„Шарена торба с днешни приказки“ – свят от съвременни приказни герои

Снимка: pixabay.com

Имате ли познато магаре, чиято майка непременно иска да го уреди с победа в конни състезания? Ако отговорът ви на този въпрос е положителен, значи можете да си представите колко актуални са историите в книжката с днешни приказки на професор Банко П. Банков. „Пижамата на тигърчето“, „Щурчова мечта“ и „Преди да пораснеш“ са по-предишни книги с приказки от същия автор. И тъй като инженерството и литературата отдавна си делят живота на писателя Банко Банков, няма нищо удивително в това, че героите в най-новата му книга не са от вълшебната, не са и от аналоговата, а са направо от дигиталната ера. Те познават добре компютъра, интернет, космоса, корабоплаването и океанските дълбини… Понякога изскачат от телевизора и не успяват да се върнат навреме обратно при майките си в саваната. Понякога, падайки през прозореца, си въобразяват, че летят към космоса, защото често бягат от училище и са пропуснали урока за гравитацията. А този урок важи и за хлебарките-пакостници от кутията на охранителната система. Понякога са броненосци, които се мислят за броненосци. Понякога са футболисти от отборите „Комин“ и „Капандура“, които играят дербито си само нощем… Отдавна не бях чела книга по-пренаселена от тази с герои-животинки, но надарени/или наказани с абсолютно съвременни човешки характери. А книгата се казва „Шарена торба с днешни приказки“. Нейният автор – професор Банко П. Банков е разделил историите в нея поравно: „Приказки за приспиване на деца“ и „Приказки за разсънване на майки и татковци“. Кои са за едното, кои – за другото, не мога да определя. Но без да са нравоучителни, са възпитателни. Няма много-много суха педагогика. Авторът е заложил на житейска практика. Както сам споделя: „В моите приказки няма момент, в който трудната ситуация разчита да се разреши чрез вълшебство. Децата трябва да усвоят примери, чрез които да се справят сами, без агресия, без крясъци…“ И можем да се доверим на думите на Банко Банков – той има дългогодишен опит на работа със студентите в УАСГ, където е професор и ръководител на катедра „Строителна механика“. Можем да се доверим и на книгите му. Сред многобройните му произведения за възрастни: драми и комедии, новели, разкази, романи и научно-популярна литература има доста наградени. Носител е на Националната награда за белетристика и драматургия „Димитър Димов“ за 2015 година. Романът му „Зряла възраст“ е удостоен с националната награда на името на Николай Хайтов. Сред по-неотдавнашните негови заглавия са: „Граматика за възрастни“, „Поданици на отписано време“, „Нагоре по нанадолнището“, „Прежалими загуби“. Сборникът „Шарена торба с днешни приказки“ е том четвърти от поредицата избрани творби, отбелязваща 80-годишнината на разказвача Банко П. Банков.ВИЖТЕ ОЩЕ
Крал Джунджонг

Камъкът с полата

Средата на 16-ти век в земите на днешна Корея. Крал  Джунджонг тъкмо се е оженил за своята любима, кралица Дангьонг. Неговите съветници и високопоставени привърженици обаче не одобряват женитбата, защото бащата на кралицата е бил против възкачването на краля на трона. Така седем дни след сватбата, под натиска на своите придворни, кралят изпраща кралицата..

публикувано на 12.12.18 в 08:20
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20