Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващи съкровища на България, спасени от нелегален трафик

БНР Новини
Експонат от изложбата „Спасени съкровища на България“
Снимка: БГНЕС

„Спасени съкровища на България“ се нарича изложбата в Националния археологически институт с музей при БАН. Тя се организира съвместно с Министерство на вътрешните работи на Република България, с подкрепата Министерство на културата на Република България и съдействието на Столична община. Намерените артефакти са резултат от успешни полицейски акции в борбата с незаконния трафик на ценности. Целта на изложбата е не само да покаже разкритите впечатляващи находки, но и да обърне внимание върху изключително сериозния проблем за иманярството, системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България и необходимостта от ефикасни действия срещу него. Изложбата включва над 300 изключително интересни и ценни предмети от Националният археологически институт с музей при БАН и още 18 музея в страната: НИМ и историческите музеи в Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен, както и музей „Старинен Несебър“.

Посетителите могат да видят най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хил. пр. Хр.; колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II хил. пр. Хр.; коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр.; колективна находка от златни накити от некропола на Месамбрия от средата на III в. пр. Хр.; теракотени женски фигури от некропол от III-II в. пр. Хр.; находка от 328 монети на тракийските владетели Реметалк I и Реметалк II от I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.; апликации за колесница от II в.; мраморна статуетка на Херакъл от II в. от римския град Рациария; накитното съкровище от благородни метали от XV-XVI в.; икони от Тревненската школа и от известния зограф Никола Образописов и много други.

За посетителите ще бъде интересно да „надникнат“ и в лабораторията, при реставраторите, които полагат изключителни умения, за да възвърнат към живот безценните находки. Процесът по тази толкова трудна, деликатна и отговорна работа може да бъде проследен чрез медийната платформа Археология Булгарика.

Изложбата е част от събитията на Европейската година на културното наследство и може да бъде разгледана в музея до 27 януари 2019 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Идеите на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович за книжовния език и стил

Произведението "Славеноболгарский предручний послателник за наставление на болгарските юноши" е част от учебно пособие (ученическа "енциклопедия") "Славяноболгарское детеводство", отпечатано през 1835 г. и включващо поредица от учебници по аритметика, граматика, география и нравственост. По това време двамата автори са учители в Свищов...

публикувано на 18.03.24 в 13:10

За кого е предназначена горската педагогика

Дисциплината "Горска педагогика" е част от обучението на бъдещите лесовъди и курс за практикуващите професията, който се провежда от 10 години в Лесотехническия университет в София. "Горската педагогика е екологично образование за гората, като нейната цел е да повишим знанията и разбиранията на обществото за същността и богатството на горските..

публикувано на 17.03.24 в 09:35

Какви са предимствата на дислексията?

Дислексията се определя като разстройство на ученето, при което се изпитва затруднения при четенето поради проблеми с идентифицирането на речевите звуци и асоциирането им с писмени знаци, свързването им в думи, тоест има неразбиране на кодирането на езика и декодирането на писмената реч. Тоест детето не осмисля, трудно запомня или не успява да започне..

публикувано на 15.03.24 в 17:20
Габриела Руменова

Генеративният AI е акцентът на Световния ден на потребителите за 2024 г.

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличност на популярни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на авторитети в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в световен мащаб, но и от българската действителност. Зложелатели "превземат“ образи и гласове на артисти, политици,..

публикувано на 15.03.24 в 15:00

Ивайло Иванов: Може би до десетина години ще има квантова валута у нас

Физици за първи път експериментално провериха възможността за прототип на оптични квантови пари и се убедиха в това, че те са един от най-безопасните видове валута, заяви в предаването "Следобед за любопитните" физикът Ивайло Иванов.  "Сега квантовите пари се моделират само в лабораторни условия и не са в обращение. Тяхната система за защита срещу..

публикувано на 14.03.24 в 18:00