миграция. Музикален театър“. Новият сезон ще зарадва публиката с оперетата „В ресторанта Бялото конче“ на Ралф Бенацки, която Енцингер сам ще постави, а също и с „Парижки живот“ на Жак Офенбах, както и Лехаровата оперета „Кло-Кло“. Известни артисти като Сузана Хиршлер, Рамеш Наир, Роман Мартин и Хелга Папоушек вече са дали съгласието си за участие в новия сезон.