Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дьорд Игриц: Редовно правим записи на водещи съвременни унгарски композитори, с цел да ги запазим за бъдещите поколения

БНР Новини
Сградата на Унгарското национално радио в Будапеща
Снимка: Мануела Манчева

2018 година е юбилейна за Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио. Музикантите честват с поредица изяви неговата 75-годишнина, а на тържествения концерт на 8 ноември в зала „Бела Барток“ на Двореца на изкуствата в Будапеща специални гости от чужбина бяха певците от Детския хор на БНР. Те участваха в изпълнението на грандиозния Te Deum, опус 22 от Ектор Берлиоз, заедно с още шест унгарски хора и Симфоничния оркестър на радиото под диригентството на Янош Ковач.
Концертът завърши с бурни аплаузи и предизвика възторжени оценки за огромния изпълнителски колектив с над 400 превъзходни музиканти. Всички дадоха най-доброто от себе си на сцената, която събра и трите състава на Унгарското радио: Смесеният хор с диригент Золтан Под, Детският хор, ръководен от Юдит Волтер, и Симфоничният оркестър с диригент Янош Ковач.
Диригентът Янош Ковач и Симфоничният оркестър на Унгарското национално радио. Снимка: Мануела МанчеваУнгарското национално радио има дългогодишни традиции по отношение на своите музикални състави. Специалният пратеник на БНР в Будапеща за честването на 75-годишнината на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио Мануела Манчева разговаря с Дьорд Игриц, артистичен мениджър на съставите на Унгарското национално радио.

Кристина Ковач от Унгарското национално радио, Дьорд Игриц, артистичен мениджър на съставите на Унгарското национално радио, и Мануела Манчева, специален пратеник на БНР в Унгария. Снимка: личен архив на Мануела МанчеваДьорд Игриц:
Името ми е Дьорд Игриц и съм артистичен мениджър на съставите на Унгарското национално радио. По професия съм хоров диригент, но през последните почти 40 години работя като организатор на концерти. В продължение на почти четири десетилетия отговарях за организирането на концертите на Унгарската филхармония, която представлява дружество с нестопанска цел. От една година и половина съм в Радиото и се занимавам с настоящата дейност.
Унгарското национално радио има дългогодишни традиции по отношение на своите музикални състави. Симфоничният оркестър е основан от Ернст Дохнани преди 75 години. Тази година е юбилейна за нас с много изяви. Преди месец се състоя нашият празничен юбилеен концерт с изцяло унгарски репертоар, включващ творби на Дохнани, Кодай, Барток и Лист – великите унгарски композитори, а концертът на 8 ноември представи съвсем различна и специфична програма. Желанието ни беше да покажем уникалните възможности на трите ни състава и да организираме специална програма с две коренно различни творби – два Te Deum-a, създадени от френски композитори, живели в различни епохи. Мисля, че това беше трудна задача и за самите състави и гост изпълнителите, но считам, че е добър повод да покажем високото ниво на съставите на Унгарското радио.
Тъжественият концерт по повод 75-годишнината на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио на 8 ноември в зала „Бела Барток“ в Будапеща. Снимка: Hungarian Radio Art GroupsМануела Манчева: Какво друго планирате до края на този празничен сезон?
Дьорд Игриц: Имаме албуми на оркестъра и планираме няколко големи концерта в Двореца на изкуствата и на други ексклузивни концертни подиуми, като голямата зала на Музикалната академия. Главен ръководител на съставите е Тамаш Вашари, а Янош Ковач е диригент на оркестъра. Записахме специален компакт диск с религиозна музика в църквата „Матиас“, включващ барокови кантати – една много красива програма с участието на оркестъра, смесения и детския хор, която имаше голям успех.
Организираме също така камерни концерти, за да покажем нивото на оркестъра и хора като солисти и камерни музиканти. Това са специално организирани и селектирани програми, като първият концерт ще бъде на 3-ти декември, където ще представим малко познати творби на Игор Стравински.
Смесеният хор на Унгарското радио също има собствен албум, и по мое мнение е един от най-добрите в Европа, така че сме много горди и щастливи, че можем да организираме концерти на много високо ниво в различни църкви и концертни зали. Преди една седмица радиохорът имаше концерт с френски диригент (ръководител на Хора на катедралата „Нотр Дам“ в Париж) и с музика от „Нотр Дам“. Беше много интересно, тъй като творбите включваха два органа, а както в „Нотр Дам дьо Пари“ така и в църквата „Матиас“ имаме два големи органа и се получи фантастичен звук.
Мануела Манчева: Какви са музикалните вкусове на унгарската публика?
Дьорд Игриц: Унгарската публика, както и в други части на Европа, е до известна степен традиционна и застаряваща. Това означава, че сред любимите им композитори са Виенските класици и романтиците, но разбира се ние бихме искали да разширим репертоара от Барок до съвременна музика, като се надявам, че стъпка по стъпка можем да запознаем аудиторията с почти непознати композитори и творби, които са чудесни, но репертоарът е сравнително ограничен в цяла Европа. Това е причината ние да изпълняваме кантати на Телеман, които почти никой друг не изпълнява, а те са много красиви, както и творби на Букстехуде и Шютц, а от другата страна – камерната музика на Стравински или други композитори от XX-ти век и много други уникални творби.
Золтан Под - диригент на Смесения хор на Унгарското национално радио. Снимка: Мануела МанчеваМануела Манчева: Записната или концертна дейност доминира при Вашите радио състави?
Дьорд Игриц: Редовно правим записи, най-вече на творби на водещи съвременни унгарски композитори, с цел да ги запазим за бъдещите поколения. Това е много важна част от нашата работа, не само за оркестъра, но и за двата хора, които редовно записват. Но разбира се, ние трябва да се покажем и пред публиката, така че мисля, че и трите състава на Унгарското радио са много активни в своя концертен живот в Унгария.
Мануела Манчева: Можете ли накратко да представите диригентите на трите състава на Унгарското национално радио – оркестъра, смесения и детския хор?
Дьорд Игриц: Почетният музикален ръководител на всички състави е Тамаш Вашари – той е известен пианист и диригент, над 80-сет годишен, но е много активен и много, много популярен сред унгарската публика. Дирижира множество концерти всяка година.
Главният диригент на смесения хор е Золтан Под – млад, но много добър професионалист. Той често е канен за гост-диригент в Европа на различни състави, както и за член на жури на различни конкурси. По мое мнение, той има голям принос за поддържане на хора на изключително високо ниво.
Що се отнася до детския хор, това лято ни напусна досегашният главен диригент на състава и сега нeгов заместник е помощник-диригентът Юдит Волтер, но само за кратко, тъй като сме поканили нов главен диригент за детския хор. Така че това ще се случи скоро.
Юдит Волтер (крайната вдясно), диригент на детския хор на Унгарското национално радио, с част от хористите. Снимка: Мануела МанчеваЯнош Ковач е фантастичен диригент, с над 40-годишна творческа дейност. Бил е музикален директор на Унгарската опера и сега дирижира често спектакли; има много богат репертоар и е голям любимец на публиката. Смятам, че той играе важна роля в живота на нашите музикални състави.
Бих искал да кажа колко сме горди, че успяхме да поканим този прекрасен състав на Българското национално радио, като за нас беше голямо удоволствие да пеем заедно с българските деца. Считам, че се получи много хубав концерт – и атмосферата, и звученето. Мисля, че беше много хубаво събитие и бих могъл само да ви предложа да го организирате и в България със също толкова великолепен състав, защото това се превръща в празник както за публиката, така и за самите изпълнители.
Мануела Манчева: Подобни мащабни концерти не се организират лесно, а музиката на Берлиоз е толкова въздействаща...
Дьорд Игриц: Ектор Берлиоз има прекрасни творби, не само „Те Деум“, но и неговия Реквием, който е по-грандиозен от „Те Деум“ и е невероятно и великолепно произведение, но мога да спомена също „Проклятието на Фауст“ и „Детството на Хрисос“, които са специални творби, или нещо по-популярно – „Фантастичната симфония”. Всички те са много интересни и красиви произведения и ние сме изключително горди, че Ференц Лист е обичал много Берлиоз и двамата много са си помагали в живота, тъй като Лист ясно е осъзнавал стойността на Берлиоз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30