Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на италианската кухня – празници на сетивата, културата и традициите

БНР Новини

 „Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така погледнато, Италианската кулинарна седмица наистина предлага „много работа“. Но на храната не бива да се гледа само като на нещо сготвено. Трябва да се отиде отвъд възприятията на сетивата.

СнимкаВ Италия всеки регион има свой характерен облик. Наближи ли Коледа, започват проявите от Седмицата на италианската кухня. По света тя се провежда за трета поредна година. За посетителите има много инициативи от кулинарен, познавателен и , разбира се, емоционален характер. Програмата е качена на сайта на Италианското посолство у нас.

Ето само част от темите, заглавията им са достатъчно красноречиви: „Всички пътища водят към Рим”, „Добро утро по италиански“, „В Рим през ноември“, „Симфония от вкусове“, „Таланти в кухнята“, „Открийте истинската италианска пица“, „Вино и мода“ , „Представяме Ви Балсамовия оцет“ (в съпровод от романтични арии и канцонети от италиански композитори) и още, и още…

Едно от най-впечатляващите събития е посветено на Джоакино Росини. В Софийската опера и балет може да се разгледа изложбата „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150 години от кончината на композитора. Представени са скици и рисунки на модели на облекла, костюми и други материали от постановки на опери на Росини, по сценография на Римската опера. Изложбата е отворена за посещение до 6 декември. Да научим още подробности от интервюто с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София. За превода съдейства Елза Хаджийска.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Идеите на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович за книжовния език и стил

Произведението "Славеноболгарский предручний послателник за наставление на болгарските юноши" е част от учебно пособие (ученическа "енциклопедия") "Славяноболгарское детеводство", отпечатано през 1835 г. и включващо поредица от учебници по аритметика, граматика, география и нравственост. По това време двамата автори са учители в Свищов...

публикувано на 18.03.24 в 13:10

За кого е предназначена горската педагогика

Дисциплината "Горска педагогика" е част от обучението на бъдещите лесовъди и курс за практикуващите професията, който се провежда от 10 години в Лесотехническия университет в София. "Горската педагогика е екологично образование за гората, като нейната цел е да повишим знанията и разбиранията на обществото за същността и богатството на горските..

публикувано на 17.03.24 в 09:35

Какви са предимствата на дислексията?

Дислексията се определя като разстройство на ученето, при което се изпитва затруднения при четенето поради проблеми с идентифицирането на речевите звуци и асоциирането им с писмени знаци, свързването им в думи, тоест има неразбиране на кодирането на езика и декодирането на писмената реч. Тоест детето не осмисля, трудно запомня или не успява да започне..

публикувано на 15.03.24 в 17:20
Габриела Руменова

Генеративният AI е акцентът на Световния ден на потребителите за 2024 г.

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличност на популярни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на авторитети в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в световен мащаб, но и от българската действителност. Зложелатели "превземат“ образи и гласове на артисти, политици,..

публикувано на 15.03.24 в 15:00

Ивайло Иванов: Може би до десетина години ще има квантова валута у нас

Физици за първи път експериментално провериха възможността за прототип на оптични квантови пари и се убедиха в това, че те са един от най-безопасните видове валута, заяви в предаването "Следобед за любопитните" физикът Ивайло Иванов.  "Сега квантовите пари се моделират само в лабораторни условия и не са в обращение. Тяхната система за защита срещу..

публикувано на 14.03.24 в 18:00