Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

| обновено на 05.12.18 в 12:13

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки.

В понеделник (3 декември), от 0.30 часа, е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове на Невена Коканова и Любомир Кабакчиев, разказана от първо лице. Режисьор: Моис Бениеш. Радиоверсията е направена от режисьора Моис Бениеш по разказа на Антон Павлович Чехов, написан в трето лице. Първата публикация на разказа е през 1899 година.

Във вторник (4 декември) ще чуете „Бели нощи“ от Достоевски с подзаглавие „4 поредни нощи на Мечтателя“. Мечтателят е главният герой на повестта Бели нощи от Достоевски и изпълнението на актьорите Васил Дуев в ролята на мечтателя, Ангелина Славова в ролята на Настенка, Ива Караманчева, Нина Стамова и Георги Михалков е истинско постижение. Музика и саунд дизайн: Иван Драголов. Режисьор: Георги Михалков. Достоевски пише Бели нощи на двадесет и седем годишна възраст, когато е имал вече някаква известност като млад автор, а също така и поредица негативни критически отзиви. От позицията на изминалите 170 години от датата на издаването на повестта през 1848 година можем да твърдим, че гениалността му личи още в тази ранна творба.

В сряда и четвъртък от 0.30 часа са двете части на „Долината на смъртната сянка“ по Братя Карамазови на Достоевски. Постановката на Радиотеатъра представлява радиоверсия на сценичния проект на Театрална работилница Сфумато с автор на версията: Георги Тенев, режисьори: Маргарита Младенова и Иван Добчев и музика: Асен Аврамов от 2002 г. и 2003 г. Записите и монтажите на Альоша и Иван са направени през 2005 г. с участието на Красимир Доков, Деян Донков, Светлана Янчева, Христо Петков, Цветан Алексиев, Мирослава Гоговска, Маргита Гошева, Йордан Биков и други.

В петък (7 декември) е „Дневникът на един луд“ от Гогол, още една брилянтна аудио постановка на Лилия Абаджиева, Живко Марев и Николай Урумов в главната роля. Оригиналността, провокацията за въображението, динамиката, неочакваните обрати, смяната на перспективата, „дишането“ на средата въздействат цялостно върху сетивата и чувствителността превръща слушането на това толкова аудио в истинско съпреживяване.