Как си говорим, какво си казваме

Снимка: pixabay

Българистката и антроположка Бойка Бъчварова и Андрей Зографски от организацията „Спаси София“ гостуват на „Нашият ден“, за да си поговорим за говоренето – за това как го можем и правим – на живо, във фейсбук и другаде. И кое ни е важно, когато заявяваме себе си – миналото, настоящето и бъдещето, това да си родител или пък дете, всичко, което изскача, когато трябва да защитаваме нещо.

Не заобикаляме и голямата тема за гражданството, за анонимността, за съпричастието, за презрението на „големите“ към „малките“, на мнозинството към малцинството и обратното.

Повече в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се променят библиотеките днес

„Прекарвах 3 дни в седмицата в рамките на 10 години в библиотеките да се самообразовам – по-добро е от колеж. Хората трябва да се самообразоват. Можеш да имаш пълно образование безплатно. Накрая на 10-те години, бях прочел всяка книга в близката библиотека и бях написал хиляди истории.” Това пише преди близо половин век Рей Бредбъри. И със сигурност не е..

публикувано на 12.11.18 в 13:05

Майка Серафима: У всеки човек трябва да търсим Божия образ

Монахиня Серафима е родена във Велинград, завършила е средно и висше музикално училище в Пловдив, била е пет години учителка по музика, а после е следвала богословие в София. На въпроса как се е озовала в Драгалевския манастир, отговаря, че Бог е Този, който ни води в нашите пътища. За това как да разберем кой е правилният път за нас, за нуждата от..

публикувано на 12.11.18 в 12:35

XX век може да се случи отново

За конфликтите на XXI в., за предпоставките, довели до войните на XX-и, които не липсват и днес, и за това какво може да ни донесе бъдещето говорим в „Нашият ден“ с философа Валентин Калинов. Повече в звуковия файл.

публикувано на 12.11.18 в 10:25

(Р)Еволюция в журналистиката

(Р)Еволюция в журналистиката: Медийни иновации в Централна и Източна Европа – разговор с Камелия Иванова от Асоциацията на европейските журналисти – България преди конференцията, която трябва да ни каже и какво е бъдещето на медиите.

публикувано на 12.11.18 в 09:55
Ролан Барт

Ролан Барт в думите на Валентин Калинов

За това как се водят войните срещу интелекта, за това как книгата създава значение, а значението – живот, както и за предизборната снимка на един политик – „зрелищен комфорт от семейни, юридически, религиозни норми, всепроникваща собственост на буржоазни блага“ – в деня на годишнината от рождението на Ролан Барт в „Нашият ден“ говорим с философа Валентин..

публикувано на 12.11.18 в 09:25