„Шарена торба с днешни приказки“ – свят от съвременни приказни герои

Снимка: pixabay.com

Имате ли познато магаре, чиято майка непременно иска да го уреди с победа в конни състезания? Ако отговорът ви на този въпрос е положителен, значи можете да си представите колко актуални са историите в книжката с днешни приказки на професор Банко П. Банков. „Пижамата на тигърчето“, „Щурчова мечта“ и „Преди да пораснеш“ са по-предишни книги с приказки от същия автор. И тъй като инженерството и литературата отдавна си делят живота на писателя Банко Банков, няма нищо удивително в това, че героите в най-новата му книга не са от вълшебната, не са и от аналоговата, а са направо от дигиталната ера. Те познават добре компютъра, интернет, космоса, корабоплаването и океанските дълбини… Понякога изскачат от телевизора и не успяват да се върнат навреме обратно при майките си в саваната. Понякога, падайки през прозореца, си въобразяват, че летят към космоса, защото често бягат от училище и са пропуснали урока за гравитацията. А този урок важи и за хлебарките-пакостници от кутията на охранителната система. Понякога са броненосци, които се мислят за броненосци. Понякога са футболисти от отборите „Комин“ и „Капандура“, които играят дербито си само нощем… Отдавна не бях чела книга по-пренаселена от тази с герои-животинки, но надарени/или наказани с абсолютно съвременни човешки характери. А книгата се казва „Шарена торба с днешни приказки“. Нейният автор – професор Банко П. Банков е разделил историите в нея поравно: „Приказки за приспиване на деца“ и „Приказки за разсънване на майки и татковци“. Кои са за едното, кои – за другото, не мога да определя. Но без да са нравоучителни, са възпитателни. Няма много-много суха педагогика. Авторът е заложил на житейска практика. Както сам споделя: „В моите приказки няма момент, в който трудната ситуация разчита да се разреши чрез вълшебство. Децата трябва да усвоят примери, чрез които да се справят сами, без агресия, без крясъци…“ И можем да се доверим на думите на Банко Банков – той има дългогодишен опит на работа със студентите в УАСГ, където е професор и ръководител на катедра „Строителна механика“. Можем да се доверим и на книгите му. Сред многобройните му произведения за възрастни: драми и комедии, новели, разкази, романи и научно-популярна литература има доста наградени. Носител е на Националната награда за белетристика и драматургия „Димитър Димов“ за 2015 година. Романът му „Зряла възраст“ е удостоен с националната награда на името на Николай Хайтов. Сред по-неотдавнашните негови заглавия са: „Граматика за възрастни“, „Поданици на отписано време“, „Нагоре по нанадолнището“, „Прежалими загуби“. Сборникът „Шарена торба с днешни приказки“ е том четвърти от поредицата избрани творби, отбелязваща 80-годишнината на разказвача Банко П. Банков.ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35