Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

| обновено на 05.12.18 в 12:13

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки.

В понеделник (3 декември), от 0.30 часа, е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове на Невена Коканова и Любомир Кабакчиев, разказана от първо лице. Режисьор: Моис Бениеш. Радиоверсията е направена от режисьора Моис Бениеш по разказа на Антон Павлович Чехов, написан в трето лице. Първата публикация на разказа е през 1899 година.

Във вторник (4 декември) ще чуете „Бели нощи“ от Достоевски с подзаглавие „4 поредни нощи на Мечтателя“. Мечтателят е главният герой на повестта Бели нощи от Достоевски и изпълнението на актьорите Васил Дуев в ролята на мечтателя, Ангелина Славова в ролята на Настенка, Ива Караманчева, Нина Стамова и Георги Михалков е истинско постижение. Музика и саунд дизайн: Иван Драголов. Режисьор: Георги Михалков. Достоевски пише Бели нощи на двадесет и седем годишна възраст, когато е имал вече някаква известност като млад автор, а също така и поредица негативни критически отзиви. От позицията на изминалите 170 години от датата на издаването на повестта през 1848 година можем да твърдим, че гениалността му личи още в тази ранна творба.

В сряда и четвъртък от 0.30 часа са двете части на „Долината на смъртната сянка“ по Братя Карамазови на Достоевски. Постановката на Радиотеатъра представлява радиоверсия на сценичния проект на Театрална работилница Сфумато с автор на версията: Георги Тенев, режисьори: Маргарита Младенова и Иван Добчев и музика: Асен Аврамов от 2002 г. и 2003 г. Записите и монтажите на Альоша и Иван са направени през 2005 г. с участието на Красимир Доков, Деян Донков, Светлана Янчева, Христо Петков, Цветан Алексиев, Мирослава Гоговска, Маргита Гошева, Йордан Биков и други.

В петък (7 декември) е „Дневникът на един луд“ от Гогол, още една брилянтна аудио постановка на Лилия Абаджиева, Живко Марев и Николай Урумов в главната роля. Оригиналността, провокацията за въображението, динамиката, неочакваните обрати, смяната на перспективата, „дишането“ на средата въздействат цялостно върху сетивата и чувствителността превръща слушането на това толкова аудио в истинско съпреживяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на..

публикувано на 01.12.18 в 10:10

Времето е най-голямото разстояние между две места

И тази известна мисъл на Тенеси Уилямс ни върши много конкретна работа в случая, когато ще представим негова едноактна пиеса със заглавие Нещо неизречено в първите минути на започващата неделна нощ на 2 декември. Нещо неизречено дори звучи като продължение на тази идея за разстоянието като време и дължината на времето. Текстът на пиесата е написан през..

публикувано на 01.12.18 в 09:05

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото. От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова..

публикувано на 30.11.18 в 17:08

Допуснати за реализация български пиеси за 2019 г.

На свое заседание Художествената комисия при Екип „Драматургични форми“ (Радиотеатъра) на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио в състав: председател – Кирил Калев, и членове – Майя Динева, Теодора Димова, Юри Статков и Митко Новков, разгледа постъпилите за обсъждане 12 (дванадесет) пиеси и допусна за реализация през 2019 г...

публикувано на 26.11.18 в 14:59