Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смутита против рак от Филипините, в Бирма със Снежана Гарфънкъл

БНР Новини
12
Магдалена Гигова се учи да приготвя здравословни смутита във Филипините.
Снимка: Личен архив

В началото на предаването „Покана за пътуване“ с рубриката Пътеводител на гастрономическия стопаджия ще ви отведа на Филипините, където с полезни, но вкусни смутита церят и предотвратяват сума ти болести.

Престоят в курортно селище в Тагайтай, близо до Манила минава под мотото „По-здрави, по-щастливи, по-добре”. Разположено в тропическа гора, на двата бряга на ромонящ поток, мястото излъчва тотален покой. Къщичките са заобиколени от искрящо зелена растителност и пъстри до полуда цветя. Изградени изцяло от естествени материали, създадени на ръка в близката околност, бунгалата предлагат автентичен филипински дух. Любителите на екстремните преживявания, могат да отседнат и в палатка, но… с личен иконом. Макар да изглежда като обител на разкъртващ релакс, посетителите никога не скучаят. Свободното време се запълва от йога или тай-чи,типичния хилот-масаж с нагорещени бананови листа и уроци по… смутита. Чевръста филипинка разполага блендера си на ниска катедра и джурка полезни комбинации – против рак, за младост и хубост, за здрави бъбреци, черен дроб и сърце…

Само ще ви уверя, че са лесни за приготвяне и всички продукти са на рафта в близкия магазин лимон, магданоз, ябълка, морков, ананас, краставица… Единствената по-непозната за повечето от вас съставка е кейлът, макар истински вещите в правилното хранене да я величаят както суперхрана и витаминна бомба.
Ето и една рецепта за „разядка“ на интереса:

Против рак и остаряване

Продукти: 100 гр. ананас, 1 портокал, 50 гр. моркови, 50 гр. краставици, 2-3 листа кейл

Приготовление: Разбъркайте в блендера ананаса, портокала, морковите, краставиците и кейла. Добавете половин чаша вода и 3-4 кубчета лед и разбъркайте отново.

Обичате ли Манхатън, не коктейла, а едноименния район в Ню Йорк? Ходи ли ви се до Бирма и чували ли сте за херметизма като философия? На всички тези разнопосочни въпроси ще отговори д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл, дългогодишен преподавател по теория на литературата в Софийския университет. Като стипендиант на фондация „Фулбрайт“ заминава за САЩ, където изнася лекции в Пенсилванския и в университета „Рътгърс“, омъжва се, пътува много по света… И ако се питате дали има нещо общо с половинката от дуета Саймън и Гарфънкъл, отговорът е „Да“. Пада се брат на мъжа й. Поводът за разговора е новата книга на Снежана „И нека едната ръка знае какво прави другата“.

Стане ли дума за родолюбие, вече знаете, че е дошъл ред за интересен прочит на българската история отвъд границите ни. Теодор Борисов разказва за българското село Олшанка в Украйна.

Вече осем години най-успелият български цирков артист в момента - Енчо Керязов и неговата фондация за подпомагане на даровити българчета организира „Нощ на звездите“. Това е незабравим шоу-спектакъл в зала „Арена Армеец“, в началото на който хора на изкуството и спорта, със световен авторитет и тежест в обществото, връчват наградите на най-изявените и талантливи деца на България в категориите Изкуство, Образование, Спорт. Отличия има и за ученици в неравностойно положение, които с достойнство утвърждават невероятните възможности на човешкия дух! Самият Енчо също е за пример. Той е носител на Сребърен клоун от световния фестивал в Монте Карло – еквивалент на „Оскар“ за цирковото изкуство. Тъй като в момента играе в Германия, разпитах по телефона г-н Керязов какви са критериите, по които подбират отличените българчета и, разбира се, на кои международни и наши звезди ще ръкопляскаме в „Нощта на звездите“.

Освен звездните изненади, Енчо Керязов готви един личен сюрприз, за който само загатва.

Миналогодишното издание, Седмата нощ на звездите, събра 150 участници от 11 държави, които представиха невиждани номера. Плюс 13 деца от България. Енчо Керязов е убеден: Никъде другаде не могат да се видят шестима носители на Златен клоун в едно шоу. Какво ли ни очаква на 23 март?!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Деница Пенева в Националния природонаучен музей на БАН

В Националния природонаучен музей при БАН беше официално открита самостоятелната изложба на Деница Пенева “ILLUSTRATORIUM II”. Изложбата представя избрани произведения на авторката от тематични изложби и пленери на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и участия в проекти с научни илюстрации.  "В изложбата..

публикувано на 29.03.24 в 16:20

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р..

обновено на 29.03.24 в 14:52

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35