Четвъртък, 8 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Глината – Глина и цивилизации

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Close Your Eyes“ на Джони Мичъл и Джеймс Тейлър.

от 2.00 до 2.30 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията

от 2.30 до 3.00 часа
Мултикултурни диалози
За джаза и автентичността в изкуството днес - разговор с румънската певица Мария Радукану

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Класически произведения на композиторите Клод Дебюси, Жозеф Кантелуб, Хуго Волф, Габриел Форе, Карл Орф, Георг Фридрих Хендел и Роберт Шуман в изпълнение на Барбра Стрейзънд.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Костадин Генчев, Сорина Богомилова, Недялко Недялков, Севда Симеонова, Петьо Костадинов и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как се появила супата“ – приказка написана от дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Иван Теофилов за една дълго чакала издаването си книга и откъс от разказа „Антоновски ябълки“ – 145 години от рождението на писателя Иван Бунин.
- За разрушената история, за това къде е „там горе“ и за онова, което поддържа хората такива, каквито са – разкази в Деня на Западните покрайнини.
• Между идеята и реализацията, между истината и подозренията – разговор с анализатор в деня на вземането на решение за провеждането на референдум за изграждането на инсталация за производство на енергия от отпадъци в София.
• Озлобените социални мрежи на едно (не)озлобено общество – разговор с общественици в деня на годишната европейска конференция по въпросите на комуникацията.
• По пътя: Истории по пътя, извървян от еднополовите двойки в Европа – интервю на Росица Александрова в деня на конференцията за правата на еднополовите двойки с брак в Европейския съюз.
• След 16-тото издание на „Европейски ден на предприемача“ в София – разговор с хората, които помагат за реализацията на една бизнес идея у нас и две истории на млади предприемачи: едната – история на успеха, а другата – не съвсем.
• Да има ли таван на обезщетенията при пътни произшествия у нас – позициите на Института по пътна безопасност и на Асоциацията на застрахователите в България.
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
На Архангеловден с композиции и изпълнения на празнуващите и празнувалите именници Михаил Белчев, Емилия Маркова, Ангел Заберски, Михаил Йончев, Емил Димитров, Михаела Филева, Ангел Заберски младши, Пламен Ставрев, Милена Славова и Михаил Йосифов.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Дневникът на Ане Франк – разговор с Темз Арабаджиева
• Проф. д-р Мария Попова и книгата й „За семиотиката“ – репортаж от представянето с участието на проф. Михаил Неделчев
• Олдъс Хъксли и приказката „Гаргите от Белокруша“ – представя Гергана Димитрова
• Репортаж от премиерата на „Годината на осемте химии“ от Петя Накова
• След финала на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – разговор с председателя на журито Марин Бодаков
• Юбилей на режисьора Васил Живков с прожекция на филма „Опит за биография на лицето Х“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Александър Фол за културното наследство – възпитаното и обучено поведение. Музеите и галериите като места за обучение и възпитание на децата и младежите. Събеседник проф. Валерия Фол

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Концерт на прочутия немски тенор Йонас Кауфман състоял се на 14 септември 2018 г. в берлинския амфитеатър Валдебюне. Съпровожда оркестърът на Берлинското радио, диригент Йохен Ридер, с участието на Анита Рачвелишвили.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• Геномът на неандерталеца разказва – Ще се променят ли досегашните ни представи за Homo Sapiens след последните изследвания на ДНК на неандерталеца, направени от шведския учен Сванте Паабо? Отговор от проф. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология при БАН.
• Златното сечение – Мира Бивас от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ за тазгодишното издание на стипендиантската програма „За жените в науката“.
• Вечният двигател: астрофизикът Владимир Божилов – докъде стигна роботизираната мисия „ИнСайт“, която този месец навлиза в орбита около Марс, за да направи за първи път проучване на Червената планета в дълбочина?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
• История на изкуството за деца – първа част
- Апартаментите на Борджиите във Ватикана.
- Литература от Малайзия.
- Средновековното градче Рьорос в Норвегия
• История на изкуството за деца – втора част
- Приказни дворци и музика от Индия.
- Статуята на трите лъжи в Харвард.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Хоровите школи по света – Московската детска хорова школа „Феникс“

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представяме пиринската певица Роза Цветкова и Васил Първанов – ръководител на оркестър „Хоро“ – гр. Русе.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Ковачът “ – балтийска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Лауреати на конкурса „Недялка Симеонова“ в Хасково – репортаж
• Светлин Русев запис творби на Панчо Владигеров със СО на БНР
• Концерт на цигуларя Веселин Парашкевов в София
• Записи от концерта на Софийска филхармония със солист Лъчезар Костов и диригент Герган Ценов от 1 ноември.
• Пловдивската опера открива сезона с премиера на операта „Така правят всички жени“ на Моцарт. Какво подготвя театърът за този сезон, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата – разговор с Нина Найденова, директор на операта.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов – двайсет и девета част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „30 години по-късно“ – предстоящ концерт на култовите банди от 80-те години на XX в.: „Нова Генерация“, „Абсолютно Начинаещи“, „Контрол“ и „Ревю“ – стари хитове и песни от последните им албуми.
• Социална стълбица – разговор с Петя Накова, автор на книгата „Годината на осемте химии“ – за нейната борба с рака на гърдата и съчетаването на документалистика и художественост.
• Съвременна графика от Ирландия – изложба представяща 38 художници с 63 големи произведения. Интервюта с Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България и ирландските художници: Памела де Бри, Катрин Смитс и Мелиса Чери.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Три албума от 2018 година. Те са на Брад Мелдау трио, квартет „Йелоуджакетс“ и на авангардното „Арк трио“ (Скот Кинси, Джими Хаслип, Герго Борлай) и техни гости.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Природните резервати на България (пета част) Резерват Врачански карст и природен парк Врачански балкан от 1,00 до 2,00 часа Музиката, която обичам NDR Big Band feat. Alon Yavnai  & Joca Perpignan Алон Явнай и Жока Перпигнан – концерт от Хамбург през..

публикувано на 18.03.19 в 08:20

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Танцът на иглата – Ритъмът на тайните от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал: Концерт на трио „Задиг“, запис от фестивала на Френското радио в Монпелие. От програмата: Габриел Форе – Клавирно трио в ре минор, опус 120; Феликс Менделсон – Клавирно..

публикувано на 17.03.19 в 08:20

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Амадеус“ от Питър Шафър от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стамен Гарджев, оркестър „Веселие“, Наталия Владимирова, Асен Стефанов, Руска Божилова, Емил Ристосков,..

публикувано на 16.03.19 в 08:20

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Жанрова еквилибристика – Когато смесиш няколко жанра и прилежащите им стилове в единна сплав, се получава или тотална бъркотия, или ...музикална магия. Героите от днешната ни музикална приказка са магьосници, които успяват да накарат въображението ни да полети свободно. „Диабло Суинг..

публикувано на 15.03.19 в 11:55

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българските градини: Южният парк на София – неочакван биооазис от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на Анжела Георгиу. от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Златимир Йочев за българското мляко и галенето на сърни в Япония • Анелия..

публикувано на 14.03.19 в 08:20