„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

Снимка: Даниела Манолова.

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на „Великденско вино или Обвинения срещу свещенодякон Игнатий Левски и ловешките труженици, отправени от Кръстьо Тотев Никифоров в долнокрайската черква „Света богородица“.
И двете, и текстът, и записът трябва да звучат често по радиото, защото са пречистващо полемично преживяване за слушателя. Мигновено ще се окажете в средата на силно напрегната дискусия по толкова важни и същностни теми, че може и да се уплашите. Конфликтността и високият градус на напрежение, породен от един прост факт, прост и вечно горещ – къде е истината и мотивацията част от истината ли е или не.
Убийство чрез отравяне е начинът, по който ловешките граждани искат да накажат поп Кръстьо, обвинен, че е извършил предателство през 1972 година и цената на това предателство е Васил Левски. Монологът преминава през драматични обрати и ту намира убежище в императивите на агресията и революционното насилие, ту в постулатите на християнския морал.
Премиерата на „Великденско вино“ е била през 1980 година в Драматичен театър "София". Режисьор Леон Даниел. През 1993 г. Иван Добчев постави пиесата в Народен театър "Иван Вазов", София с Велко Кънев в ролята на поп Кръстьо и Цветан Алексиев. В постановката на Иван Добчев от 2010 г., реализирана в Първо студио на БНР, ролята на поп Кръстьо се изпълнява от Георги Къркеланов.
„Добрата пиеса е като добър кладенец – колкото повече черпиш от него, толкова повече вода идва“, казва Леон Даниел за този текст.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13

Времето е най-голямото разстояние между две места

И тази известна мисъл на Тенеси Уилямс ни върши много конкретна работа в случая, когато ще представим негова едноактна пиеса със заглавие Нещо неизречено в първите минути на започващата неделна нощ на 2 декември. Нещо неизречено дори звучи като продължение на тази идея за разстоянието като време и дължината на времето. Текстът на пиесата е написан през..

публикувано на 01.12.18 в 09:05

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото. От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова..

публикувано на 30.11.18 в 17:08

Допуснати за реализация български пиеси за 2019 г.

На свое заседание Художествената комисия при Екип „Драматургични форми“ (Радиотеатъра) на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио в състав: председател – Кирил Калев, и членове – Майя Динева, Теодора Димова, Юри Статков и Митко Новков, разгледа постъпилите за обсъждане 12 (дванадесет) пиеси и допусна за реализация през 2019 г...

публикувано на 26.11.18 в 14:59